Vektorska grafika- Althea

Althea by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Za nalogo iz vektorske grafike sem si izbrala preprostejši motiv. Je sicer spet portret, a ne portret glasbenice. Tokrat sem inspiracijo črpala v japonski umetnosti in sicer v japonskih stripih.

POSTOPEK

Preden začnem s samim opisom postopka, bi dodala še krajšo opombo in sicer to, da mi je na žalost uspelo ohraniti le en posnetek zaslona vmesnih korakov ustvarjanja v tem programu. Ostalih računalnik zaradi težav ni uspel shraniti.
Najprej sem začela s preprosto skico in nastavitvijo kompozicije. Pri tem sem uporabila kaligrafski čopič.

orodje-skica by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Ko sem skico uspešno narisala sem za tem dodala dodatno plast in začela s preprostimi oblikami. Skico oziroma portret sem postavila v bel okvir, ki pa sem ga naredila z orodjem za risanje kvadratov. Pomagala pa sem si tudi z orodjem za krivulje in ravne črte.

orodje-okvir by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

orodje-krivulje by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Po vnešenih okvirjih, sem za na konec kot prikupen detajl dodala še črne in sive zvezdice, ki iz njih izstopajo. Za njih sem uporabila orodje za risanje zvezd in mnogokotnikov.

orodje-zvezdice by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Izbrane barve za motiv so spet podobne kot pri motivu iz rastrske grafike, le da sem dodala še sivo pri zvezdicah. Večinoma prevladujeta črna in bela, rdečo pa sem uporabila za solzo. Tudi v to solzo sem dodala zvezdice z namenom da bolj popestrijo motiv.

Althea-zvezdice by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Motivu je bilo seveda potrebno dati tudi naslov. V začetku sem s tem imela malce težav, a kmalu se mi je porodila zelo zanimiva ideja. Spet sem se zanesla na glasbo, kot pri večini svojih del. Althea je namreč naslov ene izmed skladb skupine Grateful Dead. Najprej sem sicer hotela dati naslov Dark star (zaradi detajlov-zvezdic), to je prav tako ena izmed skladb, a sem si kasneje premislila. Potem sem se spomnila na svojega prijatelja, ki mu je ta skladba- Althea zelo pri srcu, zato sem potem ta svoj izdelek tako poimenovala. Lahko bi rekla, da je ta portret oziroma ideja za naslov po nekem naključju nastala predvsem zaradi njega.

Althea-končni izdelek by Metka is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

REFLEKSIJA

Uporaba programa Inkscape je bila precej zanimiva izkušnja. Programa prej še nikoli nisem uporabljala, zato se mi je na začetku zdel precej zapleten, a sčasoma sem se nanj kar adaptirala in ni bilo tako zahtevno ustvarjati. Da pa sem si delo čim manj otežila, sem se zato seveda odločila za preprostejši motiv.

Program se mi zdi kar v redu, a ga v prihodnosti verjetno ne bom veliko uporabljala, razen če bi bilo potrebno izdelati kakšne plakate, logotipe, motive za tisk… kvečjemu je ta program tudi za to namenjen. Morda bo bolj uporaben v nadaljnji poklicni poti- kot pripomoček pri likovnem pouku, bolj kot program Krita (za rastrsko grafiko).

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost