Kreiram na spletu

Pletenje by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Moje ime je Neža, in prihajam iz Ljubljane. Že vse življenje se rada ukvarjam z umetnostjo na različne načine. Najbolj so mi pri srcu razna ročna dela kot so npr. šivanje, pletenje, origami… Blizu mi je tudi kaligrafija, s katero se zadnjih nekaj let kar precej ukvarjam. Mislim da je vsem tem hobijem skupno to, da moraš biti če želiš izdelati nekaj kvalitetnega pri delu zelo natančen, urejen in organiziran.

IKT v mojem življenju

S tehnologijo sem prvič bolj intenzivno srečala pri računalništvu v osnovni šoli. Takrat smo se spoznali z osnovami, ki so potrebne za začetek samostojnega dela – Word, Slikar, PowerPoint. Takrat sem tehnologijo uporabljala skoraj izključno za šolsko delo. To se je spremenilo, ko sem se zelo navdušila nad origamijem, in sem na YouTube-u iskala videe, ki bi mi bili v pomoč pri učenju (http://YouTube). Seveda pa sem tehnologijo veliko začela uporabljati tudi v razvedrilne namene, ko sem konec osnovne šole dobila svoj telefon. Postala sem tudi nekoliko bolj dejavna na socialnih omrežjih kot sta Instagram in Facebook.

Na gimnaziji sem se pri predmetu informatika, z uporabo tehnologije spoznala veliko bolje. Profesorji so nas zelo dobro naučili uporabe Microsoftovih programov, in nas tudi v kasnejših letnikih spodbujali k pravilni in efektivni uporabi teh programov pri pisanju seminarskih nalog… Prav pri predmetu informatike, pa sem se nekoliko spoznala tudi z uporabo Photoshopa, ki sem ga uporabljala za izpeljavo projektne naloge. Pri delu sem se prvič soočila z neko obliko digitalnega ustvarjanja, ki me je že takrat zelo privlačilo, saj sem preko sestre ki je takrat študirala grafično oblikovanje izvedela veliko o tej umetnosti.

Letos sem se na faksu spoznala predvsem s programoma Krita, ki mi je bil popolnoma nov in nepoznan in Inkscape, ki pa sem ga zelo bežno poznala še iz gimnazije. Učenje dela v teh dveh programih me je zelo veselilo, saj me je digitalno ustvarjanje vedno zanimalo, nikoli pa si nisem vzela časa da bi se ga naučila. Znanje ki sem ga pridobila mi bo zagotovo prišlo prav tako pri učiteljskem delu, kot pri izvedbi kakšnega osebnega projekta.

Refleksija

Pri tem projektu sem se naučila oblikovati spletno objavo. Sedaj znam slikam dodati licence, kar se mi zdi zelo koristno tudi za delo, ki ga bom morda objavljala na spletu izven študija. V objavo sem se tudi naučila vključiti tudi spletno povezavo, kar se mi zdi zelo uporabno, mislim pa tudi, da veliko pripomore k preglednosti objave same. S projektom sem v celoti zadovoljna in ga ne bi spreminjala.

Največ časa sem namenila pisanju in temu, da sem iz vseh podatkov ki bi jih lahko napisala izluščila bistvo. Naloga se mi zdi kakovostna in v skladu z zahtevami.

Znanje ki sem ga pridobila, bom zagotovo lahko uporabila med učenci, saj se tehnologija vedno bolj vključuje v pouk in sem mnenja, da likovni pouk iz tega ne sme biti izključen. Zdi se mi tudi pomembno da učencem predstavimo in omogočimo čim več možnosti za ustvarjanje. Znanje pa mi bo zagotovo prišlo prav tudi izven učiteljskega poklica, saj je v današnjem vedno bolj digitaliziranem svetu le-to zelo uporabno v čisto vsakdanjem življenju. Naloga se mi zdi dobro zastavljena in pri njej ne bi kaj dosti spreminjala.

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost