Rastrska grafika

 

Na Youtube sem gledala Music video reparke. Video in scene v njem so mi bile zelo všeč, zato sem se odločila, da to tudi narišem. Za risanje te slike sem uporabila digitalni program PaintTool SAI.

Prvo kot prvo sem začela z skico osebe. Zraven sem imela pomožno sliko z katero sem si pomagala ujeti proporce osebe. Na to zelo hitro skico sem naredila še eno skico, ki je bolj urejena. To skico sem naslikala z pisalom, ki se imenuje Pennn (to pisalo sem poimenovala sama saj pri aplikaciji PaintTool SAI imaš možnost ustvariti sam svoja pisala). To pisalo ustvari to če že čez naslikano črto greš čez njo še enkrat se jasnost pisala poveča. To pomeni da če grem jaz čez sivo narisano črto še enkrat se bo tak kjer se črti stikala nastala temnejša barva sive.

RyujinDigitalArt by Laura is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

 

Po končani skici sem se lotila obrobja slike (line art). Lepo sem oblikovala črte in senčila njene oči. Tu sem uporabila pisalo ki se imenuje Pen. To pisalo je normalno in nima posebnih funkcij. Vse kar je za to pisalo značilno je, da ko potegnemo črto z smoothing (ustvari da narisana črta zaostaja in imaš več možnosti nadzorovanja črte) nima konca črte špičast temveč malo naokrožen.

Lineart

RyujinDigitalArt by Laura is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

 

Nato je nastopil čas da začnem sliko barvati. Najprej sem pobarvala osebo ploskovito. Vsako stvar, ki je druge barve sem dala na nov layer. Na primer lasje so na svojem layarju, barva kože, oblačila, itd. To mi je kasneje omogočilo lažje senčenje in svetlenje risbe. Ploskve sem pobarvala tako da sem z normalnim pisalom na svojem layerju obrisala obliko ploskve ki sem jo hotela z dano barvo ter izbrala BucketTool z katerim sem vse te ploskve napolnila z barvo.

Dodajanje barve

RyujinDigitalArt by Laura is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

 

Po izbiri barve za vsako stvar sem začela senčiti. Senčila sem na vsakem layerju posebej. Pri nekaterih celo več krat. Barvala sem z normalnim pisalo Pen, ki se ne da skupaj zmešati baru zato ko sem nanesla različne odtenke še izbrala drugo pisalo imenovano BlurTool, s katerim sem zmešala odtenke različnih barv. Pen in BlurTool sem nenehno zamenjevala med risanjem zaj sem dodajala več temnih odtenkov barv.

Senčenje in svetljenje

RyujinDigitalArt by Laura is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

 

Senčenje je bilo končano. Za lepši izgled sem še za konec dodala barvno svetlobo in sence, ki so sliki dale boljši izgled. Za ta postopek sem uporabila pisalo ki nima full opacity temveč lahko nadzoruješ z pritiskom pisala na tablici intenzivnost črte oz. barve. To pisalo se imenuje Nib Pen. Prav tako sem po tem pisalu uporabila BlurPen za zamegljenje barv.

Barvno svetljenje in senčenje

RyujinDigitalArt by Laura is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

 

Na koncu sem še dodala ozadje in slika je bila končana. Ozadje slike sem naslikala z orodjem imenovanim BusketTool z katerim z enim klikom pobarvaš izbrano ploskev na sliki. Tako sem obrobila vijolično in rjavo barvo ter napolnila obliko z BucketTool.

Končen izdelek

RyujinDigitalArt by Laura is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

 

Refleksija

Izdelava te slike je bila zelo zabavna. Čeprav že vem veliko o rastrski grafiki mi je bilo poučno in zabavno. Pri tem delu nebi nič kaj spremenila saj mi je to delo zelo všeč. Največ časa sem seveda posvetila senčenju in svetljenju slike. Ta del mi je prav tako najbolj zabaven saj se lahko poigram z različnimi toni slike. Glede kriterija se mi to delo zdi odlično saj sem upoštevala dana navodila. Saj vsebuje množico slikovnih točk v obliki 2D mreže. Vse te točke pa imajo informacije o barvi, odtenku, mesto v mreži. Če povečamo to sliko bomo opazili pixle slike ki ima vsak pixel svoj odtenek in podatke. Ko rastrsko sliko transformiramo na primer jo povečamo, raztegnemo, skrajšamo, zavrtimo, itd, postane slika popačena. Ne vsebuje več dobre kvalitete. Če bi na primer zdaj mojo sliko povečali bi videli da je vsak Pixel drugačen. Ta slika je primerna za rastrsko saj vsebuje drobne detajle ki so natančni ter ker slika vsebuje prehode barv ki so zabrisani in zmešani. Slika vsebuje tudi dosti senčenja in svetljenja. Ta slika mi je zelo všeč in sem jo hotela deliti. Pridobljeno znanje pri tem bi lahko uporabila v prihodnosti pri izdelavi drugih del ter pri razlaganju teme drugim. Rastrsko grafiko je zelo dobro znati če nadaljuješ svojo pot v digitalnih stvareh. Celoten projekt je bil odličen in nočem nič spremeniti glede tega. V definiciji projektne naloge nebi spremenila nič. 🙂

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost