Eva Sik: Digitalna zgodba Orange

Za svojo barvo sem si izbrala oranžno barvo. Zakaj? Med slikanjem mi je na čevelj padla velika kaplja oranžne barve. Zato sem pobarvala celotne čevlje na oranžno barvo, ter tako dobila idejo za predmet digitalne zgodbe. Že nekaj časa sama pišem pojem in igram pesmi na kitaro ali klavir. Za digitalno zgodbo sem spisala pesem ‘Over the ocean’. ki govori o čustveni oddaljenosti med osebama, ki sta sicer fizično blizu. za pesem se mi je zdela primerna metafora nenehnega truda vzpostaviti čustvenost neke zveze, katere trud je v tem primeru enostranski.  Predvsem sem želela v ospredje postaviti pesem, ki sem jo posnela s telefonom medtem ko sem sedela na tleh s kitaro, obdana s knjigami (za boljšo zvočno izolacijo, seveda), zato je posnetek nizke kvalitete, a vseeno razumljiv. Pesem je v angleščini, ker se tako lažje izražam, prav tako pa je to jezik, ki je dostopen mnogim.

©2018 Eva Sikošek

Zaradi slabše berljivosti pisave, bom prepisala glavne točke storyboarda:

  1. predstavitev likov, podobne predstavitve, gledanje v daljavo, proti vodnemu telesu
  2. oranžni čevlji stopajo okoli vode
  3. moški čevlji postopajo po stopnicah na višjem kadru
  4. roke se stikata pri (If i could feel you next to me)
  5. kolaž stvari, ki jih punca prebrodi, potovanje, dolga hoja
  6. lovljenje tipa, a se ji izmika (vedno en korak za njim)
  7. split screen- ona lovi njega, on beži stran od nje.
  8. SOOČENJE (hipno, obstane)
  9. on odide in njo pusti (ločuje ju samo črta in on obupa)
  10. letalo in konec, napisi

zgodba govori o paru, ki ima težave v čustvenem razmerju. Punca (z oranžnimi čevlji) si prizadeva, da bi rešila to težavo, in se dobesedno podi za fantom z željo po razrešitvi tega problema, vendar se ji fant stalno izmika. Punca prebrodi mnoge ovire za njuno zvezo, medtem ko fant beži stran od odgovornosti in zveze noče rešiti. Šele po tem ko se s punco dejansko sooči (ker je v to prisiljen). Ji da vedeti da je med njima konec. Konec je dvoumen: 1.Ko že misli, da se jo je rešil s tem ko je ‘odplaval na drugi konec oceana’ se punca usede v letalo in poleti za njim, navkljub vsem Indijcem, ki kažejo na to, da si fant tega ne želi. Težko je pustiti dobre stvari za sabo in se soočiti z realnostjo situacije. ali pa 2. Fant se usede na letalo in odleti čim dlje stran od nje, kjer je končno mir pred njo.

©2018 Eva Sikošek

Storyboard sem razvila po napisani pesmi- pomagala sem si s skicami in generalno zasnovo dramskega trikotnika, sicer pa sem za sestavljanje videa poleg dobre volje potrebovala statiste, ki so zabeleženi v filmu. Za snemanje sem uporabila le svoj telefon in okolico (javnega značaja), ter par oranžnih čevljev in nekaj volje do telovadbe. Za obdelavo filma, slike in zvoka sem uporabila program DaVinci Resolve 14,  kot platformo za objavo pa izbrala YouTube.

V DaVinci resolve sem tako urejala videoposnetek in njegove dele, ter ga usklajevala s pesmijo, tako da ima sinhronizirano sporočilnost in estetskost (tudi s prehodi).

©2018 Eva Sikošek

Velik del obdelave filma in delov filma je bila barvna obdelava videoposnetka, ki je potekala na več nivojih in skozi neštete primerjave

©2018 Eva Sikošek

Pomagala sem si z orodji, ki jih je ponujal program (senčenje, izpostava svetlobi, bela svetloba, saturacija, temperatura) in tako dosegla nekakšno enotnost posnetka

©2018 Eva Sikošek

Nato sem uredila zvok posnetka, s čimer sme imela veliko težav prav zaradi kvalitete prvotnega posnetka. Prav tako je na začetku program nastavi 1 .audio track na ‘nemo’, zato sem bila prisiljena prestaviti pesem na track 2, kar se je nato zapletlo pri končnem izdelku (oz. nalaganju končnega izdelka), a smo vse s potrpežljivostjo rešili.

Na svoji poti urejevanja filma sem naletela na težave s programom v zvezi s predvajanjem glasbe, zato sem jo morala prestaviti v track 2 in potem izhajati iz tega vira. Zelo obsežno je bilo tudi obdelovanje barve videoposnetka, ki sem ga ravno prav nasičila, da oranžna barva izstopa.

Končni izdelek se tako nahaja tukaj.

Prijeten ogled  želim

 

Viri:

seznam videoposnetkov Casey Faris na temo DaVinci Resolve 14

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost