Kreiram na spletu

Moje ime je Lavra in prihajam iz vasi blizu Litije. Od nekdaj sem povezana z ustvarjanjem, tako glasbenim, kot likovnim in v resnici ne znam izbrati med njima. Oboje mi je oblikovalo/mi oblikuje življenje in mi ga lepša. Oboje je zame način sproščanja, način čutenja in način izražanja. Na splošno je moj likovni stil največkrat ljubek, otroški in igriv. Najraje rišem stvari, ki v drugih zbudijo toplino in veselje. Kljub temu pa imam obdobja, ko me odnese v točno nasprotno smer – groteskno, bizarno, temačno. Najljubši mediji so svinčnik, kuliji in akvareli – kmalu pa upam da tudi gvaš. Poleg tega obožujem peko tort (in sem v njej zelo, zelo dobra), branje knjig in rada igram MOBA igre na telefonu (vem, da pravi gamerji na to gledajo z viška, vendar v tem hudo uživam in sem prav tako zelo, zelo dobra :)).

Zalivalka by Lavra Z. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Čajnik by Lavra Z. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

IKT v mojem življenju

Računalnik (in posledično IKT) uporabljam že zelo dolgo. Spoznavati sem jih začela še s programom Paint (sem letnik ’95 in v mojem otroštvu je bila to še vedno odlična zabava), če se prav spomnim, pa so sledili programi za prenašanje raznih risank in filmov. Hkrati sem zaradi bratranca kar nekaj časa preživela tudi na spletu, ob igranju igric.

Ob vstopu v osnovno šolo, so mi sopotnice (sploh v višjih razredih) postale aplikacije Office 365, predvsem Word in Preglednice, poleg tega sem se zelo spoprijateljila tudi z Wikipedijo. Zaradi komuniciranja s prijatelji iz tujine, sem veliko posluževala tudi Skype-a, ki pa ga je zdaj kar precej nadomestil Zoom. Skoraj bi pozabila – ogromno časa smo seveda preživeli na MSN-ju, ki je danes popolnoma potonil v pozabo.

V tem letu sem prvič zares uporabljala programe za digitalno ustvarjanje – prej se nisem ukvarjala niti s Photoshopom. Krita me je navdušila, do Inkscape-a pa ostajam še malo zadržana. Vzame mi preveč časa, sploh pa je Krita bližje mojemu stilu. Kljub temu sem vesela, da sem se učila tudi ustvarjanja vektorske grafike, saj sem prepričana, da mi bo to še velikokrat koristilo.

Predvidevam, da bom kar nekaj teh programov uporabljala tudi na svoji poklicni poti. Gotovo se ne bom izmuznila Excelu, saj mi pomaga z organizacijo. Ker želim učiti v osnovni šoli, si ne predstavljam, da bom v stiku z učenci prav veliko uporabljala programe kot je Krita (če ne bo kdo izrecno pokazal želje). Ne more si vsak privoščiti grafične tablice. Prej je verjetno to, da bomo izvedli kakšen projekt z uporabo Inkscape-a, za katerega potrebuješ samo miško. Word je tako ali tako stalnica v življenju večine ljudi iz razvitega sveta, če mi bo uspelo delati v šoli, pa je to nepogrešljiv pripomoček.

Tekom projektnih nalog sem spoznala, da digitalno ustvarjanje ni bav bav in je v bistvu prav zabavno. Programi so zasnovani zelo smiselno in ko osvojiš enega, so ostali (npr. Adobe Illustrator) zelo podobni. Ker sem spoznala proces digitalnega ustvarjanja od blizu, zdaj tudi veliko bolje cenim delo, vloženo v posamezne kreacije, ki jih zasledim v svojem življenju. Spoznala sem tudi, kako lahko svoje delo zaščitimo z licenco, kar je prav tako zelo uporabna stvar.

Če bi imela več časa, bi se verjetno še bolj poglobila v vektorsko grafiko – čutim, da je nisem popolnoma osvojila in da je še veliko prostora za izboljšanje. To delo mi je vzelo tudi največ časa (skupaj z gledanjem posnetkov How To…) in sem z rezultatom samo delno zadovoljna (verjetno ravno zato, ker čutim, da imam še prostor za izboljšanje). Sem pa opazila, da sem proti koncu dela z vozliči upravljala mnogo hitreje in samozavestno, kot na začetku, tako da je bilo nekaj napredka.

Zdi se mi, da sem naloge uspešno opravila. Ob obeh nalogah sem v postopku izpostavila stvari, ki so mi – kot začetnici – pomenile največjo spremembo v napredku (ko sem jih enkrat odkrila/uporabila). Vstavila sem tudi posnetke zaslona in jih opremila s primernim besedilom. Gotovo bi lahko pisala še bolj podrobno, vendar bi bilo potem že bolj smiselno posneti kar video s postopkom, pri obdelavi le-teh pa še nisem.

Zgoraj sem že omenila predvidene uporabe v službi, upam pa, da bom tekom študija tudi naletela na kakšno nalogo/projekt, kjer bom lahko uporabila pridobljena znanja.

Najljubši del vsega skupaj mi je bilo gotovo pridobivanje novih znanj – vse od samega ustvarjanja in raziskovanja orodij, pa do tukaj – objave na spletišču. Malo manj ljubo mi je bilo ustvarjanje animacije, nad katero sem na koncu tudi obupala. Ker preveč stremim k perfekcionizmu, mi je vzela nenormalno količino časa, ki si ga ob delu in študiju enostavno nisem morala vzeti.

Projekti so mi zanimivi in delala sem jih z veseljem. Malo mi je žal le tega, da sem se vektorske grafike lotila tako pozno.

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost