Rožasta vektorska grafika

Za projektno nalogo vektorska grafika sem se odločila, da bom ustvarila rožaste vzorce. Predvsem pa sem si za cilj postavila, da spoznam osnove Inkscape-a, saj je bila to moja prva resna izkušnja z digitalnim ustvarjanjem, sploh pa z vektorsko grafiko. Izbrala sem si lažji motiv, vendar pa sem znotraj tega spoznavala različne funkcije, ki so na voljo. Pred začetkom ustvarjanja si nisem pripravila posebne skice, saj razne rože rišem pogosto in je bila celotna skica torej le v moji glavi, poleg tega pa nisem želela da me omejuje v raziskovanju. Okvirna idejna skica pa je spodaj. Delo se mi zdi primerno za vektorsko grafiko, ker je bolj vzorec in vsebuje več zaobljenih linij, kot pa samega barvanja.

Skica by Jez is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Začela sem z izdelovanjem barvnega ozadja. Tukaj je bilo seveda najbolj pomembno da sem izbrala prave barvne odtenke, ki so potem zapolnili cvet. Barve sem izbirala s pomočjo barvnega koleščka, oblike sem narisala s pomočjo orodja riši krivulje in ravne črte, potem pa sem izbrala možnost zabrisanosti oblik, ter s tem dodala učinek sijaja in razpršenosti. Preizkusila sem tudi možnost prelivov.

Cvetoče barve: razlaga1 by Jez is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Obliko sem podvojila (ali z možnostjo uredi, nato podvoji, ali pa z možnostjo kopiranja) in izbrala svetlejši odtenek, tako da sem učinek razpršenosti in izginjanja še povečala.

Cvetoče barve: razlaga2 by Jez is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Da sem res zapolnila vse prostore, sem ustvarila več plasti, na zgornjo plast pa sem dodala še center cveta – najprej samo črn krog za osnovo, potem še enega z velikim procentom zabrisanosti, za vtis, da se barve zlivajo v črnino. Z belim okvirjem, ki sem ga naredila z orodjem riši kvadrate in pravokotnike, sem še poskrbela za ravne robove.

Cvetoče barve: razlaga3 by Jez is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem se lotila risanja listov za cvet. Naredila sem jih s pomočjo orodja riši krivulje in ravne črte. Vejice sem narisala prostoročno, vendar pa sem zelo povečala glajenje, da sem dobila lepše poteze.

Cvetoče barve: razlaga4 by Jez is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pri risanju listov sem spreminjala tudi debelino poteze. Dodala sem še klasje: najprej sem naredila steblo, potem pa sem prostoročno z različnimi stopnjami glajenja zrisala manjše dele in jih sestavila skupaj, nato pa jih označila in združila. S tem sem si omogočila možnost prostega premikanja, obračanja in večanja predmeta.

Cvetoče barve: razlaga5 by Jez is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nadaljevala sem z risanjem manjših rastlinic in listov, za konec pa sem dodala še zvezdice. Povečala sem število kotov, tako da so me spominjale na cvet bodeče neže.

Cvetoče barve by Jez is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA

V tem projektu sem se naučilo mnogo novega, saj sem, kot že omenjeno, prvič ustvarjala vektorsko grafiko. Če se na kratko izrazim – naučila sem se osnove. Kar je precej malo, vendar pa so temelji za vnaprejšnje ustvarjanje. Če bi imela več časa, pa bi zagotovo pogledala goro yt tutorialov ter se bolj resno naučila uporabljati Inkscape, tako da bi bila pri kreiranju vsebin bolj samozavestna in bi znanje lahko uporabila v prihodnosti, pa naj bo to za izdelovanje vabil na poroke, plakatov za šolsko razstavo ali pa digitalizacijo svojih slik.

Največ časa sem zagotovo namenila risanju barvne spirale, saj nisem želela uporabiti orodja riši spirale, temveč sama oblikovati vse loke, da bi razvila vsaj kanček občutka za to. Ko pa sem ga razvila, je delo steklo hitreje, in sem rožo, za katero sem najprej mislila, da mi bo vzela največ časa, končala precej hitro. V kreiranju klasja sem še posebej uživala, saj me je funkcija glajenja v kombinaciji z orodjem prostoročnega risanja vedno presenetila.

V definiciji projekta ne bi spremenila nič, saj v splošnem ni pretirano utesnjujoč. Zdi se mi, da sem nalogo opravila solidno, saj sem očitno uporabila več različnih orodji, glede na to, kaj sem želela doseči, vem pa, da je vedno lahko še bolje.

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost