Vektorska grafika – Plavalka

Takoj ko sem izvedela za ta projekt, sem se odločila, da bom poizkusila poustvariti motiv plavajoče ženske, ki sem ga zadnje čase v različnih oblikah pogosto videla na internetu, in mi je bil zelo všeč. Za delo v vektorski grafiki je primeren, saj si ga želim v prihodnosti natisniti na kakšen večji format in obesiti na steno, vektorska grafika pa mi bo omogočila da sliko povečujem brez izgube kvalitete. Delala sem v programu Inkscape.

Potek dela

Kljub popularnemu motivu, sem želela izhajati iz svoje skice, zato sem postavitev ki sem jo želela narediti najprej narisala na papir. Skico sem fotografirala in jo postavila na prvo plast v Inkscapu.

Plavalka by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem skico, ki sem jo delala povsem izven formata, ki ga program avtomatsko ponuja, obšla z orodjem za risanje črt in krivulj (označen z rdečim kvadratkom). Skico sem razdelila v več pasti – ozadje, sence, telo, lase in kopalke, kar mi je v naslednjih korakih prišlo zelo prav. Na skici sem s pomočjo vozlišč (označeno z modrim kvadratkom) ustvarila mehke, oble linije.

Plavalka by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem se lotila zapolnjevanja oblik z barvami. Začela sem s spodnjo plastjo – ozadjem, in se gibala po plasteh navzgor. Ko sem oblike zapolnila z željeno barvo, sem barvo obrobe odstranila.

Plavalka by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem se lotila senčenja telesa. Senčila sem z uporabo poti Preseka. Na predel ki sem ga želela osenčiti, sem z orodjem za risanje črt in krivulj narisala ploskev, ki sem jo primerno oblikovala, in zapolnila z nekoliko temnejšim barvnim odtenkom. Nato sem označila telo, ga podvojila (s Ctrl+D), označila dvojnik in senco, ter med potmi poiskala Presek. Ta postopek sem ponovila za vse sence na telesu in na kopalkah.

Plavalka by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem naredila vzorec za kopalke. Na zelen kvadrat sem nanizala svetlo zelene in rumene pravokotnike, ki sem jih s pomočjo funkcij v Inkscapu poravnala in enakomerno razporedila. Vse elemente sem označila in jih spremenila v vzorec, ki sem ga nato dala na kopalke. To sem naredila tako, da sem vse elemente združila v enega (vse sem označila in jih združila s Ctrl+G). Nato sem v zavihku Predmet poiskala funkcijo vzorči in označila Predmeti v vzorce. Vzorec se je pojavil med možnimi polnili.

Plavalka by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem še nekoliko popestrila ozadje tako, da sem mu dodala še dve plasti v ozadju, ki sta nekoliko temnejših barv.

Plavalka by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Plavalka by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Tega projekta sem se zelo veselila, saj mi je vektorska grafika zelo všeč. V programu Inkscape sem letos ustvarjala prvič, sem pa zanj izvedela že v gimnaziji, ko smo se pri informatiki učili o različnih vrstah grafike. Pri delu sem uporabljala predvsem znanje, ki smo ga pridobili pri vajah, nekaj stvari pa sem odkrila tudi sama, z lastnim raziskovanjem programa. Naučila sem se tudi tu delati v plasteh, senčiti s pomočjo poti Presek, delati vzorce…

Če bi imela več časa, bi ga namenila dodajanju nekaterih podrobnosti. Osenčila bi še lase, na vodno površino bi dodala kakšen vzorec, ki imitira površino vodne gladine… Morda bi si zadala tudi nekoliko bolj kompleksno kompozicijo.

Največ časa sem posvetila ustvarjanju obrisov posameznih delov slike. Te sem želela ustvariti zelo natančno, da bi se ob zapolnitvi popolnoma prilegali in izgledali kot celota. Zato sem veliko časa namenila prerazporejanju krivulj, da so se povsem prilegale skici, ki sem jo naredila na papir.

S svojim izdelkom sem zadovoljna. Mislim, da sem uporabila veliko različnih funkcij programa in naredila lep, urejen in pregleden izdelek. Za delo sem porabila veliko časa in bila pri njem natančna.

Vektorska grafika se mi dandanes  zdi zelo uporabna. Z njo bom lahko naredila veliko različnih logotipov, plakatov, zgibank… Vse te stvari bom verjetno delala tako v študentskih letih, kot tudi kasneje – tako v službi kot v zasebnem življenju. Zaradi svoje uporabnosti, hkrati pa tudi zabavnega dela, se mi zdi, da je vektorska grafika primerna za delo v razredu, in bi jo sama tam zagotovo uporabila.

Pri delu z vektorsko grafiko mi je bilo najljubše to, da si pri delu lahko zelo urejen in organiziran, pa tudi končni izdelek je tak. Čiste linije in barve so mi zelo pri srcu, prav tako pa celoten izgled, ki ga imajo izdelki, ki so narejeni v vektorski grafiki. Pri delu nisem imela veliko težav, razen z izdelovanjem vzorca, saj moraš biti tam zelo pozoren na to, kako ga izdelaš, da se logično ponavlja. Tako kot pri rastrski grafiki, tudi pri tem projektu nebi ničesar izboljšala. Navodila so zelo dobra, pri izbiri motiva pa imamo čisto svobodo. Z znanjem, ki smo ga pridobili na vajah in nekaj samostojnega dela, je bil projekt povsem izvedljiv, čeprav mi je bilo delo v vektorski grafiki sprva težko.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost