Eva S: 3. PN Vektorska grafika in refleksija

Pri tej projektni nalogi sem uporabila program Inkscape, ki sem ga poznala iz srednješolskih let in ga tudi v prostem času včasih uporabljam.

Za digitalizacijo sem si izbrala lastno ‘skico z markerji’, ki je bila prvotno namenjena lastnemu arhivu ‘Najlepših avtomobilov’. Na sliki je eden mojih najljubših avtomobilov, Chervolet Bel-air, letnik 1951. Skico sem si izbrala, ker sem svojo skico želela poenostaviti in jo predelati v grafiko. Ker sem se pravkar preselila v novo stanovanje, bom to grafiko najverjetneje uokvirila in jo obesila v svojo sobo.

Poleg tega, da je Bel-air 1951 eden mojih najljubših avtomobilov, je tudi zelo priročen za digitalizacijo, saj sem lahko iz njega izluščila nekaj različno velikih ploskev in vsako posebej pobarvala.

©2017 Eva Sikošek

Cilj moje digitalizacije je čim bolj oenostaviti originalno skico, tako da bo spadala v modernistično zasnovano spalnico.

Pričela sem s tem, da sem na ozadje prilepila sliko svoje skice. Nato sem plast, na kateri je bila skica, določila prekrivnost (52%).

©2017 Eva Sikošek

Nato sem dodala novo plast, na katero sem nato sledila črtam originalne slike z  orodjem Brezier (riši krivulje in ravne črte). Črte, ki so bile ravne sem ukrivila z orodjem za urejanje poti po vozliščih. Kjer je bilo potrebno sem dodala nova vozlišča.

©2017 Eva Sikošek

Ko sem narisala črte po celotnem avtomobilu sem spodnjo plast (s sliko) izbrisala. Tako mi je ostala le vrhnja plast s črtno sliko, ki sem jo označila in premaknila na sredino podlage.

©2017 Eva Sikošek

©2017 Eva Sikošek

 

Nato sem uporabila orodje paint bucket. iz palet na spodnji strani Inkscapa, sem izbirala monotone barve turkiznega barvnega spektra, ter glede na odtenek, ki sem ga izbrala, minimalno temnila avto in tako dosegla neke vrste plastičnost pri grafiki.

©2017 Eva Sikošek

prav tako sem s paint bucket-om nato popravila manjše vrzeli, ki so nastale pri zapolnjevanju črtne grafike

©2017 Eva Sikošek

Nato sem vse predmete označila, jim močno odebelila slog poteze in jih združila v skupino.

©2017 Eva Sikošek

Skupino sem nato v celoti senčila: Filtri>Sence in žarjenje>Dark and Glow in dodala še Filtri>Sence in žarjenje>Spusti senco…

Nato sem dodala grafiko zvezde z orodjem za risanje oblik (riši zvezde in mnogokotnike) ter napisala ime modela avtomobila s pisavo, ki se mi je zdela najbolj primerna in retro (Script MT Bold). Zasukala sem črke na -12 in Pisavo  ter avtomobil zamaknila tako, da je risba  uravnotežena. Črke in zvezdo sem nato še trikrat senčila, tako kot avto (Filtri>Sence in žarjenje>Spusti senco…)

©2017 Eva Sikošek

Na koncu sem sliko izvozila v PNG obliki  (tako sam avto kot celotno grafiko z napisom):

©2017 Eva Sikošek

©2017 Eva Sikošek

Primerjava (prvotna slika in končni izdelek):

 

©2017 Eva Sikošek

 

©2017 Eva Sikošek

Refleksija:

V okviru tega projekta sem se naučila kako lahko vektoriziram fotografije / fotografije skic, katere vektorje lahko potem uporabim v različne namene (logo, poster) in jih lahko kombiniram z različnimi elementi. Prav tako sem usvojila novo zanje pri upravljanju z Inkscape programom, katerega znanje mi lahko pride prav na različnih področjih.

Če bi imela več časa, bi se bolj posvetila steklu avtomobila, saj se mi zdi da bi lahko bolje nakazala prozornost stekla kot sem jo pri tem projektu. Če bi imela več časa bi se tudi bolj poglobila v same tehnike Inkscape-a in se naučila nekaj novih trikov, ki bi mi v prihodnosti prišli prav.

Največ časa sem posvetila upogibanju in risanju črt, ker se mi je zdelo, da je prav to najbolj pomembno in hkrati zaščitni znak Bel – aira 1951- hotela sem poudariti to ‘čebulnost’ avtomobila. Zelo veliko časa sem tudi posvetila barvni lestvici, ki sem jo uporabila pri tem projektu- saj se je morala ujemati z dekoracijo moje sobe, ki pa je v nežni pastelni roza barvi.

Pridobljeno znanje bom lahko uporabila pri različnih projektih pri študiju: izdelava logotipa KemikUm, kakšnih projektov pri predmetu grafika, kjer lahko tudi sama vidim kako bi grafika najbolje izgledala. Prav tako lahko znanje za izdelavo logotipa uporabim zase, če bom na poklicni poti zašla v marketing ali promocijo (sebe ali koga drugega). Tudi v šolstvu je pomembno znanje s področja vektorske grafike, pri izdelovanju spletne strani, revij/časopisov za šolo in seveda prenašanje znanje, ki sem ga pridobila na moje bodoče učence v okviru pouka o digitalni umetnosti.

Najljubše mi je pri tem projektu bilo izbiranje barvne lestvice, konstruiranje plakata, ki ga bom nato uporabila v svoji sobi in zabavanje ob ukrivljanju črt.

Pri projektu ne bi spremenila nič več kot to, da bi sami končni grafiki pripisala uporabnost (npr. Da bi učenci delali to grafiko in bi jo nato lahko uporabili pri nečem ter to uporabnost tudi prikazali na fotografiji)- grafika za skodelico ali  pa poster, vizitko…

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost