LENIVKO

Menim, da je motiv lenivca primeren za izdelavo z rastarskim urejevalnikom, saj sem ustvarila veliko organskih oblik iz narave (drevesa), prav tako sem ustvarila teksturo dlake, krošnje in za konec tudi senčila tone med seboj. Motiv lenivca sem izbrala zato, ker je ta postal moj simbol. Postala sem obsedena z motivom lame in lenivca. Prav tako sem doma z akrili poskušala naslikati lenivca, ki visi iz veje in moram priznati, da mi je digitalna verzja veliko bolje uspela. V glavnem dani motiv me zagatovo reprezentira in spremlja v življenju.

Za format sem izbrala velikost 3000 X 2000 slikovnih točk, 600 točk na palec (tako kot je to omenjeno v video vodiču). Za začetek sem se zgledovala po skici, ki sem jo narisala za matrico pri grafiki (tudi tam sem upodobila motiv lenivca 🙂 ).

skica lenivkota by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem ustvarila ozadje 1 na katerem sem narisala nebo. Najprej sem izbrala različne odtenke modre barve jih nanesla z čopičem (basic- 5 Size Opacity) nato zabrisala meje med odtenki, da sem dobila nežne prehode z  ´vatirano palčko´ (blender blur) na koncu pa dodala  majhne zvezdice (texture starfield), kot dodatek.

Ozadje 1 by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

končano ozadje 1 by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za drugo ozadje sem želela prikazati gozd v katerem se bo nahajal moj lenivec. Narisala sem veje (čopič basic- 5 Size Opacity), ter dodala krošnje s čopičem Dry Bristles Eroded. Ker sem kasneje dodala novo plast dreves sem, ozadje 2 naredila prekrivno za 50 odstotkov. Tako je moj gozd dobil globino.

ozadje 2 by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ko so bile krošnje narisane sem začela seničiti debla (vem to bi morala narediti pred krošnjami, vendar sem spoznala prepozno). Lahko bi rekli, da sem uporabila tahniko modelacije saj sem svetlila z belim in temnila s črnim svinčnikom ( Pencil-3 Large 4B), nato pa zabrisala meje z Blender Blur.

ozadje 2 senčenje by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Na enak princip sem narisala tudi drugo plast gozda (ozadje 3), z izjemo, da sem krošnjo naslikala z čopičem Bristles-3 Large Smooth. Senčila sem na enak princip dodala belo in črno ter vse skupaj zabrisala.

ozadje 3 by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

senčenje ozadja 3 by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Potem sem za lenivca ustvarila še zadnje ozadje (glavno vejo na kateri visi lenivec), dodala sem tudi detajle vrvi, ki visijo z dreves.

ozadje za lenivca by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato je sledil pomembnejši del, slikanje lenivca. Narisala sem njegovo obliko in določila odtenke barve. Uporabila sem čopič basic- 5 Size Opacity in Dry Brushing za teksturo. Pri teksturi dlake lenivca sem imela veliko težav, zato sem veliko popravljala tudi na koncu.

lenivko začetek by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V ločene plasti sem narisala obraz, detajl lenivca (torej smrček, usta) in oči, saj nisem želela uničiti že obstoječih plasti, zato sem jih raje ločila. Na slikah lahko vidite najprej obraz lenivca naslikan s čopičem Dry Bristles Eroded, ter senčen na enak način kot vse do slej (bel in črn svinčnik ter zamazala z Blender Blur).

senčen obraz lenivca by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ker nisem želela, da obraz lenivca popolnoma izstopa zaradi svetlosti sem zmanjšala prekrivnost na 90%, detajl obraza (smrček, usta in predel za oči) sem zmanjšala na 70%, ter temne oči na 80% prekrivnosti.

dokončan obraz lenivca by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ker sem želela prikazati močno teksturo dlake sem to na koncu storila z čopičem Basic- 6 Details (pred tem sem se trudila z čopičem Dry Bristles Eroded) ter zelo na rahlo malo zamazala z Blender Blur.

tekstura dlake by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Osredotočila sem se tudi na kremplje lenivca, ki sem jih senčila na enak način, kot ostalo. Z izjemo, da sem namesto belega svinčnika preizkusila učinek Adjust Lighten.

kremplji senčenje by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za konec sem v levi spodnji kot dodala novo rastlino, ker sem ga želela zapolniti. Naslednja slika prikazuje mojo izbrano paleto uporabljenih čopičev. Moje najljubše orodje je zagotovo Blender Blur, saj tudi, ko slikam z akrili največkrat želim zamegliti meje med barvami s prsti 🙂 .

paleta čopičev by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

In tako je bil moj lenivko dokončan.

LENIVKO by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA PROJEKTNE NALOGE

Pred projektom rastrska grafika sem bila malo prestrašena, saj še nikoli prej nisem ustvarjala s pomočjo računalnika. Celotna izkušnja je bila zame nova. V tem projektu sem se naučila ustvarjati na računalniku zgolj z uporabo navadne miške. Na začetku sem preizkušala različne čopiče in tehnike, da sem ugotovila kaj vse lahko ustvarim.

Če bi imela več časa bi bolje dodelala glavnega junaka lenivca, da bi dobil bolj teksturirano dlako in bi tako deloval bolj realistično. Morda bi spremenila tudi ozadje in poiskusila ustvariti še kaj bolj zahtevnega, kot na primer slapove.

Največ časa sem posvetila samemu lenivcu, ker sem ga želela prikazati realističnega s pravo dlako. Dolgo časa sem potrebovala, da sem ustvarila obraz, saj ni hotel nastati tako, kot sem si ga zamislila. Po večih poskusih mi je končno uspelo ustvariti soliden obraz lenivca.

Glede na kriterij svoje delo ocenjujem kot solidno, saj sem v projektno delo vložila veliko časa in truda, vključila sem kar nekaj čopičev in ustvarila kar nekaj ozadji. Naučila sem se digitalno ustvarjati brez predhodnih izkušenj.

Pridobljeno znanje bom vsekakor uporabila v vsakdanjem življenju, da bom ustvarila nove umetnine. Uporaba krite mi je odprla oči pri ustvarjanju. Če sem se pred začetkom projektne naloge bala kako bom vse to izpeljala, sem sedaj ponosna in zadovoljna za tovrstno izkušnjo. Med ustvarjanjem sem uživala in dobila nove ideje za ustvarjanje. Tekom študija bom z rastrsko grafiko vsekakor ustvarila nove umetnine, skice, ideje in kakšne fantazijske umetnine. Na poklicni poti pa moram vsekakor navdušiti tudi otroke z uporabo Krite, saj želim širiti to svoje navdušenje z njimi. Želim, da bodo z mojo pomočjo širili radovednost in ustvarjanje. Otrokom bi seveda pokazala osnove uporabe čopičev, dala kakšno temo in jih pustila pri ustvarjanju, zraven pa pomagala, če bi se komu zataknilo.

Pri celotnem projektu mi je bilo všeč prav vse, saj nisem mislila, da bom naravnost uživala v samem digitalnem ustvarjanju. Najbolj mi je bilo všeč ko sem lahko ustavrjala nove plasti in jim lahko spreminjala prekrivnost. Ko sem enkrat začela sem bila navdušena saj je precej enostavno linije lahko izbrišeš in naslikaš ponovno hkrati pa se igraš z lastno domišljijo.

Pri sami projektni nalogi ne bi ničesar spremenila, saj smo imeli zelo odprte poti. Ustvarili smo lahko kar koli in uporabili svojo domišljijo pri ustvarjanju. Tudi časa za ustvarjanje smo imeli več kot dovolj. Za konec same projektne naloge mi je bilo v veselje narediti celotno javno objavo in tako deliti svojo umetnino.

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost