Rastrska grafika

Za motiv sem se odločila izbrati svoj avtoportret, ker sem želela poustvariti človeški portret. Najprej sem v računalniku poiskala svojo sliko in jo uporabila v pomoč, ko sem izdelovala rastrsko sliko.

Avtoportet by Tinč is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sliko sem v nadaljevanju urejala v programu Krita, s pomočjo grafične tablice, ki mi je precej olajšala delo. Sprva sem z orodjem Freehand Brush Tool (Basic 5-Size Opacity) pobarvala ozadje z svetlo vijolično barvo in nato z istim orodjem, ampak z manjšo velikostjo čopiča in z zmanjšanjem Opacity funkcije, oblikovala obraz.

Postopek 1 by Tinč is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

S temnejšim odtenkom sem nato v nasledji plasti zasnovala poteze obraza, prav tako z manjšo velikostjo čopiča.

Postopek 2 by Tinč is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V nadaljevanju sem z svetlejšim tonom barve obarvala svetlejše dele obraza in hkrati uporabila znižanje funkcije Opacity na 75 %. Na to plast sem naknadno nanesla Filter Blur z radiem 5.

Postopek 3 by Tinč is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sledilo je poudarjanje obrvi, oči, nosa, ust in del ušesa z temnejšim tonom in majhno velikostjo čopiča.

Postopek 4 by Tinč is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dodala sem najprej obliko las v rjavi barvi in nanje z majhnim čopičem in različnimi odtenki rjave posebej nanesla vsak pramen las. Nato sem na plast prekrila z Filtrom Blur (radij 5)

Postopek 5 by Tinč is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem na lase nanesla še svetlejše in temnejše barve, da sem lahko ustvarila 3D učinek in to plast prav tako prekrila z Filtrom Blur, radij 5.

Rastrski avtoportet by Tinč is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija 

Ustvarjanje projekta mi je predstavljal rahel izziv, saj še nikoli do zdaj nisem izkusila sveta rastrskega oblikovanja digitalne slike. Proces je bil še vseeno zelo zabaven. Z izdelovanjem slike sem se naučila kar nekaj novega. Naučila sem se uporabljanja grafične tablice in Filtra Blur, ki je močno izboljšal sliko, po mojem mnenju. Če bi imela več časa, bi ga zagotovo namenila oblikovanju in senčenju las. Največ časa sem namenila zasnovanju potez obraza in osvetljevanju le tega. Naloga se mi zdi uspešno opravljena, glede na izkušnje in kriterij. Znanje, ki sem ga uporabila pri tej nalogi, bom zagotovo uporabljala v prihodnosti, še posebej ker sem osvojila uporabo grafične tablice, ki je zelo uporabna. Znanje mi bo koristilo tako pri izdelovanju slik za faks v prihodnosti, kot v poklicu, če se bom res odločila postati grafična oblikovalka. Najljubši del naloge mi je bil, ko sem se ukvarjala z potezami obraza, svetljenjem in senčenjem. Projektna naloga je bila v osnovi odlično zasnovana, saj sem se ob njej veliko naučila in iz tega razloga nimam posebnih pripomb.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost