Rastrska grafika- Nina Hagen

Nina Hagen by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Za izdelavo te naloge sem uporabljala program Krita, na svojem prenosnem računalniku Acer swift 3. Naloge nisem izdelala z miško, temveč s pomočjo grafične tablice Wacom Intuos draw.

Že od nekdaj rada kombiniram glasbo in likovno umetnost, zato sem se tudi odločila za portret nemške glasbenice Nine Hagen. Za pomoč pri izdelavi tega dela pa sem uporabila črno-belo referenčno fotografijo glasbenice.

Nina Hagen photo by Galeans is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

POSTOPEK

Najprej sem se lotila preproste skice, toliko da sem si nastavila neko začetno idejo oziroma kompozicijo. Za tem sem že začela vnašati barve, najprej bolj na grobo, potem pa sem jih sproti še zabrisala s temu primernim orodjem. V splošnem barv nisem uporabljala veliko, od uporabljenih so to bile le črna, bela, različni odtenki sive (za portret in ozadje) ter živo rdeča (kot dodatek ozadju).

skica by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Orodje, ki sem ga uporabila za to skico je bil čopič Ink-3 Gpen, za nanos barve čopič Bristles-3 Large Smooth, na koncu pa še Blender Basic za zabrisovanje grobih nanosov barve.

orodja by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Med barvanjem in zabrisovanjem portreta sem hkrati še premišljevala o ozadju. V splošnem v svoja dela, oziroma portrete glasbenikov rada vključujem tudi njihove naslove ali pa besedila skladb, zato sem se odločila, da bom tukaj naredila enako. Pri tem izdelku sem uporabila naslov skladbe po katerem je pevka večinoma prepoznana- Du hast den Farbfilm vergessen (ali po slovensko- Pozabil si barvni film). Najprej sem to idejo zapisala kar ob strani portreta, saj nisem še vedela kam naj jo postavim (v okviru kompozicije).

ideja by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Med razmišljanjem za izdelavo ozadja pa sem nato naprej nadaljevala z vnašanjem barv, zabrisovanjem in senčenjem. Tukaj sem že skoraj dokončala pevkino jakno.

Dodala sem še zadnje detajle, na obrazu in laseh, ter prav tako na jakni.

Po vnešenih detajlih pa sem končno izdelala še ozadje. Poleg črne in bele barve sem vključila še rdečo. Portret sem postavila v neke vrste okvir, pri tem sem si pomagala z orodjem iz leve vrstice- Line Tool. Tudi besedilo sem končno postavila v kompozicijo, nekaj ga je na levi in nekaj na desni strani, napisala pa sem ga tako, da izgleda nekoliko ekspresivno. Ostal prazen prostor pa zapolnjujejo še vijugaste rdeče, črne in bele črte.

orodja 2 by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ozadje by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Nina Hagen- končni izdelek by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

REFLEKSIJA

Pri delu s programom Krita sem veliko bolj nadgradila svoje že obstoječe, a ne toliko obširno znanje o tem programu. Naučila sem se pravilno uporabljati nekatere funkcije, ki jih sicer prej nisem znala, kot na primer uporaba line toola ali plasti.

Največ časa mi je vzela izdelava portreta, predvsem skica, a ko sem začela nanašati barve in hkrati zabrisovati je nato delo potekalo veliko lažje. Z ozadjem sicer nisem imela težav, pravzaprav sem se z njim veliko zabavala, saj rada rišem te specifične vijugaste črte.

V splošnem je to bila kar prijetna izkušnja, nisem imela večjih težav z uporabo programa, edino kar me je motilo je bilo to, da mi grafična tablica ni vmes hotela pravilno funkcionirati, zaradi tega so mi poteze čopiča tekle počasneje kot običajno in je bilo posledično delo nekoliko zamudno. Pri Kriti pogrešam edino to, da bi lahko gumb za ponastavljanje (undo button) imel neskončno možnosti.

Poleg vseh nevšečnosti pa sem še vedno navdušena nad tem programom. Posebej mi je všeč pestra izbira barv ter čopičev. Zagotovo ga bom v prihodnosti več uporabljala, kot sem ga do zdaj, morda mi bo zelo prav prišel tudi pri nadaljnji poklicni poti.

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost