Vektorska grafika

Za delo sem si izbral risanje preprostega lika. Za temo sem si izbral šerifa, ker sem pred kratkim bral članek o seriji stripov Lucky Luke. Način prikaza sem si izbral poenostavljen, nakazan s preprostimi liki, kar pri vektorski grafiki in inkscapu da doseči z osnovnimi geometrijskimi like in risanjem krivulj in ravnih črt.

Začel sem z ozadjem, ki ga predstavlja rumeni pravokotnik. Nato sem s funkcijo Riši zvezde in mnogokotnike narisal zvezdo ter nato krogec, ki sem ga nato tolikokrat pomnožil z Ctrl+D da sem ga dodal na vsak krak zvezde. Te sem nato z unijo združil v en predmet. Zvezdo sem postavil na rumeno ozadje ju označil in dal v razliko, tako da mi je zvezda ustvarila razliko v ozadju.

Creative Commons License
Ozadje by Jošt is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

V zvezdo sem nato dodal besedilo, ki dem ga prej postavil v pot in malo ukrivil celotno besedo. Nato sem ga rahlo obrnil in premaknil v sredino zvezde.

Creative Commons License
Beseda by Jošt is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

Ozadju sem nato še dodatno uredil z dodatnimi liki, ki sem jih narisal s funkcijo Riši krivulje in ravne črte.

Creative Commons License
Dodatek k ozadju by Jošt is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

Po končanem ozadju sem se lotil ustvarjanja lika. S pomočjo likov, ki sem jih narisal z Riši kroge, elipse in loke. Te sem nato dodatno preuredil, ko sem jih dal v pot in dodal nova vozlišča. Vozlišča sem nato premikal, da sem na koncu dobil obliko, ki mi je ustrezala.

Creative Commons License
Lik by Jošt is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

Za konec sem dodal še nekaj detajlov, z enakim načinom kot sem tudi ustvaril prejšnje like. Tu sem tudi preizkušal razne barve za polnilo in poteze lika.

Creative Commons License
Detajli by Jošt is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License
Creative Commons License
Sheriff by Jošt is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

Pri projektu sem se naučil uporabljati like in krivulje za ustvarjanje vsebin. Sam način dela je bil zabaven in zanimiv, ker s krivuljami lahko dobiš ogromno različnih oblik. Če bi imel več časa bi lik naredil večjega, z daljšim uporabljanjem risanja krivulj pa bi ga ustvaril malo bolj natančneje. Največ časa sem porabil za vozlišča in premikanjem oblik, ker so bili rezultati velikokrat nasprotni od želenega. Pri risanju vozlišč pri krivuljah so se nova rada povezovala z že narisanimi in sem zaradi tega moral narediti obliko, ki sem potem z dodatnimi vozlišči preuredil. Vektorska grafika je dobra za risanje preprostih likov, logotipov ter raznih načrtov zaradi možnosti risanja krivulj in črt.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost