Storitve spleta 2.0 (Pika Sulejmanovič)

Dandanes je uporaba interneta in vseh omrežij že ena izmed nujnih stvari, ki jih delamo vsak dan. Mnogi si dneva brez pametnega telefona ali računalnika verjetno sploh ne morejo predstavljati. Prav tako vse več mladih preživi več časa na omrežjih kot pa zunaj. Zato se mi zdi to dejstvo pametno izkoristiti in otrokom približati splet 2.0 in jih naučiti pravilno uporabljati. S tem bi delo naredili bolj zabavno in ga približali otrokom.

Dve glavni storitvi spleta 2.0, ki bi jih izpostavila in jih uporabila pri pouku, sta Youtube in Krita.

YOUTUBE

Youtube je spletna stran z neskončnim številom videoposnetkov, ki jih lahko posameznik svoje videe naloži na stran, si ogleduje posnetke naložene od drugih uporabnikov, jih komentira, ocenjuje, ipd. Stran bi porabila predvsem za predstavitev snovi, saj menim, da si je snov lažje zapomniti, če jo vidimo in slišimo (ter če je le možno tudi sami preizkusimo). Na Youtube bi poskušala najti videoposnetke, ki se nanašajo na umetnost, na primer kako uporabiti različne tehnike, katere barve mešati, da dobimo pravšnji odtenek, … videoposnetke, bi učencem objavila na spletno stran, kjer si bi jih pogledali doma in bili vedno dostopni. Prav tako bi lahko med poukom, ko bi se prosto delalo oziroma ustvarjalo predvajala glasbo, ki bi delo naredila lažje in bolj zabavno.

KRITA

Krita je program, kjer posameznik lahko animira in digitalno riše in ustvarja. Je brezplačen in zelo enostaven za uporabo, zato se ga lahko zelo hitro nauči uporabljati. Učencem bi prvih nekaj ur program predstavila in jim dalo različne naloge, ki bi jih skupaj naredili pri pouku (npr. ustvariti digitalno verzije avtorske slike, različni objekti v različnih digitalnih stilih, itd.). Ena izmed prvih nalog bi bila naj sami ustvarijo digitalno sliko, in potem na kratko predstavijo način in orodja, ki so jih uporabili. S tem bi tudi drugi lahko bolje spoznali Krito in njene funkcije. Ko bi videla, da so se naučili delati, pa bi jim dala naloge, ki bi jih ustvarili doma in jih oddali preko spletne učilnice.

DELO S STORITVAMI SPLETA 2.0

Glavna naloga, ki bi jo dala je, da vsak učenec naredi videoposnetek oziroma animacijo na neko določeno temo. pri tem bi uporabili program Krita, kjer bi naredili animacijo ali digitalne slike in na koncu iz tega naredili videoposnetek. Video bi nato objavili na Youtube, kjer bodo pazili, kdo si ta video lahko ogleda. Nalogo bi ocenila predvsem glede na trud, ki ga je posameznik v delo vložil in tudi glede na izdelek sam. Če je iz izdelka vidno, da se je učenec res potrudil in četudi bi bilo delo malo slabše, bi še vseeno ocenila z visoko oceno, saj se mi zdi pomembno, da se ocenjuje pretežno glede na trud in ne toliko na kvaliteto.

UPORABA SPLETA 2.0

Splet 2.0 se mi zdi zelo uporaben, saj omogoča komunikacijo in izmenjavo informacij med uporabniki. Zdi se mi,  da se lahko zelo koristno uporabi za pomoč pri učenju in predavanju snovi. Edini problem, ki se mi zdi vreden omembe je, da bi s preveliko uporabo le tega in ostalih programov, lahko prišlo do zasvojitev z internetom, kar pa postaja vse večja težava danadnes med mladostniki in tudi med odraslimi.

VIRI

Wikipedia (2016). Splet 2.0 [spletna stran]. Pridobljeno s: https://sl.wikipedia.org/wiki/Splet_2.0#Wikiji [Uporabljeno 19.11.2017]

Nančovska Šerbec, I. (2017). IKT v izobraževanju: Storitve računalniških omrežij [PowerPoint]. Pridoblejno s : https://ucilnica.pef.uni-lj.si/pluginfile.php/5872/mod_folder/content/0/storitve_omrez%CC%8Cij_IKT.pdf?forcedownload=1 [Uporabljeno 19.11.2017]

 

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost