RASTRSKA GRAFIKA: KAZUAR

IZBIRA MOTIVA IN ZNAČILNOSTI RASTRSKE GRAFIKE

Pri tej projektni nalogi sem se po dolgem premisleku odločila, da bom ustvarila študijo slike kazuarja. Že dolgo časa sem se namreč želela preizkusiti v ilustraciji narave oz. živali, tako da je bila to odlična priložnost, da ustvarim delo ne le v skopu obveznosti, pač pa tudi za lastni užitek. Ustvarjala sem v programu Medibang Paint Pro, saj sem pri uporabi le tega bolj vešča. Program namreč uporabljam že od konca osnovne šole.

Točka je v rastrski grafiki definirana kot mesto v 2D mreži z določeno barvo/odtenkom. Ker gre za zapis velike količine podatkov oz. velikega števila točk, so tudi datoteke velike. Te lahko shranjujemo v formatih jpg, png ali gif. Rastrsko ustvarjanje omogoča gladke barvne prehode in veliko količino detajlov. Pri transformiranju datotek in spreminjanju velikosti slik pa resolucija (tj. število slikovnih točk na dolžinsko enoto) ne ostaja enaka, zato prihaja do popačenj. Ker moje delo vsebuje različne barvne prehode, teksture in mnogo detajlov, je izbira motiva ustrezna.

OPIS IN POSTOPEK DELA

Najprej sem ustvarila novo datoteko v velikosti 2893 px x 3541 px (21cm x 25,7 cm), z resolucijo 350 dpi.

Format slike by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V programu sem odprla okno imenovano Reference, v njem pa izbrano sliko, na podlagi katere sem ustvarila risbo. Ker za sliko nisem našla avtorskih pravic, si jo lahko ogledate na tej spletni strani.

Vstavljanje referenčne slike by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem s čopičema Pencil (Rough) in Pen, ki sem jima kasneje znižala vidljivost, skicirala motiv (plast skica). Pogosto sem platno obrnila s funkcijo Flip Horizontally, saj sem tako lažje opazila nepravilnosti.

Skica by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Med drugim sem tako zaznala, da je bil na prvotni skici kljun prekratek, tako da sem ga s pomočjo orodja Lasso Tool premaknila na pravo mesto.

Lasso Tool by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

S čopičem Pencil (Rough) sem izrisala tudi črno konturo (lineart).

Lineart by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Preden sem se lotila barvanja, sem na skici najprej eksperimentirala z izbiro barv in njihovo usklajenostjo.

Testiranje barv by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pri barvanju sem s kričečo rožnato najprej izrisala obris kazuarja, ter ga zapolnila s pomočjo Bucket Tool-a. Tako barvo sem izbrala zato, da bi lažje videla, če kje nisem zapolnila oblike. Nad to plastjo sem ustvarila novo plast, in jo s funkcijo Clipping omejila na rožnato osnovo. Ta korak mi je omogočil, da sem na pripeti plasti lahko ustvarjala samo v mejah te oblike. To je pomenilo, da pri barvanju nisem mogla izven oblike, kar je bil moj cilj. Z Bucket Tool-om sem nato zapolnila ostale večje oblike na kazuarju.

Rožnat obris kazuarja by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nadaljevala sem z modeliranjem oblik s teksturami, za katere sem največkrat uporabila čopiča Watercolor in Watercolor Wet. To sem počela na plasteh, ki sem jih prav tako omejila na plast barve, da poteze niso vidne izven oblike kazuarja. Za mehke prehode med odtenki sem uporabila čopič Watercolor, za črtice čopič Pencil (Rough), za teksturo vratu in glave čopič Petal 2, za perje pa Eraser (Soft). Če sem se zmotila, sem uporabila gumb Undo ali pa napako zbrisala z radirko (Eraser).

Dodajanje tekstur by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pri ozadju sem uporabila enak postopek kot za obliko kazuarja. Z Bucket Tool-om sem prostor okoli kazuarja zapolnila s kričeče zeleno barvo in na to plast s Clipping-om pripela plast, na kateri sem s čopičema Watercolor in Watercolor Wet ozadju dodajala teksture.

Ozadje by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za učinek svetlobe sem plast iz Normal spremenila v Overlay, v kateri so barve dobile intenziven in transparenten videz.

Svetloba by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

S tem je bila moja slika dokončana. Končno verzijo sem shranila kot PNG.

Kazuar by Meep 🙂 is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA

Pri tem projektu sem se sicer naučila nekaj novega, vendar sem predvsem nadgrajevala predhodno znanje iz preteklih let. Sedaj poznam definicijo rastrske grafike, katere so njene prednosti in pomanjkljivosti, v kakšnih formatih se jo lahko shranjuje in za kaj je uporabna. Pridobljeno znanje že sedaj uporabljam za osebne namene, tekom študija pa predvidevam, da ga bom lahko uporabila pri drugih projektnih nalogah. Če bom kdaj samostojna umetnica ali pa bom delala kot ilustratorka, lahhko pridobljeno znanje uporabim pri ustvarjanju ilustracij. Menim, da je v kontekstu poučevanja praktično delo v rastrskem programu primerno in koristno tako za osnovnošolsko kot srednješolsko delo, seveda na različnih stopnjah zahtevnosti glede na starostno skupino.

Svoje delo glede na kriterij ocenjevanja dojemam kot ustrezno, pokrila sem namreč vse osnove. Slika je v pravem formatu in vsebuje razlilčne teksture in prehode barv. Največ časa sem porabila za izbiro motiva, pri samem ustvarjanju pa za modeliranje oblik s teksturami, da sem dosegla svojo vizijo in občutek tridimenzionalnosti. Pri projektu mi je bilo najljubše samo ustvarjanje in pa prosta izbira motiva, čeprav sem zaradi skrbi tega dolgo izbirala. Izbirala sem namreč med več originalnimi motivi, a sem se bala, da pri teh ne bi uporabila dovolj različnih tekstur/čopičev ali pa da bi bila izdelava preveč zahtevna oz. časovno potratna. Najmanj priljubljeno mi je bilo pisanje besedila, saj sem potrebovala več časa, kot sem predvidevala. Prav tako mi ni bilo ljubo sprotno shranjevanje procesa, saj mi multitasking ne gre najbolje od rok. Tudi če bi imela več časa, nisem prepričana, da bi kaj spremenila. Morda bi se lahko dodatno poigravala s posebnimi učinki. V vsakem primeru sem na svoj izdelek ponosna. : ))

Definicije projektne naloge ne bi spreminjala. Ta je dobro zastavljena, jasno je, kaj je zahtevano, na voljo pa so nam bili tudi dodatni video vodiči za uporabo programa, če s tem še nismo bili seznanjeni. Cenim tudi, da smo lahko ustvarjali v katerem koli programu, saj se dolgo navajam na nove stvari in Krite pred to nalogo nisem poznala.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost