Fishe

Korak 1

V prvem koraku sem ustvarila ploskve. Za orodje sem uporabila pisalo, s katerim se riše krivulje in ravne črte. Označeno je na sliki. Ker so črte imele preveč ogljišč in so delovale pergrobe, sem s pomočjo urejanja poti po vozliščih odstranila skoraj vsa vozlišča ter tako dala oblikam bolj zaobljene orise.

Korak 2

V drugem koraku sem izbrala like, ki predstavljajo telo ribe in jih združilla skupaj v enotno obliko z operacijo: Pot > Unija. Zdaj vidimo, da med glavo in trupom ribe ni več nepotrebnih črt. Poleg tega sem plavut na vrhu trupa umestila na drugo plast.

Korak 3

V tretjem koraku sem posamezne oblike v 1. plasti pobarvala z oranžnimi odtenki. Barve sem si izbrala glede na referenco pravih Koi rib.

Korak 4

V četrtem koraku sem motivu dodala plavut na zgornji strani telesa in jo pobarvala z dvema barvama ter tako nakazala tridimenzionalnost. Dodala sem tudi nekaj detajlov – oči, nosne luknjice ter medialno črto med glavo in trupom. Na motiv sem narisala še nekaj temnejših rdečkastih ploskev, ker so le – te značilne za vrsto rib Koi. Oblike ploskev sem narisala po referenčni fotografiji.

Korak 5

V petem koraku sem osenčila rep ribe. Uporabila sem isto orodje kot v vseh drugih korakih – orodje, s katerim se riše krivulje in ravne črte.

Korak 6

V šestem koraku sem se odločila, dda želim oči ribe narediti bolj izrazite, ne pa prosojne. Za to sem uporabila Mesh orodje in izbrala nastavitev, ki jo vidimo na sliki.

Korak 7

V sedmem koraku sem izbrala celoten motiv in naredila copy – paste, ter ga zrcalila navpično in vodoravno. Umestila sem ga na nasportno stran formata. S pomočjo orodja za risanje krogov, sem za ozadje umestila nekaj krogov v format. Zanje sem izbrala modro barvo, kar lahko razumemo kot vodo. Obliko ozadja sem copy – paste in jo nekoliko pomanjšala. Izbrala sem vse oblike ozadja in izbrala funkcijo: Pot > Razlika.

Korak 8

V osmem koraku sem ustvarila krog in ga pobarvala zeleno. Umestila sem ga na sredino formata. V del kroga sem narisala trikotnik.

Korak 9

Fishe by Nina Kržmanc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V zadnjem koraku sem uporabila funkcijo: Pot > Razlika in tako dobila obliko, ki je podobna lokvanjemu listu.

Motiv je primeren za vektorsko urejanje slik, ker vsebuje veliko razločnih ploskev. S tem načinom ustvarjanja dobimo bolj ”čisto”, urejeno kompozicijo, ki je primerna naprimer za logotipe in znake, ki morajo biti razločni in pregledni.

Naloga mi je bila izziv, predvsem, ker se več ukvarjam z rastrsko grafiko. Pri ustvarjanju izdelka sem se morala bolj poglobiti v vektorski program in se naučiti njegove funkcije in možnosti.

Motiv Koi rib sem si izbrala, ker sem od nekdaj oboževala to vrsto Rib in njihove zanimive barve.

Sprva sem imela največ težav z uporabljanjem samega programa Inkscape. Program mi ni bil znan in ustvarjanje v njem se mi je zdelo zakomplicirano. Po ogledu par videoposnetkov, kako se program uporablja, mi je šlo veliko lažje. Ob tem sem se tudi veliko naučila. Še vedno pa nisem popolnoma ugotovila vseh možnosti in funkcij, ki se jih v programu lahko uporabi.

Med ustvarjanjem sem se naučila veliko, še posebaj to, kako se oblike z veliko ogljišči da spremeniti v zaobljene oblike. Naloga mi je pomagala spoznati najboljši pristop k ustvarjanju vektorskih grafik.

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost