Kreiram na spletu

Sem Sanja Stiković, živim v okolici Ljubljane in rada ustvarjam, predvsem rišem odkar pomnim. Aktivno sem se z ilustracijo začela ukvarjati v zadnjem letninku Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, ko sem začela razmišljati kaj sploh želim početi v življenju in kaj me zares zanima. Še posebej mi je k srcu prirasla digitalna ilustracija, saj mi omogoča neomejene možnosti, ne samo v smislu materialov, temveč dopušča  tudi delo na katerikoli lokaciji, ter v prihodnosti tudi vir zaslužka. Rada ustvarjam samostojno in neodvisno, hkrati pa mi sodobna tehnologija omogoča deljenje svojih izdelkov, kolaboracijo z ostalimi ustvarjalci z vsega sveta in veliko možnosti za zaposlitev, tudi če ta ni povsem tradicionalna.

Rožica by Sanja is licensed under CC BY-NC 4.0

Večino svojega otroštva sem bila precej izgubljena, kar se tiče sanjskega poklica, že zelo zgodaj pa sem vedela, da želim početi “nekaj po svoje, ne da mi kdo govori kaj naj počnem”. Takrat še nisem poznala vseh priložnosti, ki jih ponuja svet umetnosti in sem, tako kot veliko drugih (predvsem zaskrbljenih staršev) mislila, da je umetnost lahko samo “hobi za ob strani resnejših zadev”.

IKT V MOJEM ŽIVLJENJU

V zadnjih nekaj letih je digitalna ilustracija postala del mojega vsakdana. Na začetku svojega ustvarjanja si nisem niti predstavljala, da bi komu bilo moje delo všeč, kaj šele, da lahko postane moja “služba”. Danes ustvarjam kot t.i. freelance ilustratorka, prodajam svoje izdelke v obliki printov, nalepk in sprejemam naročila za personalizirane ilustracije v mojem stilu. Praktično ves moj proces poteka preko informacijsko komunikacijskih storitev in brez digitalnih orodij moje delo ne bi bilo mogoče.

Poleg samih risarskih programov (Krita, Autodesk sketchbook) dnevno uporabljam tudi socialna omrežja, kot sta Instagram in Reddit, kjer delim svoje izdelke, za prodajo uporabljam platformo Etsy, za vso uradno komunikacijo pa storitve za e-pošto (Gmail, Zoho).

Poleg ustvarjanja mi IKT olajšuje življenje tudi na področju šolanja (Spletne učilnice, Arnes) in komunikacije s prijatelji in znanci (Messenger, Signal, WhatsApp)

REFLEKSIJA

Mislim, da je na tej točki življenje skoraj vsakega človeka v sodobni razviti družni prepleteno z IKT orodji. Včasih se posmehujemo starejšim, ki imajo malce več težav pri integriranju digitalnih tehnologij v svoje življenje, vendar se tehnologija konstantno spreminja in nadgrajuje, in vrjamem, da bodo tudi nam na neki točki orodja, ki se bodo tedanjim mladim zdela enostavna, predstavljala težavo.

Sama sem mnenja, da je informacijsko komunikacijska tehnologija izjemno uporabna in koristna, le uporabljati jo moramo znati pravilno in predvsem varno ter odgovorno, zato se mi tudi predmet namenjen prav temu zdi primern in celo potreben, še posebej za prihodnje izobraževalce, kot smo mi.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost