Kreiram na spletu

Moje ime je Maša in sem le še eno dekle, ki rado ustvarja. Prihajam iz lepe pokrajine objete z naravo, katera je bila del mojega življenja všasih bolj včasih manj. Stik človeka z naravo in posledično s samim seboj se mi zdi pomemben in zmerom sem se po obisku narave počutila dobro, polno zagona. V nadaljevanju sem dodala tri lastne slike (ker se nisem mogla odločiti za eno) ki sem jih posnela na svojih pohajkovanjih.

Utrinki lepote gozdov by Maša is licensed under CC BY-NC 4.0

V prostem času se rada družim, potujem, poslušam glasbo, si ogledam film/serijo/anime, skuham kaj dobrega, najrajši pa ustvarjam na najrazličnejše načine. Od klasičnega slikanja z akrilom na platno, risanja na naslovnice fotoalbumov, ustvarjanja čestitik, slikanja na oblačila (predvsem majice) do poskušanja ilustriranja, izdelovanja obeskov, okraskov in poslikave kamenčkov.

Nedokončan Shinigami Ryuk by Maša is licensed under CC BY-NC 4.0

Nad ustvarjanjem sem navdušena in skozi življenje sem se nekajkrat preizkusila tudi kot učiteljica oz. bolje – mentorica mlajšim otrokom pri ustvarjanju. Veliko sem ustvarjala z mlajšimi sestričnami, ko so bile pri nas na počitnicah, pa na raznih delavnicah in celo v osnovni šoli, katero sem obiskovala tudi sama. Otroci se mi zdijo dobra družba. Nimajo še vseh zadržkov in priučenih želenih vedenj, ki jih ljudje pridobimo skozi proces socializacije in jih družba odobrava. Posledično izpadejo iskrenejši, neposredni pri izražanju ter radoživi.

IKT v mojem življenju

Tehnologija igra pomembno vlogo v mojem življenju, ker je povsod okrog mene in jo za funkcioniranje v družbi potrebujem. Svet je zelo hitro postal digitaliziran in informacijsko – komunikacijsko znanje je danes bolj nuja kot potreba. Zato je danes bolj kot kdajkoli prej potrebno to znanje, ozaveščanje o varni rabi na spletu predvsem pa ozaveščanje o vseh oblikah zasvojenj, do katerih lahko pride. Tudi sama se kdaj znajdem v trenutku, ko gledam brezvezne vsebine, ki mi ne bodo koristile, in le zapravijo moj čas. Če se sama težko uprem temu, kako je to šele mlajšim otrokom in kako bo z generacijami ki prihajajo? Ali bomo pustili da gre življenje mimo nas brez da bi dejansko živeli? Vse – kot tudi tehnologijo – je treba vzeti v zmernosti. Tega je ljudi težko naučiti. Lahko jih ozavestiš, kaj pa bodo počeli pa je izven naše moči.

Tehnologija je del mojega življenja že iz otroštva, čeprav mi je bila na trenutke tuja. Začetki spoznanja z njo segajo v osnovno šolo, ko sem dobila prvi pametni telefon ali pa ko so plakate za šolske predstavitve zamenjale predstavitve v PowerPointu. Rada sem oblikovala te predstavitve in vključevala fotografije, urejala barve besedila itd. Poleg omenjenega predstavitvenega programa sem se srečala še z Microsoftovim programom za urejanje besedil Word. Takrat sem si ustvarila tudi svoj Google račun, da sem lahko uporabljala Gmail.

V gimnaziji sem si ustvarila še profile na socialnih omrežjih, bolj sem začela uporabljati platformo Youtube, za poslušanje glasbe in gledanje raznih drugih vsebin, igrala sem tudi nekatere igre na Playstationu ali na telefonu.

Na fakulteti sem se prvič srečala s programi za digitalno ustvarjanje kot sta Krita in Inkscape. Spoznala sem se tudi z Arnesovimi storitvami prek obveznega MOST-a in med potekom študija na daljavo. Ugotovila sem pomembnost opremljanja lastnih del ali drugih s primernimi licencami. Nazadnje pa tudi kako urediti, opremiti in objaviti prispevek v Arnes spletu.

V prihodnje bom svoje znanje nadgrajevala in uporabila zase, v času šolanja, kasneje pa tudi na poklicni poti. Z učenci in starši se bom verjetno povezovala prek Spletne učilnice, Google assistenta, Gmaila ali drugega spletnega orodja, ki bo takrat v uporabi. Učencem pa bi predstavila snov na interaktiven način z predstavitvami z veliko slikovnega materiala in uporabila kar sem se naučila o tem kako podati snov, da si bo učenec največ zapomnil in da bo znanje uporabil še sam.

Refleksija

Tekom semestra sem v dokaj kratkem času spoznala vektorsko in rastorsko grafiko, njune prednosti in slabosti. Naučila sem se kaku ju lahko ustvarim ter v kateri programski opremi. Ker sem toliko časa zapravila pri ustvarjanju in nato pisanju ter urejanju prispevkov, mi je zmanjkalo časa za dodatno nalogo – animacijo. Vendar jo bom po vsej verjetnosti vseeno naredila.

Edino kar mi mogoče spremenila pri projektni nalogi je zmanjšanje vprašanj ali druga vprašanja pri zadnji refleksiji. Na enaka vprašanja sem že odgovorila v refleksiji pri drugih dveh prispevkih, zato se mi zdi da se nekoliko ponavljam.

Če povzamem sem pri ustvarjanju projektov in na vajah uživala. Všeč mi je bilo, da so bile vaje interaktivne, da smo v njih sodelovali, komentirali delo drug drugega in se s tem še sami naučili kaj novega. Zadovoljna sem s tem kar sem ustvarila in se veselim novega ustvarjanja.

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost