VEKTORSKA GRAFIKA

Za vektorsko grafiko sem se odločila vzeti preprost motiv deklice, ki sem si jo skicirala. Skico sem vnesla v aplikacijo Inkscape velikosti A4 formata in se tako kot pri rastrski grafiki postopoma lotila ustvarjanja. Najprej sem skico prebelila z belim ozadjem s pomočjo orodja Riši kvadrate in pravokotnike.


Licenca Creative Commons
Lola avtorja Cherry blossom je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Nato sem se lotila geometrijskega oblikovanja motiva. Pri uresničevanju oblik sem uporabila orodje Riši krivulje in ravne črte. Nato sem se postopoma lotila risanja.

Po izpeljanih linijah sem opravila še korekture s pomočjo orodja Uredi poti po vozliščih, tako sem lahko dobila ravne zaobljene linije.

Po končanem oblikovanju linij sem se lotila barvanja oblik in senčenja. Za vsako senco sem odprla še dodatno plast, ki je omogočila prekrivanje oblik. Tako sem dobila volumen in obogaten motiv.

Na koncu sem še malo popravila oziroma zapolnila tisto, kar je bilo pomanjkljivo.

Refleksija

Pri ustvarjanju vektorske grafike sem se čisto vživela v ustvarjanje ilustracije, ki sem jo ustvarila sama. Če primerjam rastrsko in vektorsko ustvarjanje, mi je najbolj všeč vektorsko, saj je veliko bolj enostavna za uporabo. Je odličen način za ustvarjanje logotipov, vizitk, simbolov, slikic in ilustracij. Med ustvarjanjem sem se naučila veliko novih postopkov, ki mi na začetku niso bili najbolj jasni, vendar mi je sčasoma uspelo ujeti ritem. Pri ustvarjanju sem se veliko posvečala raziskovanju orodij in nastavitev v aplikaciji. Za začetek sem poskusila uporabiti vse pripomočke, ki so bili na voljo. Nato sem se lotila resnega dela. Pri ustvarjanju sem se srečala z novimi izzivi, ki so me še bolj motivirali k reševanju problemov. Najljubše delo mi je bilo ustvarjanje slike po plasteh in potek njenega nastajanja. V prihodnosti bom zagotovo ustvarjala digitalno, saj mi je zanimivo ustvarjanje svojih idej v digitalnem svetu.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost