Rastrska grafika

Za projekt pri rastrski grafiki sem se odločila narediti tihožitje s kafetiero, ki jo imamo doma. Pritegnila me je njena oblika in prelivajoče se barve na njenem ožganem spodnjem delu. Ravno zaradi njene enostavne, a zanimive oblike in barv se mi je zdela primerna za pretvorbo v rastrsko ilustracijo.

kafetiera by Nika G is licensed under CC BY 4.0

Ko sem odprla program Krita in izbrala ”ustvari nov dokument”, sem nastavila velikost na 4500 x 6000 px in resolucijo na 6000 ppi. Pri ustvarjanju sem uporabljala tablico in grafično pisalo Wacom.

hwr by Nika G is licensed under CC BY 4.0

Prvi korak je bil seveda risanje skice. To sem naredila v prvem sloju oz. Layer 1. Uporabila sem orodje ”Pencil-3_Large_4B”.

Layer 1 by Nika G is licensed under CC BY 4.0

Nato sem odprla Layer 2 in z ”Line tool” naredila še bolj natančno skico, pri tem sem si pomagala z orodjem ”Ink fineliner”.

Layer 2 by Nika G is licensed under CC BY 4.0

sketch by Nika G is licensed under CC BY 4.0

Ko sem bila zadovoljna s skico sem ustvarila še en sloj, ki sem ga premaknila pod Layer 2, na katerem je skica. S tem sem zagotovila, da bo skica vseskozi vidna, tudi ko sem ustvarjala ozadje. Da sem ustvarila mizo, sem se igrala z različnimi odtenki barv ter uporabljala orodje ”Pencil-6_Quick_Shade”, ki sem mu poleg barv spreminjala tudi velikost in transparentnost. S tem sem dobila efekt teksture lesa.

background by Nika G is licensed under CC BY 4.0

Ko sem opravila z ozadjem sem spet ustvarila nov sloj oz. Layer 4. Tudi ta sloj sem premaknila pod Layer 2 s skico in na njemu označila glavne barvne ploskve kafetiere.

Layer 4 by Nika G is licensed under CC BY 4.0

Za konec sem se lotila podrobnosti. Tudi pri tem sem za vsako ploskev odprla nov sloj. Ponovno sem uporabila ”Pencil-6_Quick_Shade” in se lotila teksture spodnjega dela posode. Za odseve in sence pa se mi je najprimernejši zdel ”Airbrush_soft”. Prednost tega, da sem posamezne ploskve detajlirala vsako na svojem Layer-ju je, da sem lahko ustvarjala bolj na grobo in hitreje ter z radirko poradirala, kar je šlo prek linij.

details by Nika G is licensed under CC BY 4.0

Ko sem končala z detajli in popravki, sem Layer 2 z natančno skico premaknila najbolj na vrh ter prenesla ilustracijo v png obliki.

Končni izdelek in refleksija

Kafetiera rastrska grafika by Nika G is licensed under CC BY 4.0

Pri tem projektu sem se podrobneje spoznala z ustvarjanjem v programu za rastrsko grafiko ter orodjem, ki ga pri tem uporabljamo – grafičnim pisalom. Naučila sem se uporabljati različna orodja, ki jih je res zelo veliko in s katerimi lahko dosežemo zanimive ter realistične efekte. Uporabna je tudi možnost, da ustvarjamo na večih slojih, ki omogočajo lažje popravljanje in dodajanje. Če bi imela več časa, bi si verjetno izbrala kakšen bolj zahteven motiv in se še malo bolj poigrala s senčenjem ter barvami. Največ časa sem posvetila risanju skice, ki je bila osnova za vse ostalo. Menim, da sem s svojim izdelkom zadela bistvo in namen te projektne naloge, ki je bil razumevanje osnov programa za rastrsko grafiko Krita. Pridobljeno znanje bo tekom študija in na poklicni poti vsekakor koristilo, saj ga bom lahko prenesla naprej na svoje učence ali pa učno gradivo popestrila z digitalnimi ilustracijami.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost