Puppy

Pri projektni nalogi sem ustvarila vektorsko grafiko s pomočjo programa Inkscape. Ustvarjala sem po lastni fotografiji. Za sam motiv pa sem se odločila, saj vektorska slika omogoča povečevanje brez izgube kvalitete, ter ustvarjanje izdelkov s pomočjo oblik, iz katerih sem tudi želela zgraditi samo podobo. Prav tako pa sem tudi globino želela doseči s ustvarjanjem svetlejših, temnejših oblik. Vektorska grafika je tudi bolj primerna za izdelovanje izdelkov, ki bodo objavljeni na spletnih straneh.

Postopek dela

Najprej sem v program uvozila sliko ter prilagodila njeno velikost. Nato sem dodala novo plast na kateri sem ustvarila svoje delo.

Lumpi by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po fotografiji sem s možnostjo riši krivulje, poteze izrisala obrobo ter jo zapolnila z enakomerno barvo, ki sem jo izbrala iz palete na dnu programa. Pri oblikah sem tudi odstranila barvo poteze, saj so me obrobe motile. Posamezne oblike sem nato s nastavitvijo uredi pot po vozliščih zmehčala, tako da sem uporabila naj bodo izbrana vozlišča mehkejša. Ko sem izrisala glavne dele sem fotografijo umaknila, sence ter svetlobne poudarke pa sem nato ustvarjala kjer so se mi zdeli potrebni.

Proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Glavo ter ušesa sem nato s funkcijo pot: unija združila v eno večjo ploskev. Oči sem izrisala s funkcijo riši kroge, elipse, loke. Na tak način sem tudi izrisala odseve v očeh in na nosu. Večkrat sem uporabila tudi funkcijo podvoji, unija, deljenje. Uporabila sem tudi možnost dvigni in spusti predmete, s katerimi sem dosegla da se oblike na določenih mestih prekrijejo.

Funkcije by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem bila zadovoljna s posameznim delom sem uporabila funkcijo združi, saj mi je ta omogočala da premikam večje dele na mesto, ki se mi je zdelo pravilnejše.

Sence in svetlobne poudarke sem prav tako izrisala s funkcijo riši krivulje, poteze, uredila s pomočjo uredi pot po vozliščih. Obliko sem nato zopet zapolnila z enotno barvo ter odstranila barvo poteze. Ploskve sem nato postavila na želeno mesto ter jim nato zmanjšala prekrivnost ter povečala blur. S tem sem ustvarila sence ter svetlobne poudarke.

Proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem vse dele združila ter  obliko prilagodila tako da paše v elipso. To sem storila tako, da sem označila motiv ter elipso v ozadju ter s funkcijo deljenje izrezala spodnji del motiva. Nato sem še izbrisala vse nepotrebne dele ter narisala novo elipso, v katero sem umestila motiv s pomočjo funkcije omogoči pripenjanje. Nato sem v ozadju uporabila še možnost ustvari in uredi preliv.

Orodja by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Delu sem nato nastavila še želeno velikost in ga izvozila v formatu PNG.

Izvoz slike by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek

Puppy by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Programa Inkscape predhodno nisem poznala, vendar sem se kar hitro naučila kako ga uporabljati. Sam program in tudi vektorska grafika sta mi precej ljubša od programa Krita in rastrske grafike, saj sem tu imela veliko manj težav zaradi dela z računalniško miško.

Pri tem projektu sem se spoznala z novim programom, in novim tipom digitalnega ustvarjanja, in sicer vektorsko grafiko. Predhodno sem zelo malo vedela o samem digitalnem ustvarjanju in tudi nisem poznala razlik med vektorsko in rastrsko grafiko. Program nedvomno ponuja še številne funkcije, ki jih še nisem spoznala, upam pa da se bom z nadaljnjim ustvarjanjem naučila še kaj novega.

Če bi imela več časa bi se posvetila še bolj natančnemu oblikovanju samih ploskev ter tudi mešanju barv, saj sem tokrat barve izbrala le med ponujenimi na spodnji paleti, zaradi česar pa odtenki niso najbolj sorodni med sabo. Največ časa sem posvetila postavljanju samih oblik ter preizkušanju koliko naj oblikam zmanjšam prekrivnost ter dodam blur, da bi v delu delovale čim bolje. Temu delu sem posvetila največ časa, saj mislim da sem s tem dosegla možnost zaznave kateri deli so bližji, kateri bolj oddaljeni ter tudi sam karakter mojega kužka. Z končnim izdelkom sem kar zadovoljna, mislim tudi da sem se držala kriterijev projekta, vedno pa je še možnost za izboljšanje.

Vektorska grafika se mi zdi zelo primerna za uporabo v osnovnih šolah, saj imajo šole po navadi na razpolago zgolj namizne računalnike, ki pa mislim da ne omejujejo toliko možnosti tega programa, kot jih na primer pri Kriti. Tako bi znanje, ki sem ga pridobila pri tem projektu lahko predstavila učencem višjih razredov, na ta način bi učenci spoznali digitalno ustvarjanje, ter se v izdelavi vektorske grafike preizkusili tudi sami. Program bom tudi uporabila za lastno ustvarjanje, saj mi je vektorska grafika res prirasla k srcu.

Pri projektu mi je bilo najljubše ustvarjanje v programu in vse možnosti, ki jih ta ponuja. Zaradi nepoznavanja programa sem na začetku kar nekaj časa porabila, da sem ugotovila kako se sploh lotiti ustvarjanja, vendar pa so nam na vajah bili postopki in možnosti res dobro predstavljeni, zato kasneje na večje težave nisem naletela. Sam projekt je dobro zastavljen, na vajah pa smo se tudi veliko naučile, tako da realizacija izdelka ni bila prezahtevna.

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Dostopnost