KREIRAM V SPLETU

sama by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Moje ime je Santana Bojić, prihajam iz Jevnice, majhne vasi, ki se nahaja nekje med Litijo in Ljubljano, posuto s hribčki in ležeč na desnem bregu Save. Svoj domači kraj sem kot otrok imela zelo rada, zaradi obilice narave, kot najstnici se mi je ta malce zameril, zaradi slabih povezav in pomanjkanjem stvari, ki bi jih mladi tu lahko počeli. Med obema karantenama, pa sem vas ponovno vzljubila zaradi prepogostega sprehanja po njem. Že od malega sem se navduševala nad razno raznimi oblikami ustvrajanja. Od vedno sem rada risala in pisala, šivala in igrala, skratka moje življenje je bilo vodeno z mojo desno polovico možganov. Z leti sta z mano rasla tudi ljubezen in navdušenje nad (animiranimi) filmi, ter v meni vzbudila željo po ustvarjanju animacij.

IKT v mojem življenju

Naš vsakdan je čedalje bolj potopljen in prepleten s tehnologijo, z njo se srečujemo v šoli, službi in večina ljudji največ tudi v lastnem prostem času. Zelo hitro se razvija in pronica v vsakodnevna opravila različnih starostnih skupin. Najbolj ranljiva skupina so otroci, ki velik o svojega prostega časa preživijo na interentu saj so zelo radovedni in neizkušeni, zato so lahka tarča sleparjev, pa tudi ostalih spletnih nevarnosti, saj s težavo ločijo laži od resnice in so najbolj dovzetni za sprejemanje negativnih vplivov na njihovo mentalno ter fizično zdravje, zato je pomebno da se jim postavijo meje ter na čim boljši in njim razumljiv način pojasni kako splet deluje in kaj so njegove pozitivne in negativne lastnosti.

Sama sem se s tehnologijo začela spoznavati že v osnovni šoli, sprva z igranjem igric, uporabo Slikarja, potem branjem blogov, ter pri učenju uporabljanja PowerPointa in Worda, ustvarjanju svojega prvega Gmail računa, ter odpiranje ostalih računov na socialnih omrežjih, boljše spoznavanjem z Youtubom, ki mi je velikokrat služil kot pomoč pri mojem ustvarjanju ali splošnemu izobraževanju ipd. V gimnaziji smo pri pouku informatike poglobili znanje uporabe Worda terostalega znanja povezanega z IKTjem. Kasneje sem se spoznala tudi s Krito, s katero sem se srečala tudi letos pri predmetu IKT, prvič sem uporabila tudi Inkscape, skozi leto sem uporabljala tudi Figmo, ter se počasi začela učiti uporabljati tudi Photoshop na računalniku, pred tem sem uporabljala aplikacijo na telefonu, ki je predvsem lažja oziroma preprostejša za uporabo. Počasi dojemam in se učim ter potrebujem veliko potrpežljivosti da osvojim znanje ki je potrebno za uporabo teh programov, a z nekaj vaje in pomočjo “tutorialov” na Youtubu, mi počasi uspeva.

Refleksija

V osnovni šoli ter v gimnaziji nisem rada obiskovala predmeta informatike ali računalništva, kot sem že prej omenila se počasi učim in nikoli nisem dovolj hitro osvojila znanja, vedno sem bila prepričana da je predmet dolgočasen ter da preprosto nisem tip za računalnike oz tehnologijo, letos je bilo drugače, predmet mi je bil zanimiv, tempo je bil ustrezen in naučila sem se ogromno novih stvari, s Krito sem se še bolj zbližala, na novo spoznala vektorsko grafiko ter se naučila razliko med njo ter rastorsko grafiko, naučila sem se narediti svojo spletno objavo ter lepo prilepiti še spletne poveze do različnih spletnih strani, kar se mi zdi zelo pomebno za nadaljne delo, zelo koristno se mi zdi tudi to da znam dodeliti licenco slikovnemu gradivu, ki ga vključujem v svoje objave. Največ časa mi je vzelo to, da sem se morala spomniti kako točno se dodeli licenco slikovnemu gradivu, a tudi to ni predolgo trajalo. Vso znanje, ki sem ga pridobila je zelo koristno, uporabljala ga bom naprej pri študiji, pri objavljanju objav, pisanju seminarskih nalog, ustvarjanju ter poskusila svoje pridobljeno znanje predati tudi ostalim okoli sebe. Ta projekt sem izvedla kratko, strnjeno in po mojem presojanju tudi precej jasno.

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost