Vektorska grafika – Metulj na roži

Za svoj motiv vektorske grafike sem si izbrala sliko metulja, medtem ko sem brskala po internetu. Želela sem upodobiti meni osebno malo zahtevnejši motiv, a vseeno nekaj takega, v kar sem bila prepričana, da mi lahko uspe. Zdi se mi, da je slika primerna za to vrsto grafike, saj ima dokaj enostavne osnove, ki jih lahko spremeniš v vektorski način digitalnega ustvarjanja. Vidne so predvsem linije, ki se ločujejo pri vzorcih na krilih metulja. Ustvarjala pa sem v programu Inkscape, ki smo ga spoznali pri aktivnostih na vajah.

Potek:

Začela sem z ustvarjanjem plasti, kjer sem nad prvo plast, ki je bila originalna fotografija, postopoma dodajala nove, ki so jo posledično prekrile. Originalna fotografija mi je bila samo za zgled, da sem lahko obrisala posamezne elemente, ki sem jih želela vključiti. Obrisala pa sem jih z orodjem riši krivulje in ravne črte.

obris by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

plasti by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nadaljevala sem z oblikovanjem rožnatih cvetlic, kjer sem podobno za vsako posebej naredila svojo plast, zato, da so se prekrivale. Pri izdelavi nog metulja pa sem to plast (nog) postavila pod vse plasti cvetlic, zato da deluje, kot da stoji med njimi. Celoten postopek sem naredila z orodjem riši krivulje in ravne črte (označeno z oranžno), potem pa z vozlišči(označeno z modro) oblikovala bolj organske oblike.

potek dela by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

orodja by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Potem sem se lotila oblikovati telo od metulja, ki sem ga naredila po podobnih postopkih. Z risanjem črnih linij sem ustvarila oblike in jih zatem z orodjem Zapolni pobarvala v željene barve. Barvo poteze pa sem nekje nastavila na nepobarvano, pri trupu in dveh črtah na metuljevem telesu pa uporabila raven preliv(obkroženo z modro), saj mi je ta poteza delovala bolj učinkovito in razvidno.

potek by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

poteza by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na vrsto so prišla krila, kjer sem začela z zadnjim zgornjim delom le – tega, vse naslednje plasti pa postavila nad njim, da so ga sprednja krila prekrivala. Tukaj sem se poigravala s polnilom, saj sem pri orodju Zapolni uporabila mesh gradient, da enobarvna barva ni bila tako močna. Rezultat se mi je zdel veliko boljši in ga tako uporabila še pri sprednjem zgornjem krilu.

polnilo by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

potek by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sledili so še vzorci na vseh straneh kril, katerim sem pri Barvi poteze tudi tukaj dodala Raven preliv in s tem prišli bolj do izraza. Pri spodnjem delu sprednjega krila pa sem se za polnilo odločila za eno barvo, s tem, da sem ji malo zmanjšala prekrivnost. Se mi zdi, da je tako ta del potem skupaj z vzorci ostal v ravnovesju z drugima deloma kril.

vzorci by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

potek by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem dodala samo še ozadje, na čisto spodnjo plast, da se je ustvaril pod vsemi že narejenimi elementi. Tudi tega sem zapolnila z Mesh gradient, saj sem tako želela ustvariti bolj zamegljeno ozadje, v zgornjem levem in spodnjem desnem kotu pa se je lepo ustvarila še svetlejša svetloba.

ozadje by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija originala

Butterfly by RAJAT is marked with CC0 1.0

Končni izdelek

Metulj na roži by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

V tem projektu sem na novo spoznala program Inkscape in drugi način digitalnega ustvarjanja – vektorsko grafiko, ki sem jo osvojila prej kot rastrsko. Pa Čeprav mi je bilo to ustvarjanje ljubše in sem program osvojila hitreje, se mi zdi, da mi je ta izdelek vseeno vzel več časa, saj sem se mogla v programu bolj posvetiti oblikovanju linij, medtem ko jih v Kriti lahko preprosto izrišeš s pisalom. Upoštevala oz. uporabljala sem predvsem funkcije, ki smo jih spoznali pri pouku na vajah, pomagala pa sem si tudi z youtube videom z naslovom Inkscape Tutorial: Vector Image Trace, ki mi ga je predlagala tudi sošolka. Mislim, da bom v programu ustvarjala še kdaj in tako z raziskovanje še drugih funkcij bolj nadgradila pridobljeno znanje.

Če bi imela več časa, bi spremenila oz. izboljšala spodnjo cvetlico in ji dodala še kakšne detajle, ter krila metulja, ki bi jim tudi dodala še več linij. Bolj bi se poglobila (še) v vzorce na krilih in se ukvarjala z njihovimi prehodi barv. Čeprav bi rada izboljšala krila metulja, sem temu delu tudi do sedaj posvetila največ časa. Posvečala sem se oblikovanju oblik vzorcev, njihovi barvi ter kako jih narediti čim bolj pristne. Predvsem pa sem gledala posamezne dele katere koli enote, da bodo oblike pravilno prekrite ena čez drugo.

Glede na kriterij ocenjevanja, bi svoje delo ocenila dobro, saj sem upoštevala navodila ter se potrudila upodobiti meni osebno malo zahtevnejši motiv, kot pri rastrski grafiki. Vseeno pa sama vidim, da bi vedno lahko še kaj nadgradila.

Menim, da bom pridobljeno znanje tako tekom študija, kot na poklicni poti (pri predstavljanju digitalne ustvarjalnosti učencem), lahko uporabila tudi za svoj prosti čas ali samostojno ustvarjanje, saj bom lahko družini ali prijateljem ustvarila še kakšno čestitko ali voščilnico, kot smo si to naredile med sošolkam. Zdi se mi, da bi bilo to nekaj novega in zanimivega, drugače kot voščilnice, ki jih sedaj naredim ročno. 

Pri projektu mi je bilo najljubše prelivanje in igranje barv, saj imaš še druge opcije uporabe barv, kot samo enobarvni nanos. Všeč so mi bila tudi vozlišča, saj z njimi spremeniš neko geometrijsko obliko, ki jo zarišeš, v organsko in bolj resnično. Kot sem omenila prej, pa je ta naloga vzela veliko več časa, kar mi je bilo manj ljubo.

Tudi ta projekt se mi je zdel dobro zastavljen, korekten, predvsem pa to, da si lahko svobodno izbereš motiv. Veliko smo se naučili pri vajah, dobili smo vse potrebne informacije pa tudi jasne in razumljive odgovore ter pomoč profesorice, če kaj ni bilo jasno. Zato mislim, da ne bi spreminjala ničesar.

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost