Vektorska grafika – Baba Yaga

Postopek dela

Pri nalogi sem želela izbrati dokaj enostaven motiv, kateri bi povadil orodja in funkcije pri izdelavi vektorske grafike. Tudi tukaj sem delala po stari skici, katero sem naredila leta 2020 pri predmetu likovna teorija. Tema je pa bila perspektiva.

Delo sem naredila v programu Inker, saj mi Inkscape ni omogočal dela na tabličnem računalniku.


Baba Yaga Original avtorja Maruša Perenič je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Začela sem z nalaganjem dela narejenega na papir s flomastri in rapidografom, na katerega sem dodajala oblike. Da je delo ostalo v ozadju sem uporabila funkcijo ključavnico.

Za risanje oblik sem uporabljala funkcije riši oblike in riši, katere se nahajata na levem delu zaslona.

Priznati moram, da kar se oblik tiče sem jih manj razdeljevala v plasti, kot pri rastrski grafiki.


Prvi osnutek avtorja Maruša Perenič je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Kljub temu sem skozi celotno delo imela 4 plasti, katere sem premikala gor in dol, glede na potrebo prekrivanja oblik.

Lotila sem se z večjimi sivimi ploskvami in nadaljevala na manjše, po večini temnejše.

Kot središče slike sem naredila rumena okna in oko, saj to razbije sivino hiške.

Po končani hiški sem začela delati na nogicah, katere sem naredila iz elips oranžne barve. Izmenjevala sem dva odtenka. Sledili  so še črni krempeljčki.


Drugi osnutek avtorja Maruša Perenič je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Po končani hiški in nogicah, sem prešla na ozadje. Naredila sem ga vijolične barve, zaradi teme same, pa tudi zaradi kontrasta med rumeno in vijolo barvo. Enobarvno ozadje se mi je zdelo dolgočasno, zato sem nanj dodala še dve drevesi, narejeni iz treh različnih oblik.


Baba Yaga končna avtorja Maruša Perenič je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Refleksija

S Vektorsko grafiko sem se prvič srečala sedaj, vendar mi je bil postopek dela bolj všeč, kot sem pričakovala. Sprva mi je šel postopek ustvarjanja vektorske grafike na živce, saj se moraš delo začeti drugače kot klasično risbo oziroma rastrsko grafiko. Vendar, ko se enkrat lotiš delati je skoraj lažje od obojega.

Osebno se mi tudi rastrsko grafika zdi zanimiva za vključevanje otrok v svet digitalnega ustvarjanja, saj vse temelji na oblikah.

Super se mi zdi tudi to, da imam sedaj neko novo znanje in novo izkušnjo.

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost