Digitalna umetnost in umetniki

Kaj sploh je digitalna umetnost?

Digitalna umetnost, kot že ime obljublja, je umetnost, ki je nastala z pomočjo  digitalnega orodja, torej vsakršno grafično oblikovanje, animacije, 3D animacije, digitalne slike, in ikone, spadajo v to kategorijo.

Največja prednost digitalizacije umetnosti je tako kot pri grafiki njena sposobnost reproduciranja. Prav zato in tudi zaradi drugih razlogov postaja vse bolj priljubljena pri novopečenih umetnikih, ki za preživetje služijo z prodajo reprodukcij, katerih lahko natisnejo neskončno mnogo in z svojimi kanali in spletnim izobraževanjem. tako sem omenila drugi razlog zaradi katerega je digitalna umetnost vse bolj priznana. omogoča natančno dokumentacijo postopka nastanka, in deljenje tega javnosti. Digitalni umetnik si tako nabira svoje občinstvo, ter si tako dviguje veljavo in vrednost svojih del.

Tretji pozitivni vidik digitalne umetnosti pa je zagotovo dejstvo, da za ustvarjanje potrebuješ le zmogljiv računalnik, grafično tablico, in programsko opremo. Sprva se taka invisticija morda zdi draga, a na dolgi rok se splača, saj so tradicionalni materiali danes prav tako zelo dragi. Za različne tehnike, bi bilo potrebno kupiti različne barve. Digitalni čopiči pa omogočajo imitacijo kar se da različnih slikarskih tehnik in to vse zastonj.

Digitalni umetniki, ki sem jih opazila in so me navdušili.

Večino digitalnih umetnikov sem opazila na youtubu, kjer imajo svoje kanale. Najbolj so mi všeč tisti, ki imajo poučne videe, v katerih razkrijejo svoj digitalni proces in podajo nekaj koristnih informacij.

Najdalj časa spremljam bivšega Disney animatorja Aarona Blaisa. Ta umetnik me je navdušil že z svojimi animacijami v Brothers Bear in Lion Kingu ter v Mulan. Njegovi karakterji imajo na platnu prav posebno živost. Všeč mi je, da se umetnik posveča tudi tradicionalni metodi slikanja, saj je tako začel svojo ustvarjalno pot tako je iz njegovih videov nazorno razvidna prednost ki nam jo omogoča digitalna oprema. Njegovi motivi so predvsem živali in character design, kar me zelo zanima in me zato še bolj pritegne. Prav tako ima prav posebne poučne course, katerih vzorec lahko pogledaš zastonj na youtoubu, za ostale pa je potrebno plačati.  A ravno to mi je všeč da ne ponuja vsega le za denar, temveč nekatere stvari da tudi zastonj, in tako pripomore k razvoju umetnikov po vsem svetu. Od njega sem se naučila digitalnega procesa, saj je njegov digitalni umetniški postopek zelo dobro urejen in efektiven. Prav tako njegovi videi niso nikoli dolgočasni, vedno nam pripoveduje zanimive življenjske zgodbe.

© By Aaron Blaise

Digitalni umetnik pod nad imkom Ross Draws, me je sprva pritegnil zaradi svoje živahnosti v svojih videih, ki niso nikoli dolgočasni. Mnogokrat si postavlja različne izzive, da so njegovi videi še bolj zanimivi. Njegova  digitalna dela so  zelo dodelana, in njegove figure so vedno zanimive, imajo pa nek anime vidik, kar je očitno Rossov stil. O svojem digitalnem procesu redko govori, kar me včasih malo moti, so pa njegovi videi primerni za navdih, ali pa ko preprosto želimo le opazovati, kako nastaja prelepo umetniško delo.

© By Ross Draws

Umetnik Bobby Chiu je uspešen in svetovno znan character designer in concept artists, kljub svoji mladosti. Čeprav je njegova umetnost izredna, ga poznam bolj po njegovih motivacijskih videih, ki so koristni za vsakega posameznika , ki želi prodreti v umetniški svet. Moram priznati, da sem se glede produktivnosti res izboljšala, ko sem vzela nekatere njegove nasvete. Prav tako je Bobby obraz skupnosti Schoolism.com. to je skupnost za umetnike z različnimi umetniškimi tečaji, online courses, digital courses in tečaji v živo. Tečaji v živo potekajo po vsem svetu in res si želim nekoč obiskati enega, ko bo to dopuščal čas in finance.

© By Bobby Chiu

Eden od digitalnih umetnikov, ki sem ga opazila šele pred kratkim je  je Marco Bucci. Marco je izreden ilustrator  in umetnik. Njegovi YouTube videi se mi zdijo najbolj poučni, še posebej njegova serija sedaj sedmih videov z naslovom 10 minutes to better paintings.  Iz teh videov sem se v uri in v 10 minutah naučila več kot poprej v celem letu, principe, ki jih uči, lahko uporabimo, ne le v digitalni umetnosti, temveč tudi v klasični, saj je njegov slikarski postopek zelo podoben tradicionalnemu.  Marco  namreč dela v večini le na en layer. Njegove digitalne slike imajo tako neverjetno slikovitost in vidnost potez čopiča, kar daje njegovim slikam tradicionalen videz. Prav tako mi je jasno da obvlada barvno teorijo, in moram priznati, da je prvi, ki mi jo je pojasnil na tak način, da se mi sedaj zdi, da jo bom mogoče lahko nekoč obvladala tudi jaz.

© By Marco Bucci

 

Digitalna umetnost me izredno navdušuje, je medij ki ponuja neskončno možnosti in neomajno svobodo. Upam, da bom tudi jaz nekega dne dovolj dobra, da me bo nekdo uvrstil v podoben seznam.

Viri:

Bucci, M. (2018). Artist//illustrator Marco Bucci. Dostopno na : https://www.marcobucci.com/ [8. 12. 2018]

Chiu, B. (2018). About artists. Dostopno na : https://www.imaginismstudios.com/bobby-chiu/ [8. 12. 2018]

Ross. (2018). Ross Draws. Dostopno na : https://www.rossdraws.com/new-page-1/ [8. 12. 2018]

Blaise, A. (2018). Art of Aaron Blaise.  Dostopno na : https://creatureartteacher.com/ [8. 12. 2018]

(Skupno 181 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost