PLANTS

Za ustvarjanje sem uporabljal iPad pro 12.9, na katerem imam naložen program Amedine in risal sem z Apple pencil. Mislim da je izbran motiv zelo primeren z vektorsko grafiko, aj uporablja različne oblike, ki so ustvarjene z vozlišči.

sketch by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Najprej sm v programu Procreate skiciral dizajn, ki sem ga hotel ustvariti, saj mi je bilo ustvarjanje lažje, če sem imel spodaj dizajn, čez katerega sem lahko risal.

import by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V program Amedine sem uvozil dizajn z možnostjo Import.

layer by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ustvaril sem nov layer, na katerem sem začel ustvarjati svoj dizajn. To sem naredil zato, da sem lažje urejal posamezne elemente, če so bili ustvarjeni vsak na svoji plasti.

oblika by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za začetek sem uporabil možnost Shapes, za oblikovanje oblik, saj sem v ozadju imel tri elipse. To možnost sem uporabil zato, ker ti že sama ustvari obliko, ki je boljše oblikovana kot bi jo jaz sam.

elipsa by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ustvarjenim oblikam sem vseeno malo uredil vozlišča tako, da so bolj ustrezala željenim oblikam. Vsaki obliki sem tudi spremenil barvo tako, da sem možnost stroke izklopil in določil barvo z možnostjo fill.

vozlišča by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za vse ostale oblike sem uporabil Pen tool, s katerim sem risal vsako vozlišče posebej. Ko sem narisal približno obliko, sem uredil še vsako vozlišče posebej tako, da sem jim spreminjal način kako si narisala krivuljo.

opacity by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pri konici lista sem spremenil način kako se vozlišči stikata tako, da nista bili vozlišči zaobljeni ampak bolj ostri. Za lažje risanje čez skico sem tudi zmanjšal opacity oblike, da sem videl črto kateri sem mogel slediti.

list by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

barva by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za določanje barv sem si že v naprej pripravil barvno paleto. Ko sem določeni obliki izbiral barvo sem uporabil možnost Color picker in iz teh v naprej izbranih barv.

stebla by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za risanje stebel sem uporabil Draw tool, saj nisem hotel bolne oblike ampak samo črto.

Plants by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA

Čeprav digitalno ustvarjam že dalj časa se vektorske grafike še nikoli prej nisem lotil. Ustvarjanje mi je predstavljajo nov izziv saj je postopek precej drugačen od ustvarjanja rastrske grafike, ki mi načeloma bolj domača. Naučil sem se ustvarjanja v vektorskem programu (Amedine), s katerim sem se srečal prvič.

Menim, da sem za izdelavo imel dovolj časa, saj sem zaradi svojega predhodnega znanja nalogo opravil precej hitro. Zdi se mi da bi lahko grafiki vseeno lahko dodal več senc v listih in morda na vazi. 

V večini sem največ časa in truda posvetil razreševanju težav z vozlišči in pravilnim premikanjem oblik, saj so se rezultati pogosto razlikovali od tistega, kar sem želel doseči. Pri risanju vozlišč na krivuljah se je pogosto zgodilo, da so se nova vozlišča avtomatsko povezala z že obstoječimi, zaradi česar sem bil prisiljen prilagoditi obliko in nato dodati dodatna vozlišča za popravke.

S svojim delom sem zadovoljen, saj je narejeno dosledno in zajema vse kriterije vektorske grafike. Izdelek je za mojo prvo ustvarjanje v vektorskem programu narejen natančno in zajema vse potrebne elemente, da končni rezultat izgleda ličen.

Predvidevam, da bo moje pridobljeno znanje v prihodnosti izjemno koristno, saj digitalizacija po svetu iz dneva v dan narašča. Poleg tega želim znanje in obvladovanje programov uporabiti pri oblikovanju digitalnega portfolia saj želim v prihodnosti karierno pot posvetiti grafičnemu oblikovanju. 

Projekt mi je bil na splošno zelo všeč, zato bistvenih stvari ne bi spreminjal. Pri ustvarjanju sem užival, obogatil že prehodno pridobljeno znanje v digitalnem ustvarjanju in spoznal nov program v katerem bom lahko deloval v prihodnosti.. 

Sama definicija naloge se mi je zelo dopadla. Všeč mi je bilo, da smo pri ustvarjanju ponovno imeli proste roke, zato naloge ne bi zasnoval drugače kot je že zastavljena. 

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost