Sončnica

Pri delu sem si za inspiracijo izbrala fotografijo sončnice, ki sem jo uporabila za prvo plast ter si z njo pomagala tudi pri izbiri pravilnih barvnih odtenkov ter sami obliki cveta. Da bi dosegla učinek prekrivanja ter da bi listi delovali čim bolj podobno pravim, sem vedela da bom morala ustvariti številne mehke prehode, sence, teksture in veliko podrobnosti, zato sem jo tudi ustvarila v programu Krita, ki je namenjen izdelovanju rastrske grafike.

“Sunflower” by Vishwas Krishna is licensed under CC BY 4.0

Postopek izdelave

Najprej sem si v programu nastavila velikost formata, ločljivost in barvni model.

Nastavitve dokumenta by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Preden sem začela z izdelovanjem sem si vključila Stabilizer, ki mi je omogočil ustvariti lepše linije, saj sem risala s pomočjo računalniške miške. Najprej sem ustvarila črtno risbo s čopičem Basic-5_Size, ter nato posamezne ploskve, s pomočjo fill tool, zapolnila z enakomerno barvo. Liste sem razvrstila po različnih plasteh, glede na to kako se prekrivajo, saj sem na ta način pri senčenju lahko vklopila Preserve Alfa, in mi tako ni bilo potrebno skrbeti da bi osenčila kakšen del, ki ga nisem želela.

Proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem liste sončnice osenčila, prav tako sem sence dodala tudi na osrednjem rjavem delu. To sem naredila s čopičem Basic-5_Size_Opacity, ter nato ustvarila mehkejše prehode med barvami s WaterC_Water_Pattern. Na rjavem delu sem učinek drobnih lističev dosegla s čopičem Watercolour_Fringe. Nato sem še dodala podrobnosti kot so cvetni prah, s čopičema Texture_splat in Texture_Spray, ter žilice po listih, s Basic-6_Details, tu sem si tudi nastavila prekrivnost na 23%. Nato sem dodala še zelene liste, ki sem jih prav tako osenčila s pomočjo Basic-5_Size_Opacity in WaterC_Water_Pattern, ter dodala podrobnosti s Basic-6_Details in prekrivnostjo 23%. Plasti na kateri so zeleni listi sem tudi zmanjšala prekrivnost na 70%, da bi jih s tem še postavila bolj v ozadnje.

Proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V zadnjem koraku sem barvne prehode ustvarila še na ozadju, in sicer s WaterC_Spread_WideArea, prekrivnost pa sem tu nastavila na 60%.

Uporabljeni čopiči by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Plasti by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek

Sončnica by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Tokrat sem v programu Krita ustvarjala drugič, vendar pa sem se vseeno še nekoliko lovila. Največ težav mi je povzročalo risanje s računalniško miško, ki mi je delo precej upočasnjevala in mi težave povzročala pri natančnosti. V tem projektu sem nedvomno odkrila veliko novih možnosti, ki jih ponuja program. Prav tako sem tokrat tudi bolje izkoristila plasti ter možnost Preserve Alfa, ki je nazadnje nisem uporabila. V veliko pomoč mi je bil tudi Stabilizer, s katerim je mogoče risati precej lepe linije. Pri tem delu sem uporabila tudi nove čopiče in drugačne načine senčenja, ki mislim da so učinkovitejši, kot pa tisti, ki sem jih uporabili pri izdelku iz vaj. Vseeno pa je še veliko kar bi se še rada naučila pri digitalnem ustvarjanju.

Če bi mela več časa bi še več pozornosti namenila samemu prelivanju barv in senčenju. Želim si tudi, da bi se naučila v programu izdelovati bolj realistične izdelke, tako da bi tudi temu namenila več časa.

Največ časa sem posvetila samemu barvanju ter senčenju posameznih listov. Ker nastopajo podobni odtenki sem želela, da bi vseeno bilo jasno vidno kateri so v ospredju in kateri dlje v ozadju.

Veliko je še vsega kar v programu ne poznam, zaradi česar je bilo ustvarjanje, relativno preprostega motiva, zame precej zahtevno. Z končnim izdelkom sem zadovoljna, saj sem od prvega poizkusa kar nekaj napredovala, vendar pa sem še vedno precej daleč od ustvarjanja res dobrih izdelkov.

V prihodnosti bi program rada preizkusila tudi na grafični tablici, saj se mi sam program zdi res dober in ponuja veliko čopičev s katerimi lahko ustvarjaš v različnih stilih. Na žalost pa zmožnosti programa računalniška miška nekoliko omeji, vseeno pa menim, da se tudi tako da ustvarjati dobre izdelke. Program se mi zdi tudi primeren za uporabo v osnovnih šolah, saj je dovolj preprost, vseeno pa ponuja možnost ustvarjanja kvalitetnih izdelkov. Z veseljem bi digitalno ustvarjanje vnesla tudi v šole, saj vsaj za čas mojega šolanja, nam tega načina ustvarjanja niso predstavili.

Zelo sem tudi vesela, da smo pri predmetu spoznale digitalno ustvarjanje in programe, ki nam to omogočajo, saj sem že nekaj časa želela ustvariti digitalno delo, pa se zaradi mišljenja, da brez grafične tablice ni mogoče, nikoli nisem lotila. Zaradi tega se mi projekt zdi zelo dobro zastavljen in pri njem ne bi nič spreminjala.

(Skupno 270 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost