Vektorska grafika

Do te naloge sem imela zelo omejeno znanje vektorske grafike, saj z njo nisem imela veliko izkušenj. Zdi se mi zelo uporabno znanje, in sem želela bolje razumeti kako se uporablja inkscape. Ker sem se bolj osredotočala na razumevanje programa, sam si izbrala zelo preprost motiv, z omejeno barvno lestvico na rdečo, črno, belo in rumeno.

Skico sem narisala v Kriti, izvozila v png in jo vstavila v inkscape.

vslika 1 © 2021 by Mint is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sprva sem imela obilico težav in sem celotno delo že obrobila, ko pa sem združila vse linije so se deformirale in čisto spremenile prvotno obliko. To ponesrečenje me je skoraj pripeljalo do tega, da bi to abstraktno obliko obdržala in naredila nekaj čisto drugega, vendar sem se le uspela spraviti poiskati novo rešitev.

vslika 2 © 2021 by Mint is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Še vedno sem uporabljala free drawing orodje, le da sem v drugo vsako obliko posebej obrobila in dala na novo plast, ker sem mislila, da curser orodje deluje le na eni plasti in mi ne bo ustvarjalo težav (Žal temu ni bilo tako).

vslika 3 © 2021 by Mint is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sproti sem oblike zapolnjevala z bravo s fill and stroke orodjem. Barvo sem izbrala iz barvnega kolesa za oboje. Pri tem sem rabila paziti da je pravi object še vedno označen, ker se program včasih odloči da predmet ni več selected.

Oblike sem vse dala na novo plast, da sem jih lažje premikala  v ospredje/ozadje.

vslika 4 © 2021 by Mint is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za rokave sem ustvarila prosojen učinek tako, da sem zapolnjeni obliki spremenila prosojnost na nižjo. Važno je tudi, da je nad plastjo z rokami.

vslika 5 © 2021 by Mint is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za zlato vrvico med uhani lika sem uporabil orodje za risanje krivulj. Zelo je bilo nadležno, ker sem hotela obdržati določen del krivulje in ko sem ostanek črt zradirala se je krivulja spremenila. V tistem trenutku se mi ni zdelo vredno iskati nove rešitve, temveč sem dodala k nakitu, da oblikuje špičasto konjico.

vslika 6 © 2021 by Mint is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V ozadju sem dodala krog z  orodjem z risanje krogov in ga pobarvala, nato pa izbrala radial gradient funkcijo, ki da žareč učinek in zamegli rob oblike.

vslika 7 © 2021 by Mint is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem dodala barvo ozadja, prilagodila format ter izvozila kot png

Oni © 2021 by Mint is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija:

Pri tem projektu sem se veliko naučila. Zdaj znam vsaj nekaj osnovnih funkcij, ki jih omogoča inkscape, ter bolje razumem kako delujejo vektorski programi. Če bi imela več časa, bi se še bolj poglobila v učenje o programu, kar bi mi še dodatno olajšalo delo.

Največ časa sem posvetila obrobljevanju oblik, saj osebno ne maram risati z zaključenimi oblikami in ponavadi polja puščam odprta vsaj do neke mere. Zato mi je obrobljevanje vzelo veliko več časa kot ponavadi.

Iskreno bi moje delo lahko bilo boljše, če bi imela enako mero izkušenj kot z rastrskim programom (s krito že več let rišem), vendar je za prvi vektorski project precej soliden rezultat.

Pridobljeno znanje mi bo prišlo prav, ko bom oblikovala dizaje za majice, mogoče tudi plakate, zdi se mi tudi zelo uporabno znanje za tiste, ki jih zanima oblikovanje logotipov.

Pri projektu mi program ni bil preveč všeč. Veliko majhnih stvari mi je delalo nepotrebne težave. Najbolj nadležno je bilo, da sem vse elemente ločila na plasti, da jih res ne bi morala ponesreči premakniti ko so se začeli prekriveti in to ni delovalo. To je ena glavnih funkcij plasti in ne razumem zakaj je program narejen na tak način. Prav tako je program večkrat odpovedal in se ugasnil, ko sem izvažala v png. Prav tako bi bilo zelo lepo, če bi program imel več risarskih možnosti, ki bi bile jasno podane uporabniku. Na splošno je na večih predelih programa nekaj izredno neumnih pomankljivosti, ki meni osebno res niso jasne.

V definiciji projekta ne bi spremenila nič, saj ne vem kako bi lahko karkoli izboljšali. Vse probleme, ki sem jih imela so bili v povezavi s programom, vendar ne vem ali bi bilo možno zamenjati le tega. Program ni slab, samo veliko ima nadležnih lastnosti.

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost