Rastrska grafika- Čajček

Pri predmetu IKT smo spoznavali rastrsko in vektorsko grafik. Kot končno nalogo smo morali izdelati sliko predmeta ali pokrajine v programu z rastrsko grafiko. Z Rastrsko grafiko ustvarjamo predvsem takrat, ko delamo bolj detajlno sliko, saj nam omogoča, da urejamo vsako piko (oz. piksel) posebej. Slabost rastrske grafike pa je ta, da ni primerna za tiskanje, saj se ob povečavi izgubi kvaliteta, oz. slika postane motna.

POSTOPEK:

Najprej sem izbrala format in resolucijo svojega izdelka. Izbrala sem format 2000×3000 px (sliovnih pik) in ločljivost nastavila na 600 točk (palec). Za ozadje sem izbrala nežno roza barvo.

Čajček by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Potem sem oblikovala skico oz. črtno risbo in prvo plast poimenovala “skica”. Med samim procesom sem ugotovila, da bi bilo drugič bolje skico najprej narisati na papir in potem to uporabiti kot predlogo za digitalno skico.

Čajček by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nadaljevala sem z barvanjem predmetov, pri tem sem si pomagal s “select toolo” in obrobila svojo skico ter ustvarila masko prozornosti, ki mi je omogočala barvanje le med črtami skice. Spodnji dve sliki prikazujeta primer brez “maske prozornosti” in z njo.

Čajček by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Čajček by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Čajček by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Med procesom sem uporabila kar nekaj različnih čopičev. Za skico sem uporabila “Basic-2_opacity”, za polnilo “Airbrush” in “Bristle brush”, za teksture pa “Texture hair” in “Texture_splat”.

končen izdelek

Čajček by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

refleksija:

Z rastrsko grafiko in programom Krita sem se zdaj ukvarjala prvič. Običajno za ustvarjanje grafičnih izdelkov uporabljam Adobove programe, ki pa se mi zdijo precej težji za uporabo kot Krita. Hitreje sem našla potrebna risala in druge pripomočke.

Za risanje sem uporabljala Wacom-ovo grafično tablico in priloženo grafično pisalo. Pri ustvarjanju sem si pomagala z Youtubovimi videi in tako bolje spoznala Krito. Spoznala sem veliko novih funkcij, ki jih program ponuja, med njimi tudi uporabo maske prozornosti. Ob ustvarjanju sem si ustvarila tudi zapiske “shortcutov” na tipkovnici, na tak način je delo potekalo bistveno hitreje, saj pripomočke sem lahko pripomočke ki sem jih uporabljala menjala kar na tipkovnici in ne “na roko” z miško. Pridobljeno znanje bom lahko v uporabljala za ustvarjanje skic svojih projektov in predstavitev idej ter ustvarjanje kolažev, vabil in plakatov.

Največ časa pri ustvarjanju sem porabila za prikaz odboja čaja (tekočine) od tal. Prizor se mi zdi dovolj kompleksen, zato v ozadju ne bi dodajala drugih odtenkov, saj bi zmotili dinamično dogajanje v ospredju. Če bi imela več časa, pa bi ga posvetila temu, da bi čajnih in skodelica izgledala bolj realno. Dodala bi nekaj svetlejših tonov, da bi dosegla večji občutek odsevanja površine porcelana.

Svoje delo glede na dan kriterij ocenjujem dobro opravljeno, saj sem pri delu uporabljala različne teksture, barve in čopiče. Večjih težav pri ustvarjanju nisem imela. Najbolj mi je bil všeč proces ustvarjanja, saj sem tokrat dala večji poudarek na izvedbo kot pa sam motiv in zgodbo.

Navodil projekta ne bi spreminjala, saj mi je bilo všeč, da pri delu nisem bila preveč omejena glede izbire motiva.

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

komentarja 2

  1. Avatar Leni pravi:

    Postopek ustvarjanja je bilo zelo dobro in natančno prikazano in opisano, umetnica je tudi že sama izpostavila nekatere pomankljivosti in napisala kako bi lahko projekt še bolje izpeljala. Izdelek mi je sam po sebi izjemno všeč in vidi se, da oseba zna uporabljati podane pripomočke v Kriti. Edina stvar, ki bi jo spremenila je da bi bolj natačno pisala pri refleksiji. 🙂

  2. Avatar Emma :3 pravi:

    Zdi se mi res dober izdelek. Opis dela in postopka je primerno oblikovan in sama slika je lepo zastavljena. Zelo dobro se mi zdi uporaba mask in teksturiranih čopičev. Slika lepo prikazuje teksture. Edino kar bi mogoče izboljšala je postprodukcija slike, kjer bi dala malo poudarka na ”Layr styles”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Dostopnost