Kreiram na spletu

Sem Metka Perinčič in prihajam iz dela severne primorske, natančneje iz Kobarida. Že od nekdaj me je zanimala umetnost in s tem tudi različni načini ustvarjanja. Od teh načinov pa mi je najbolj pri srcu slikanje, zato sem tudi prvotno izbrala študij na ALUO– smer slikarstvo, a sem bila pri sprejemnih izpitih tam neuspešna. Kljub vsem temu pa nisem kar vrgla puške v koruzo, zato sem vseeno poskusila še tukaj na Pedagoški fakulteti in bila uspešna. V prostem času veliko rada poslušam glasbo in razvajam svojo mačko. Če imam preveč prostega časa, pa ga končno lahko izkoristim za slikanje ali tudi risanje.

Bobi by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Panika by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

IKT v mojem življenju

Poleg seveda televizije in radia (prav tako računalnika), ki smo ga imeli doma, sem se s tehnologijo prvič srečala tudi v osnovni šoli pri izbirnem predmetu računalništva. Naučili smo se uporabljati različne osnovne programe, najprej smo začeli s Slikarjem, PhotoFiltre, potem z Wordom, Excelcom, Powerpointom in podobnimi. V devetem razredu smo se celo naučili izdelati svojo spletno stran na programu WordPress. Veliko smo tudi sodelovali na različnih delavnicah v okviru varnosti na spletu, ki jih je organizirala šola. Večinoma sem tehnologijo uporabljala zgolj za šolsko delo, ampak tudi za raziskovalne namene v svojem prostem času. Kasneje, ko sem dobila svoj pametni telefon pa sem se spoznala tudi s socialnimi omrežji in digitalnim ustvarjanjem.

V srednji šoli, na gimnaziji je bilo malo drugače. Tam smo imeli v drugem letniku predmet Informatike, kjer smo šli bolj v podrobnosti, v osnovni šoli smo namreč jemali samo neke osnove. Pri Informatiki smo se pogovarjali o zgodovini računalništva, delali smo veliko vaj na Office programih- Word, Powerpoint, Excel, izdelali seminarsko nalogo s predstavitvijo, se učili kako objavljati na svoji spletni strani ipd.


Med časom šolanja v gimnaziji sem se bolj začela zanimati za digitalno ustvarjanje, tako sem se tudi prvič srečala s programom Krita. Za rojstni dan sem dobila svojo grafično tablico, ki pa je po določenem obdobju nisem kaj prav dosti uporabljala. Razlog za to je ravno Krita, ker mi je bila takrat še neznana in zahtevna za uporabo. Na srečo pa imam na svoji študijski smeri letos predmet IKT. Pri tem predmetu smo se prav tako spoznali s tem programom, nemenjenim rastrski grafiki, pa tudi s programom Inkscape, ki služi vektorski grafiki. Ta drugi program mi je bil še neznam za razliko od Krite, a se mi je zdel precej zanimiv. Mislim, da mi bosta kar oba prišla prav na poklicni poti.

Refleksija

V tem projektu sem se naučila kako slikam določiti licenco. Zame je bilo to precej novo, saj prej tega še nikoli nisem počela. Novo mi je bilo tudi ustvarjanje s programom Inkscape, ki se mi je sprva sicer zdelo zelo zahtevno, ampak je sčasoma postalo preprostejše.

Če bi imela več časa ne bi zaenkrat ničesar spreminjala, saj mislim, da sem zajela več ali manj vso potrebno znanje, bi pa ob priložnosti več tega časa posvetila raje ustvarjanju v Kriti, ker mi je bilo zelo zabavno.

Največ časa sem posvetila delu z rastrsko grafiko, ker sem se odličila za izdelavo realističnega portreta. Že sama skica na začetku mi je vzela precej časa, a kljub temu mi ni bilo težko ustvarjati.

Mislim da moje delo več ali manj zajema vse kriterije vrednotenja, znala bi se najti tudi kakšna pomanjkljivost a ne preveč hujša. Glede na to, kar smo se tukaj naučili sem v večjem znala uporabiti/vstaviti.

Pridobljeno znanje bom uporabljala tekom študija pri različnih objavah ali projektnih/seminarskih nalogah, konec koncev pa tudi na svoji poklicni poti. Dejstvo je, da nas bo IKT spremljal še skozi celo življenje, ne glede na to, kakšen poklic opravljaš.

Najljubše mi je bilo ustvarjanje s Krito, saj je kar preprost program. Med ustvarjanjem sem se počutila sproščeno in sem se veliko zabavala. Najmanj mi je bilo všeč ustvarjanje z Inkscapeom, saj je bil sprva še kar zahteven za uporabo, ampak vseeno ni bilo tako hudo.

Zaenkrat ne bi pri projektu ničesar spreminjala, saj menim, da zajema vse potrebne osnove.

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost