Rasterska grafika

Portret by Katarina lucija Cvikl is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Portret

To je moje delo za projektno nalogo rasterska grafika. Za to nalogo sem skušala uporabiti čim več različnih nastavitev za čopiče in različne nastavke plasti in barve. S programom procreate sem naredila vse od skice do barvanja in senčenja. Procreate je plačljiv program (enkratna cena ok. 11 eurov), dostopna le na napravah Appla. Preden sem se odločila za preklop na Apple naprave sem imela program Krita a mi tudi po veliko poskusih in veliko časa, program ni bil všeč.

Za ta primer je rasterska grafika odlična saj je uporabljenih veliko barv, ki se med sabo prelivajo in so le polprekrivne. Slika vsebuje veliko vzorcev in ukrivljenih linij, ki bi jih bilo veliko težje narediti v vektorskemu programu za risanje kot pa tukaj, kjer lahko prosto rišeš po zaslonu.

posnetek zaslona: čopiči
Posnetek zaslona: ‘layers’ oz plasti

Referenčne slike nisem uporabljala, sem pa začela s skico kot katero koli drugo sliko, ki jo rišem.

skica

Nadaljevala sem s tem, da sem najprej označila vse glavne barve in naredila paleto s tistimi, ki jih je največ in sem od tam potem izbirala oddtenke. Nato pa sem preko tega, sepravi na plasti nad barvami, dodala če ‘lineart’ oz. orisala sem oblike in začrtala pomembne dele (obrazne linije, oči, lasje.,,,). To sem naredila z različnimi temnejšimi barvami za dodano dinamiko.

Postopkovna slika 1
POsnetek zaslona: paleta

Portretu sem dodala rdeča lična in ustnici ter iz umetniških razlogov še konice prstov na rokah.

postopkovna slika 2

Zadnja stvar, ki sem jo naredila so vzorci na ruti in ozadju ter še nekaj senc.

Končni izdelek

Refleksija

Tablico, na kateri sem naredila projektno nalogo, imam le nekaj časa, zato mi je vse to bilo precej novo. Vesela sem, da sem lahko spoznavala digitalno okolje risanja. S to nalogo sem se naučila vse o rasterski grafiki, kar do zdaj vem in vsekakor imam namen nadaljevati to učno pot, saj mi je digitalno ustvarjanje postalo precej ljubo.

Pri sami grafiki najverjetneje ne bi nič izboljšala. Glede na to, da je to moje prvo digitalno delo, sem z njim precej zadovoljna in če bi imela več časa, bi najverjetneje le dodala pri opisovanju postopka.

največ časa sem nedvoumno posvetila risanja in najverjetneje tudi ideji. Kot sem zgoraj omenila, za delo nisem uporabljala referenčne slike in si s tem malo otežila življenje, saj sem se skozi celoten postopek risanja spraševala ‘kako naj narišem to?’ ‘kakšne barve naj bo šal?’ ‘kakšen naj bo vzorec ozadja?’ in podobne.

Sam izdelek mislim, da je dobro narejen, bi pa najverjetneje pri opisovanju dela, lahko vložila več trudi in bolj na široko to opisala. A sem kljub temu zadovoljna z izdelkom in si mislim, da bi lahko dosegla lepo oceno.

Že zdaj v prostem času in med poukom drugih ateljejskih predmetov uporabljam grafiko kot orodje za delo (slikam kompozicijo in so izrišem mrežo, planiram skice, itd.) in v prihodnosti bom to le stopnjevala in se naučila čim več ter te nove veščine uporabljala tudi v prostem času.

Izjemno mi je bilo všeč, da smo si lahko sami izbrali vsebino dela in se osredotočili na to kar radi delamo. Brez, da kritiziram to nalogo, pa vseeno ne rada pišem refleksije in postopka dela, ker večino časa ne spremljam kaj točno delam in sproti probavam nove stvari in ugotavljam kako in kaj.

Zdi se mi dobro zasnovana naloga in vse zahteve imajo smisel bit tukaj zato ne bi spremenila ničesar.

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost