Krt.

Ustvarila sem svojo prvo (končano) sliko v Kriti. Delala sem s pomočjo grafične tablice, ki sem jo dobila nekaj dni nazaj. Ker je risanje na računalnik zame zelo nova stvar (če izvzamemo umetnine, ki sem jih v programu Paint ustvarjala pri 7 letih), mi je slika vzela ves dan. Če se še kdo precej lovi, je za začetek precej poučen video, ki ga najdeš s klikom na povezavo.

Sicer je namenjen ustvarjanju animacij (kar itak potrebujemo), vendar gre v prvem delu čez vse uporabne bližnjice in “trike”. Nekaj se jih sicer razlikuje od zdajšnje verzije, vendar lahko v Google vedno odtipkaš “How to … in Krita”. Odgovorov je dovolj :).

LAYER 1: groba skica s pomočjo c)_Pencil-2, oziroma najbolj navadnega svinčnika, ki ga verjetno najdeš z desnim klikom kamorkoli na platno, v prednastavljenem izboru “My Favourites”

LAYER 2: Malo bolj definiran obris, ki mi bo, tako kot Layer 1, služil za podlago.

LAYER 3: Začela sem z dodajanjem barv. Smiselno je glavne barve dodati na stran slike, da jih lahko kadarkoli s pomočjo Color selection tool (bližnjica P) zopet ponoviš. Barve sem nanašala s b)_Basic-1 in jih nato zabrisala s pomočjo k)_Blender_Basic in k)_Blender_Blur. Dodatno uporabno orodje: Similar color selection tool. Izbere (obkroži) vse dele Layerja, ki so iste barve. Dokler so deli označeni, boš lahko slikal/a samo v notranjosti označenih delov (ne rabiš se matrati s čistimi robovi, ker jih avtomatsko odseka). Če želiš označiti ravno obratno – vse kar ni v tej barvi, klikni Ctrl + Shift + I (Inverse selection).

LAYER 3, 4 in 5: Layer 5 sem povlekla tik nad Background Layer in ga obarvala v modro – nisem znala spremeniti Default bele barve. Na Layer 3 sem dodala lopato in z uporabo enakih orodij kot prej, dokončala Krta. Zelo pomembno je bilo sodelovanje obeh rok. Risanje z desno, razne bližnjice in povečava z levo. Predvsem je za hitrejše delo zelo pomembna stalna uporaba Zoom-a (povečave, ne programa) in Move tool-a. Tu se čez vidita še Layer 1 in 2, ki sem ju vsake toliko vklopila, da sem preverjala kako sodelujem s prvotno skico.

Zadnjih nekaj Layerjev…. Rastlinje v ozadju je nastajalo na ločenih Layerjih – vsaka barva na svojem. Za primer, če bi vmes želela kaj izbrisati ali popraviti, je bilo tako najlažje. Veliko rožo na levi sem dodala na Layer 4, soj svetilke pa je nastal z orodjem b)_Airbrush_Soft.

Krt. by LavraZ is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Najbolj uporabljena orodja so bila:

RISANJE: b)_Basic-1, b)_Basic-4_Flow_Opacity in b)_Basic-5_Size

BLENDING: k)_Blender_Basic in k)_Blender_Blur

OSTALO: Similar color selection tool, Inverse selection, Move tool, Zoom

In še povečana končana slika:

Krt.

Krt. by LavraZ is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Tekom ustvarjanja sem se naučila ogromno. Od takrat naprej sem Krito tudi že kar nekajkrat uporabljala. Všeč mi je, ker je (ko enkrat osvojiš osnove) zelo intuitivna. Poleg tega širok nabor orodij omogoča veliko količino raziskovanja in zabavanja ob ustvarjanju.

Najtežji del izdelave mi je bilo preskakovanje med Layerji (do zdaj jih še nisem uporabljala in pogosto sem pozabila, da jih moram menjati) ter lepo “blendanje” barv. Poleg tega sem morala kar precej razmišljati, katere dele moram narisati najprej in katere kasneje, da so se lepo prekrivali in da jih ob blendanju med seboj nisem uničevala. Z zdajšnjim znanjem Layerjev mi gre to že mnogo bolje in posledično tudi ne izgubljam toliko časa. Na splošno pa je delo s Krito res zabavno!

(Skupno 239 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

komentarji 4

 1. Avatar Neža pravi:

  Že v samem uvodu mi je všeč da si vklučila povezavo do videa ki ti je pomagal pri uporabi programa.
  Z vključitvijo posnetkov zaslona in njihovimi opisi si dobro prikazala postopek svojega dela. Ustvarjanja si se lotila na logičen način in celotno nalogo dobro izvedla. Še posebej, če upoštevamo da je bil to tvoj prvi poskus.
  Izboljšala bi le to, da bi nekatere elemente ki so na sliki zaenkrat še bolj vektorski nekoliko dopolnila, da bi bili bolj rasterski.
  Sicer mi je slika res zelo všeč.

 2. Avatar Laura Milar pravi:

  Zelo mi je všeč celotn slika ter tudi postopek izdelave, saj si vse lepo razložila, kako je potekalo delo, vmes dodala kakšno bljižnico in smešne komentarje, ki vse še bolj popesrtijo. Krt je zelo dobro narejen in lepo izstopa od ozadja, ki je bolj enostavnoampak še vedno zelo prepričljivo. na tvojem mestu ne bi ničesar izboljševala, saj se vidi ves vložen trud inzelo dober končni izdelek. Objava vsebuje vse potrebne podatke, ki jih zahteva naloga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost