Vektorska grafika – Kaktusi

Za projektno nalogo sem si izbrala motiv kaktusa. Najprej nisem imela ideje kaj naj si izberem za delo ampak ko sem malo pogledala po svoji mizi sem jo hitro dobila. Izbran motiv je bil primeren za izdelavo v vektorskem programu, saj mi je omogočil, da dobro izgoristim programske funkcije.

Delo sem pričela z risanjem različno velikih pravokotnikov v odtenkih rjave barve. Te pravokotnike sem z orodjem tudi enakomerno razporedila. V tem koraku sem tudi določila barvo ozadja. Za te korake sem uporabila orodja označena na spodnji sliki.

Postopek 1

Postopek 1 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V naslednjem koraku sem kote pravokotnikov omehčala in jih spremenila v željeno obliko.

Postopek 2

Postopek 2 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem tem oblikam dodala vsaki še en pravokotnik in oporabila enake postopke, da so izgledale kot lončki.

Postopek 3 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Po tem sem lončokm dodala sence. Za to sem najprej narisala obliko kjer sem želela, da bo bila senca. Po tem sem obliko lončka podvojila in jo označila hkrati z obliko sence. Nato sem uporabila funkcijo intersection. Dobljeno obliko sem zameglila in nato celoten postopek ponovila še na vseh ostalih lončkih. Uporabila sem spodaj označena orodja.

Postopek 4

Postopek 4 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Postopek 5

Postopek 5 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V naslednjem koraku sem narisala elipse v različnih odtenkih zelene in jim spremenila oblike, da so bolj podobne kaktusom. Pri tem koraku sem uporabila enaka orodja kot pri prvih dveh korakih.

Postopek 6

Postopek 6 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Dodala sem jim sence na isti način kot prej.

Postopek 7

Postopek 7 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem jim dodala še odseve svetlobe.

Postopek 8

Postopek 8 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V naslednjem koraku sem jim dodala bodice z označenim orodjem. Enemu od kaktusov sem dodala še rožico z uporabo enakih orodji kot prej.

Postopek 9

Postopek 9 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V zadnjem koraku sem dodala tla na isti način kot sem v prvem koraku dodala pravokotnike. V ozadju sem dodala še črte z označenim orodjem.

Postopek 10

Postopek 10 by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Končni izdelek:

Kaktusi by Pia is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija:

Pri tej nalogi sem se veliko bolje spoznala z izdelavo vektorske grafike. Naučila sem se kako prikazati enostavne oblike na zanimiv način. Za nalogo sem porabila veliko časa, ker sem rabila narisati vsako bodico posebej. Tudi dodajanje senc in svetlobe mi je vzelo veliko časa. Če bi imela več časa bi ozadje naredila bolj zanimivo in bolj dodelano. Spremenila bi tudi tla tako, da bi jim dodala zanimivo teksturo. Teksturo bi lahko dodala tudi lončkom. Največ časa sem posvetila ustvarjanju oblik kaktusov saj sem želela, da izgledajo čim bolj podobne oblikam pravih kaktusov. Zdi se mi, da sem glede na podan kriterij nalogo izpeljala dobro. Uporabila sem kar nekaj različnih funkcij, ki jih program nudi. Znanje, ki sem ga pridobila z delom bom lahko uporabila na svoji poklicni poti tako, da ga bom predala naprej ali uporabila za izdelavo materiala za pomoč pri učenju. Pri izdelavi projekta mi je bilo zelo všeč, da sem si sama lahko izbrala motiv in stil ustvarjanja in tako lahko naredila zabaven izdelek in se ob izdelavi njega bolje spoznala z izdelavo vektorske grafike.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost