Vektorska grafika – Muca

Pri tej projektni nalogi sem ideje za motiv iskala v svojih starih fotografijah. Odločila sem se da bom vektorsko obdelala fotografijo muce, ter jo idealizirala na svoj način. Izbran motiv sem vektorsko obdelala, saj mi vektorska grafika omogoča da sliko neomejeno povečujem kvaliteta pa ostaja enaka, zato bi svoj motiv v prihodnosti lahko natisnila na večji plakat. Muco sem vektorizirala v programu inkscape.

POTEK DELA:

Z delom sem začela tako, da sem v program vstavila želeno fotografijo, nato pa je sledilo izrisovanje oblik po fotografiji. Še posebej sem bila pozorna na posamezne plasti, da so postavljene po pravilnem vrstnem redu, ter da so ostale zaklenjene med tem ko jaz ustvarjam na »trenutni« plasti.

Najprej sem izrisala osnovno plast trupa, nato glave, ter ju zapolnila z neko barvo za lažjo vidljivost. Za izrisovanje sem uporabila orodje za risanje krivulj in ravnih črt (označeno z rdečo), ter orodje za urejanje vozlišč (označeno z rdečo), za ustvarjanje zaobljenih oblik.

Muca by Hei! is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V drugi fazi sem se lotila detajlov kot so oči, ušesa, nos, tačke in za idealizacijo še senčenja, ki se je razvilo v razgiban vzorec. Tudi tu sem uporabljala orodje za risanje krivulj in ravnih črt, največ časa pa sem posvetila orodju za urejanje vozlišč in raziskovala različne oblike. Detajle kot so oči in tačke sem ustvarila s pomočjo orodja za risanje krogov in elips (označeno z zeleno).

Muca by Hei! is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Izrisani muci sem nato dodala še želene barve. Za konec pa sem oblikovala ozadje, kjer sem senco naredila prepričljivejšo z uporabo prelivanja barve, z načinom stapljanja Color Burn.

Muca by Hei! is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA:

V tem projektu sem se predvsem spoznala s programom Inkscape in funkcijami, ki jih ponuja. V preteklosti sem se že srečala z vektorskim programom Adobe Illustrator, zato sem se najprej morala naučiti uporabljati Inkscape oz. pozabiti na obliko programa Illustrator. Sicer pa meni nov program Inkscape deluje precej enostavneje.

Če bi imela več časa bi se še bolj posvetila izdelavi detajlov, ter uporabila še kakšno drugo funkcijo, ki je v tej nalogi nisem uporabila. Lahko bi še bolj raziskala program, čeprav sem ravno temu posvetila največ časa, učenju. Menim, da moje delo ni preveč kompleksno na dan kriterij, ker sem si ga zastavila enostavneje, da bi se hkrati učila uporabe programa. Kljub temu sem z delom zadovoljna in mislim, da sedaj ko bolje poznam program bo v prihodnosti več časa za zahtevnejše projekte.

Pridobljeno znanje mi bo prišlo prav na moji poklicni poti, saj bi želela svoje učence naučiti tudi k drugačne, bolj sveže umetnosti, kot ustvarjanje na računalniku.

V projektu i je bilo najbolj všeč ustvarjanje motiva in sicer to kako je proti koncu vedno bolj postajal celota. Motiv se je najlepše pokazal predvsem takrat ko sem mu dodala želene barve. Najmanj pa mi je bilo pri projektu všeč ravno učenje programa, ki sem mu namenila največ časa in posledično sem motivu namenila malo manj časa. Da bi bil projekt boljši, bi ravno izdelavi samega motiva namenila več časa.

Muca by Hei! is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost