Darja – Digitalna zgodba

D A R J A  –  ime povprečne punce, ki nosi kulska očala z roza stekli in je vedno nasmejana. Vendar je njena lepota le krinka pred temnim svetom, ki se odvija v njeni duši. Tam prevlada strah, dvom in negotovost, nezaupanje in bolečina. In vse to jo požene čez rob, v pogubo, v svet drog. V svetu omame je življenje lepše, svetlejše in polno barv. V tem svetu vidi sanje. Pa vendar te sanje kmalu potonejo. In Darja se ponovno sooči z grenkim priokusom v ustih. Bo tokrat močnejša? Bo izbrala kar sama ve, da je prav?

Živimo v družbi, kjer je uporaba drog postala skoraj nekaj vsakdanjega. Ko teža vsakdanjika postane pretežka in nimamo nikamor kamor bi se zatekli, marsikdo najde uteho v svetu omame. Pa vendar imamo vedno možnost izbrati, spremeniti pot in poiskati pomoč. S tem sem se ukvarjala tudi v svoji digitalni zgodbi pri predmetu informacijsko-komunikacijske tehnologije. Želela sem prikazati kontrast med temo in navidezno svetlobo, ki jo obljublja svet drog, na koncu pa ugotovitev, da je med njima še en velik spekter sivine, tako čudovit in pester, ki kar kliče naj ga raziščemo. To je življenje.

Za montažo videa sem uporabila programsko opremo Shotcut, pesem Una Mattina – Ludovico Einaudi v ozadju sem odigrala na klavir, jo posnela, uredila v programu Audacity. Pri snemanju sem uporabila fotoaparat Canon Eos 60d, različne objektive in stativ. Glavno vlogo pa je odigrala prijateljica Dar’ya Bilyachenko.

 

P O S N E T E K:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

 

Z G O D B O R I S:

Snemalno knjigo lahko najdete tukaj:  Darja

 

R E F L E K S I J A:

Pri projektu in izdelovanju digitalne zgodbe sem se veliko naučila, od pravilne uporabe programske opreme za urejanje videov(Shotut), do snemanja in urejanja avdio posnetka(Audacity). V program sem uvozila zvočni posnetek in video posnetke, ter jih nato ustrezno razporedila, obrezala, določila želeno hitrost predvajanja, uredila prehode med video posnetki, uredila tone svetlobe, barve, kontraste, odstranila šume,…. in jih uredila do potankosti, kakor sem si zamislila. Program, ki sem ga uporabljala je bil lahek za uporabo in mi je omogočil čisto vse funkcije, ki sem jih želela.

Pri začetku izdelave projekta, sem nekaj časa namenila sami ideji, kar se mi je tekom izdelave zelo obrestovalo. Plan, ki sem si ga postavila na začetku se je iztekel po pričakovanjih.. Spremenila bi mogoče uporabo druge kamere, da bi imel video boljšo kakovost. Zaradi snemanja na želenih lokacijah, je tako nekje kvaliteta malce slabša oz je video bolj zrnat.  V kolikor bi bil to nek resnejši projekt z več sredstvi, bi najela kakšno plesalko jazz baleta, ki bi zgodbo kvalitetnejše podprla s plesom. Glede na razpolago časa, prostora, opreme,… sem z izdelkom zadovoljna.  Velik del časa sem porabila pri snemanju, kot tudi kasneje obdelavi. Bilo je veliko posnetkov, ki sem jih morala urediti, skrajšati,… da sem dobila željen rezultat.

Pridobljeno znanje me kar kliče, da ga ponovno uporabim. Veselim se izdelave video posnetkov, tako lahko z gotovostjo rečem, da upam, da bom pridobljeno zanje lahko uporabila za osebne namene, kot so video posnetki iz potovanj, kot v tudi bolj uporabne in izobraževalne namene. Pridobljene veščine so me tako navdušile, da si želim raznašati to veselje še med druge. Konec koncev je umetnost povsod, le odkriti jo moramo.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

 

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost