Zeleni portret.

Za izdelovanje rastrske grafike sem izbrala motiv portreta. Pomagala sem si s fotografijo, ki sem jo uporabila za t.i. refrence photo, se po njej zgledovala in ustvarila grafiko v programu Procreate.

skica s svinčnikom by Urška Markovič is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Sprva sem določila format 2500×3500, a sem tega po potrebi nato skrajšala na 2480×3508. V program sem naložila refrence photos in začela z izrisovanjem skice na layer 1. Prvi čopič, ki sem ga uporabila je bil procreate pencil v beli barvi, kot je videno na prvi fotografiji.

zelena obroba-skica by Urška Markovič is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Ko sem bila zadovoljna s skico sem prav tako z procreate pencil-om v zeleni barvi narisala natančnejšo in bolj podrobno skico potreta na nov layer.

izdelava oči by Urška Markovič is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Nato sem izdelala oči. Sprva sem s čopičem techical pen 1 naredila obrobo in to zapolnila z barvami kot so bela, zelena, siva, črna. Vse skupaj sem s čopičem soft-blend zabrisala, tako da so nastale sence in jasni robovi. Oči sem prav tako izdelala na svoj layer.

izdelava kože in senčenje by Urška Markovič is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Kožo sem delala po enakem principu kot oči. Torej sem s čopičem techical pen zarisala obrobo senc na koži in polja zapolnila z različnimi odtenki rjave. Vse skupaj sem poskušala čim bolj zabrisati, da so sence izpadle pristne. To sem naredila s čopičema soft-blend brush in smudge tool ter rjavo barvo, da so prehodi potekali lepše.

izdelava obraza by Urška Markovič is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Obraz sem dokončala z enakimi čopiči kot oči in kožo. Odtenke barv, ki sem jih uporabljala za lase in kožo sem dodala ob portret, da nisem imela težav z iskanjem. Za svetlobo oz. highlighte sem uporabila color dodge. Vsak del obraza kot so oči, ustnice, nos itd. sem delala na svojem layer-ju.

Trepalnice sem izdelala tako, da sem čopič Script 1 prilagodila z edit brush in spremenila debelino, da so trepalnice izgledale tanjše. Pegice sem dodala na koncu s funkcijo flicks.

izdelava las by Urška Markovič is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Ko sem bila zadovoljna z izgledom obraza sem dokončala še lase. Uporabila sem techical pen zarisala obrobo polja zapolnila z različnimi odtenki zelene. Naredila sem masko, da sem risala le po površini v layer-ju lasje. Za glavni del las sem vzela sem fine hair brush in na koncu s techincal pen popravila in dodala, da so na koncu izgledali čim bolj realistični.

Na koncu sem dodala še highlights s funkcijo color dodge in tako prišla do končnega izdelka.

končni izdelek rastrska grafika zeleni portret by Urška Markovič is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Moj motiv je primeren za izdelavo z rastrskim urejevalnikom saj omogoča visoko barvno natančnost, možnosti prikaza realističnih tekstur (npr. zeleni lasje, koža), senčenju in zabrisovanju senc, dodajanje padca svetlobe (npr. highlight na nosu in v kotu oči) in prilagodljivosti pri oblikovanju.

REFLEKSIJA

Z digitalnim ustvarjanjem sem seznanjena nekaj mesecev in pri njegovem nastajanju uporabljam program Procreate. V programu ustvarjam občasno, zato se z njegovo uporabo še lovim. S to nalogo sem ponovno poglobila svoje znanje o uporabi, izvedela nekaj ključnih informacij o rastrski grafiki in ustvarila delo, ki mi je pomagalo pri njenem prepoznavanju.

Če bi imela več časa, bi razmislila še o ozadju čeprav se mi zdi, da figura zaradi črnega ozadja tako še bolj izstopi. Morda bi dodala še nekaj detajlov in uporabila še več funkcij, ki jih ponuja Procreate.

Največ časa sem namenila ugotavljanju padcev senc iz fotografije in prenosu na grafiko. Proces samega senčenja je bil zame izziv, saj se veliko časa namenila zabrisovanju, uporabi različnih čopičev in ugotavljanju kaj estetsko najboljše izgleda.

S svojim delom sem zadovoljna, saj mi je z različnimi funkcijami uspelo doseči kar sem si zastavila. Morda bi lahko za boljši estetski efekt izdelala še ozadje, a mi je grafika sama po sebi več.

Zdi se mi, da je digitalno risanje zelo uporabno, za ustvarjanje v lastni režiji, za izdelovanje izdelkov za faks in za spreminjanje risbe na papirju v digitalni izdelek. Celoten postopek digitalnega risanja je inovativen način likovnega izražanja in nudi širok spekter možnosti za kreativnost. Ker je še posebej danes tehnologija mladim blizu, se mi zdi, da je znanje digitalnega ustvarjanja pomembna veščina za poučevanje likovne umetnosti.

Pri kreiranju mi je bila najbolj všeč svobodna izbira programa, predvsem pa motiva, ki ga želim ustvariti. Del, ki mi ni bil najbolj všeč je bilo ustvarjanje nove spletne objave, a le zato ker mi je vzel dosti časa.

Naloga se mi zdi dobro zastavljena, zato ne bi spreminjala nič bistvenega, Predstavitev Krite je bila zame nova izkušnja in upam, da bom lahko znanje, ki sem ga pridobila na vajah uporabila v prihodnosti.  

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost