Vektorska grafika: gobe

gobice by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

gobice-vektorska grafika by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pri tem projektu, sem se lotila ustvarjanja grafike s pomočjo vektorjev, torej vektorske grafike, ki se največkrat uporablja za logotipe, pri tej grafiki, si za razliko od rastorske ne moremo privoščiti zelo ekspresivnega in hipnega ustvarjanja, dela, ki so zelo detaljna in kompleksna niso primerna za ustvaritev na tak način,končni izdelek v vektorski grafiki pa bo bolj “matematičen”,čist, osredtočen na oblike. Pri rastorski grafiki s povečavo grafike njeno kakovost izgubljamo, pri vektorski pa se kljub neskončni povečavi kvaliteta ne poslabša.

Za to nalogo sem si izbrala svoje delo majnhih gobic, saj me je zanimalo kako bom tako barvno kompleksno risbo, kjer prevladujejo organske oblike spremenila v vektorsko grafiko, kjer sem oblike in barve poenostavila.

Sprva sem v Inkscape naložila fotografijo ter jonastavila za prvi sloj, potem sem s pomočjo tipke B (orodje draw bezier curves and lines) začea v drugih slojih orisovati videne oblike. Sprva klobuk, potem glavo, obroček, bet in na koncu še črne pikice na klobuku s svinčnikom za prostoročne linije.

gobice-vektorska grafika-začetek by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

plastenje by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4gobe by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem končala eno gobico, sem vse številčne dele iz vseh plasti zlepila skupaj, tako da sem vse željene dele z orodjem za izbiro predmetov označila, se napotila pod zavihek Objcet ter pritisnila Group.

select and transform objects (S) by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

object-group by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem imela vse svoje dele sestavljene in gobico v enem kosu, sem jo štirikrat podvojila tako da sem jo s prej uporabljenim orodjem za izbor označila ter pritisnila Ctrl+C in Ctrl+V, jih poljubno razvrstila in obrnila tako da sem se ponovno napotila do zavihka Object ter tam izbrala funkcijo Flip Horizontal.

Na koncu sem se lotila še ozadja, ki ga sestavljata dva pravokotnika različnih barv, eden izmed njih je zapolnjen z Radialnim Gradientom, drug pa s solidno barvo. Ozadje sem posula še s tankimi belimi zvezdicami.

stars and polygons (*) by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

radial gradient by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

radial gradient+gobice by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

gobice-vektorska grafika by santana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

S programom Inkscape nikoli ne ustvarjam, zato mi je ta naloga predstavljala kar velik izziv. Počasi sem obnovila nekaj znanja, ki sem ga pridobila že v zimskem semestru tega letnika, a se zavedam da še zdaleč ne obvladam programa in da bi potrebovala še veliko vaje, z osebnega vidika sem se naučila to, da nisem potrpežljiva oseba in da program kot je Inkscape zaradi svoje počasnosti in dolgočasnosti ni zame.

Če bi imela več časa bi morda naredila grafiko z več detajli, rada bi se naučila še več bližnjic in trikov ki bi mi lahko olajšale delo v Inkscape-u, največ časa pa sem porabila pri obrisovanju vseh delov gobe in pri čakanju programa da opravlja funkcije brez lagginga.

Končni izdelek se mi zdi vredu, uporabila sem osnovne funkcije Inkscape-a, sedaj ko gledam za nazaj, bi si želela spremeniti barvno shemo svoje grafike v mogoče malo manj med seboj kontrastne barve.

Vesela sem da sem se naučila osnove Vektorske grafike, saj sem ugotovila, da je njihovo izdelovanje v drugih programih podobno kot v Inkscape-u, tako da to znanje lahko prenesem v druge programe, ter ustvarim kakšen dober logo/motiv za majice/posterje, ipd. Vesela sem, da sem opravila nalogo in s tem tudi mojo uporabo Inkscape-a, ki ga ne bom pogrešala v vsakdanjem življenju.

Pri tem projektu ne bi spremenila ničesar, razen moje lastnosti nepotrpežljivosti, ki ne gre dobro z Inkscape-om 🙂

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost