Butterfly

Za opcijsko nalogo sem se odločila ustvariti stop motion animacijo, pri kateri sem zajemala fotografije fizičnega prostora in predmetov, in sicer sem uporabila perlice ter origami izdelek. Fotografije sem združila v programu Stop motion Studio, ki sem si ga naložila na telefon, ker pa sem uporabljala brezplačno verzijo in mi ta ni dovoljevala naložiti glasbe, sem uporabila še Windowsov Urejevalnik Videov.

proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V animaciji sem želela prikazati sporočilo, da je za nekaj lepega potrebno veliko majhnih delčkov. Torej da je za nek končni uspeh potrebno veliko posameznega dela.

Postopek izdelave:

V prvem koraku sem si skicirala zamisel in pomembnejše kadre animacije, ter nato izdelala origami metulja ter metulja iz perlic. V naslednjem koraku sem si pripravila prostor, v katerem sem fotografirala. Želela sem ustvariti čim bolj enakomerno svetlobo skozi vse fotografije in tudi poskrbeti, da se kader ne bi premikal. Zato sem si postavila samo eno luč ter telefon, s katerim sem fotografirala, postavila na poličko, tako da se ni premikal.

proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Odločila sem se da bom motiv postavila na črno ozadje, kar pa mi je povzročilo nekaj težav. Ker sem uporabljala perlice, bi bilo precej težko da izhajam iz belega metulja ter nato menjam posamezne bele perlice s barvnimi, zato sem celotno animacijo fotografirala v obratni smeri. Začela sem z zadnjim kadrom v katerem so perlice in fotografirala proti prvemu. Na koncu sem fotografirala še začetni naslovni del in končni del z origamijem. Skupno sem naredila 411 fotografij, saj sem nekatere vmes podvojila, tako da sem uporabila funkcijo copy frame in paste, da sem s tem upočasnila premikanje. Da pa sem slike razvrstila v pravo zaporedje sem uporabila select in rewers. V programu Stop motion studio sem nastavila predvajanje na 7 frames per second.

proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker sem imela nastavljeno horizontalno usmeritev, motiv pa sem postavljala vertikalno, sem nato v Windows urejevalniku videov, celoten posnetek obrnila ter obrezala kader, da sem zopet dobila horizontalno usmeritev. V Urejevalniku videov sem tudi dodala glasbo, ki sem jo izbrala izmed tistih, ki jih program že ima naložene, ter uporabila možnost sinhroniziraj video posnetek z glasbo. Na koncu sem video še izvozila v obliki mp4.

proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

proces by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dokončan Stop motion

Butterfly by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija:

To je bila moja prva stop motion animacija, prav tako pa tudi nisem imela predhodnega znanja pri urejanju videoposnetkov, zato sem se v tem projektu naučila veliko novega, med drugim kako si ustvariti okolje za fotografiranje, kako obrezati in obrniti videoposnetek ter kako dodati glasbo.

Če bi imela več časa, bi se še bolj potrudila dobiti enakomerno svetlobo, saj se mi je ta, kljub trudom da se ne bi, vseeno spreminjala. Spremenila se mi je predvsem na začetku, ko mi je telefon samodejno prilagodil svetlost zaradi velikega kontrasta med belo in črno barvo. Največ časa mi je vzelo samo fotografiranje, saj sem morala ustvariti veliko fotografij, pri tem pa so mi težave povzročale tudi perlice, ki so se mi ves čas premikale, zaradi česar se je spreminjala oblika metulja.

Največ časa mi je vzelo samo fotografiranje, saj sem morala narediti ogromno slik. Najtežje je bilo nadzorovati svetlobo ter da se mi perlice ne poderejo. Da bi dobila enakomerno svetlobo skozi ves video sem si nastavila zgolj eno svetilko, ter telefon fiksirala da se ne bi spreminjal kader. Nažalost pa nisem izključila avtomatskega ostrenja, zaradi česar se mi je na začetku in na koncu svetloba precej spremenila.

Znanje, ki sem ga pridobila, bom uporabila v svojih prihodnih projektih, nedvomno pa tudi pri svojem bodočem poklicu. Stop motion se mi zdi še posebej zanimiv, saj lahko zgodbe in gibanje ustvariš s predmeti, ki jih najdeš okoli sebe. Zdi se mi tudi zelo primerna tehnika za osnovnošolske otroke, saj bi lahko ti z uporabo vsakdanjih predmetov ter fotografije ustvarili svoje animacije.

Pri projektu mi je najljubše bilo, ko sem združila vse fotografije in dodala glasbo posnetku in prvič videla končni izdelek. Zelo zanimiv mi je bil tudi del ko sem fotografirala posamezne dele, najmanj pa menjava barvnih z belimi perlicami, saj sem to morala početi zelo previdno, da se ne bi podrl celoten motiv.

Mislim da sem se držala danega kriterija, vendar pa bi lahko še več pozornosti namenila sami osvetlitvi ter kompleksnosti izdelka.

Sam projekt mi je bil zelo všeč, spoznala sem se tudi z animacijo ter stop motion, katerih se predhodne nisem nikoli lotila. Mislim tudi, da je projekt dobro zastavljen, zato pri njem ne bi kaj spreminjala. Še posebej v korist so mi bili semenarji ter povratne informacije, saj sem se na začetku precej lovila, kako bi se lotila samega projekta.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost