Vektorska grafika – Sirena

POTEK

Za projektno nalogo pri vektorski grafiki sem se odločila narediti sireno, ki sem jo našla v stari skicirki. Risbo sem si izbrala ker so na njej lepo razvidne linije, kar bi bilo z vektorsko grafiko lažje narediti. Pri izdelavi sem samotni figuri dodala še ozadje, ter jo s tem umestila v prostor.

Med izdelavo projektne naloge sem imela 5 plasti in največ sem uporabljala ukaze: ”izberi in preoblikuj predmete”, vozlišča, ”Riši kvadrate in pravokotnike” in ” Riši kroge, elipse, loke”. Risala sem predvsem s krivuljami in ravnimi črtami ter jih po potrebi preoblikovala z vozlišči. Pri detajlih sem pa največ uporabljala prelive ter za več predmetov kot so bili kovanci tudi ” Prši po predmetih s kiparjenjem in slikanjem” oziroma spray.

Toolbar by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Plasti by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Najprej sem v program uvozila risbo, tako, da sem šla pod ”Datoteka” ter izbrala ”Uvozi…”.

skica sirene by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sliko sem pustila na prvi plasti ter za lineart naredila posebno plast za lažje delo. Po uvoženi sliki sem z orodjem ”Riši krivulje in ravne črte” obrisala sliko ter s tem dobila začetno risbo.

Lineart in barve by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nadaljevala sem z barvanjem sirene. Vsak lik sem šla ponovno obrisati ter vsakega posebej zapolnila z barvo.

Na to sem se lotila manjših lepotnih detajlov. Pri tem sem uporabila orodje ”Ustvari in urejaj prelive”. Prelive sem naredila na njenih rokah, laseh ter na njeni plavuti.

Barve in prelivi by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V nadaljevanju sem dokončala lepotne detajle sirene z luskami na plavuti ter začela z ozadjem s skrinjo. Luske sem naredila tako, da sem narisala eno lusko ter jo nato s funkcijo podvojila (Ctrl +D). Preden sem jo podvojila sem jo še zapolnila z barvo ter ji dodala preliv.  Podvojila sem jih večkrat ter predmete preoblikovala z ”Izberi in preoblikuj predmete”. Podobno sem naredila tudi pri lobanjah, z razliko v tem, da sem naredila dve različni lobanji ter jima spreminjala velikost ter njuno smer. S senčenjem sem si pomagala s funkcijo Razlika (Opravilna vrstica – Pot – Razlika ) tako, da sem podvojila izbrani predmet ter čezenj naredila še en lik ter naredila njuno razliko ter dobila rabljeno obliko za predmetovo senco.

Pot- Razlika by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končana sirena s skrinjo by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na zadnje sem se še lotila ozadja slike.

Figuro sem postavila v jamo ter v ozadju naredila sončni zahod tako, da sem ozadje razdelila na dva dela ter nato naredila dva različna preliva z različnih strani. Pri odsevu sonca v ozadju sem uporabila funkcijo ”Blur”, kar je zameglilo odsev.

Blur by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ozadje sirene by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ozadje sirene 1 by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V končnih fazah projekta sem se bolj osredotočila na spodnji del slike. Skrinji sem dodala še zlato. Najprej sem naredila en kovanec ter ga označila in uporabila ”Prši po predmetih z kiparjenjem in slikanjem”, da sem naredila več kovancev naenkrat. Sirenin rep sem potopila v vodotako, da se podvojila spodnji del kamna, mu spremenila barvo ter mu zmanjšala prekrivnost. Za konec sem v ozadju dodala še ladjo.

KONČNI IZDELEK

Sirena by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

Pri projektu sem se bolje spoznala s programom ter kako ga uporabljati. Vmes sem si občasno pomagala tudi z ostalimi internetnimi viri (YouTube), pri katerih sem dobila še več informacij kako lahko program Inkscape uporabljam. Če bi imela več časa bi seveda poskusila izboljšati sliko še posebej skale na sliki ter se poleg tega tudi bolje poznala s programom. Pri projektni nalogi mi je največ časa vzela figura, ker sem jo sama želela narediti čim boljše, še posebej njeno plavut, po katerem so sirene najbolj značilne. S končnim izdelkom sem zadovoljna, a seveda bi še vedno rada kakšno stvar izboljšala. To znanje bom v prihodnosti še naprej uporabljala, še posebej pri izdelavi izdelkov za tiskanje saj je ta vrsta grafike bolj primerna za tisk. Pri projektu mi je bila moja ideja zelo všeč, zato sem uživala v celotnem postopku ustvarjanja. Zadovoljna sem s tem, kako je ideja skozi celotno ustvarjanje dobila svoj izgled in kako mi je projekt uspelo izvesti. Največ težav sem imela na začetku naloge saj nisem vedela kaj narediti, niti kako začeti.

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost