JOŽICA

Projektne naloge sem se lotila z iskanjem referenčne slike. Želela sem predelati eno moji prejšnjih del zato sem se odločila za mojo študijsko risbo lilije. Risba je nastala v okviru pouka risanja na SŠOF pod mentorstvom prof. Tadeja Tozona.

Sliko sem odprla v programu Inkscape. Layer na katerem se je nahajala sem zaklenila, odprla nov layer nad tem in začela z orisom.

Za oris sem uporabila označeno orodje in črno linijo. Barvo in debelino linije sem kasneje prilagodila glede na del lilije.

Ko sem prerisala risbo, sem odprla nov layer, v katerem sem nanesla glavne barve. Naključno sem izbrala rdečo, saj je bila v spodnjem pasu barv in je najbolj izstopala. Najprej sem z velikim čopičem pobarvala površino, z manjšo velikostjo sem obarvala kote in manjše kotičke. Nisem se ozirala na ohranjanje barve znotraj linije, ker sem želela, da je oris lilije viden.

Odprla sem nov layer namenjen senčenju, prvi layer, v katerem sem prerisala risbo, sem pa premaknila na vrh. Tako mi je bilo lažje nadaljevati, sam mi je linija bila vodilo za sence. Barve senc so malo temnejše in hladnejše kot glavne barve.

Ponovno sem odprla nov layer in ga premaknila pod vse prejšnje layerje. Ozadje sem obarvala oranžno in dodala senco oz. nekakšen odsev lilije.

V layerju za senčenje sem nato upodobila še svetlejše dele, da je slika dobila več globine. Označila sem glavno barvo in jo posvetlila ter potoplila, ravno obratno kot pri sencah.

Ozadje mi ni ustrezalo, zato sem se odločila za isto barvo kot je oris lilije. Ker še vedno nisem bila zadovoljna, sem dodala še eno variacijo roza barve okoli lilije in izpustila pas okoli nje.

Nakoncu sem prilagodila še zaključke in pregibe linije, da je vse skupaj bilo bolj mehko.

Tukaj je še končni izdelek:

Jožica by Sassi is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA

V prvih minutah uporabe Inkscape-a nisem vedla, kaj naj kliknem, kje se kaj nahaja in kakšen program sploh to je. Ko sem ugotovila kako uporabljati orodja, kje so layerji in kako lahko manipuliraš z narisano linijo je delo šlo brez težav. Program je podoben Adobe Ilustratorju, kar je bila velika olajšava, saj digitalno ustvarjam v Ilustratorju.

Če bi imela več časa, bi ilustracijo obarvala v drugačne barve. Poskusila bi več barvni kombinacij in načinov barvanja. Mogoče bi lilijo narisala v različnih stilih ali pa narisala celo polje lilij. Bolj bi se poglobila v program in njegove funkcije.

Največ pozornosti in časa mi je vzelo barvanje, saj je bil to glavni element ilustracije. Ni zahtevno, le obsežno.

Natančnost ni bil moj cilj pri tej nalogi, lotila sem se je podobno kot študijske risbe.

Ker mi je program še nepoznan, sem se držala uporabe malo orodij. Kljub temu se mi zdi, da končni izdelek lepo izgleda.

Stopila sem izven svoje cone udobja in se spoznala z novim programom. Mislim da je bil ta ‘strah’ pred neznanim največja ovira pri tej nalogi. Če bomo Inkscape v prihodnjih letih še kdaj uporabili, se bom projektov z veseljem lotila.

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost