VEKTORSKA GRAFIKA

Za projektno nalogo kjer smo morali izdelati svojo vektorsko grafiko sem za motiv izbrala češnjevo drevo v ozadju pa se razprostira gozd in na nebu oblaki nežnih pastelnih barv obarvanih od sončnega zahoda. Za referenco sem izbrala fotografijo, ki sem jo posnela sama 30. marca 2021.

POTEK DELA

Za inspiracijo projektne naloge sem kot že omenjeno izbrala lastno fotografijo narave. Fotografija se mi je zdela primerna za vektorsko grafiko, saj sem lahko večje enote abstrahirala v enostavnejše oblike, kar je najpomembnejše pri izdelavi te vrste grafike.

CC BY

Začela sem s funkcijo rišite prostoročno in obliko gozda preoblikovala z funkcijo uredite poti po vozličih. Kasneje sem spoznala, da bi za ta korak mogoče bolj ustrezala funkcija riši krivulje in ravne črte ampak kljub ogromnemu številu vozličev nisem imela večjih težav pri preoblikovanju, saj sem celotno obliko lahko povečala in nato preuredila detajle in nato spet pomanjšala v pravo velikost, kar sem videla kot ogromno prednost vektorske grafike.

CC BY

Nadaljevala sem z obliko vej drevesa za kar sem uporabila funkcijo riši krivulje in ravne črte in veje kasneje preoblikovala z funkcijo ureditev poti po vozliščih in izberite in preoblikujte predmete. Na veje sem liste dodajala z zadnjo omenjeno funkcijo v takem številu pa sem jih pridobila z funkcijo podvoji izbrane predmete. 

CC BY

Za ozadje sem uporabila enake funkcije, poleg teh pa sem uporabljala funkcije spusti na dno, spusti ter dvigni na vrh in dvigni.

KONČNI IZDELEK

CC BY

REFLEKSIJA

Programa Inkscape pred izdelovanjem projektne naloge še nisem nikoli uporabljala. Začetki so bili zelo težki in sem večkrat prišla do točke, ko mi ni bilo jasno kako nadaljevati a se mi je vseeno zdel preprostejši kot krita in tudi sam način izdelovanja motiva se mi je zdel dosti boljši kot pri kriti. Všeč mi je bilo, da smo morali oba programa preizkusiti in spoznati saj drugače dvomim da bi prišla v stik s digitalnim ustvarjanjem. Največ časa sem namenila spoznavanju različnih orodij, funkcij in učinkov, saj sem se prvič srečala s tem programom.

Če bi projekt začela še enkrat bi uporabila drugačne funkcije, ki sem jih odkrila tekom spoznavanja aplikacije saj bi lahko naredila sliko dosti bolj detajlno in preprosteje ter bi bila v istem času dosti bolj učinkovitejša. Prav tako nisem prepričana glede ploskovitega izgleda. Lahko bi izboljšala učinek tridemenzialnosti.

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost