Vektorska grafika – pisker

pisker by Katarina Lucija Cvikl is licensed under CC BY-NC 4.0

Končni izdelek

Vektorska grafika me je vedno zanimala, zato sem še toliko bolj zadovoljna s svojo izbiro fakultete. Naloge iz vektorske grafike sem se lotila z nekoliko negotovostjo, a sem se hitro našla v programu Inkscape. Za motiv sem si izbrala rdeč lonec, saj sem ob razmišljanju o tem kar bi me lahko v enostavni ikoni lahko predstavljalo, sem nemudoma pomislila na ‘Pisker’, ki pa je štajerska beseda za lonec. Se pa Pisker navezuje na predel Pohorja, kjer se pozimi smučamo, oz. jaz se bordam.
Na spletnem mestu dreamstimes sem našla izvrstno sliko, ki sem jo uporabila za referenco pri risanju.

Referenčna slika

V programu Inkscape sem začela z osnovnimi oblikami, kvadrat in oval, ki sem ju ponastavila iz predmeta v pot in tako dobila vozlišča s katerimi sem lahko manipulirala obliko. Zgornji ročaj na pokrovki sem dobila z delanjem razlik med oblikami. Začela sem z enim manjšim in enim večjim krogom, nato sem postavila manjšega na večjega, čim bolj v sredino in naredila razliko ter tako ostala s ‘praznim’ krogom. Ponovila sem postopek s tem izdolbljenim krogom in kvadratom, da sem dobila polovico praznega kroga. Nato sem z vozlišči po malo spreminjala obliko.

Končni izdelek


Za stransko ročico pa nisem uporabila že danega lika, ampak naredila prosto pot s postavljanji vozličš, ki sem jih kasneje oblikovala. Za drugo ročico pa sem le prvo najprej podvojila in potem zrcalila.

Postopkovna slika 1


Pike na posodi sem naredila z navadnim krogom, ki sem ga duplicirala in premikala po posodi. Odboje svetlobe pa sem naredila najprej z navadno obliko pravokotnika, ki sem mu le malo podaljšala eno oglišče in nato uporabila učinek ‘blur’, ki zamegli lik. Podoben postopek sem ubrala za risanje svetlobe na pokrovu, le da so te oblike ovaljnate.

Postopkovna slika 2

Glavna razlika med vektorsko in rastrsko grafiko je kako se obnaša, ko jo povečamo. Vektorska grafika, ki uporablja matematične funkcije namesto pikslov za risanje bo ob še tako veliki povečavi ostala ostra, medtem ko pa se bo rastrska povečača a bodo piksli ostali enaki. Če bi dejala, da bo od zdaj naprej to moj logo, je pomembno, da je narejen z vektorji, da ostane slika čista. Če se na primer odločim, da si želim natisniti to na majce ali pa da želim to objavit na moj profil je pomembno, da je slika čista in se ne spreminja s prenosom.

Refleksija

Izmed vseh projektnih del, ki smo jih ta semester delali, sem se pri vektorski grafiki naučila največ. Pred tem se vedela, le to da so logotipi in pisave v vektorski obliki in ne kaj več od tega. Pri pouku pa sem se naučila, to kar smatram za najpomembnejše, kar je to da znam sama to znanje uporabljat in, da če želim lahko to znanje stopnjujem.
Vsekakor se moje navdušenje ne pozna na mojem delu. Če bi imela več časa bi vsekakor več razmišljala o sami ideji in ta bi bila veliko bolj kompleksna. Že zdaj imam veliko idej, ki bi jih rada realizirala a bi za njih potrebovala veliko preveč časa, ki ga zdaj v tem trenutku nimam.
Največ časa sem posvetila učenju (pri urah pouk) in samemu delu, ampak gre tudi presenetljivo veliko časa za opisovanje postopka in pisanja refleksije.
Preden sem začela delati si nisem znala predstavljat kako bo to izgledalo, zato me je bilo po eni strani tudi malo strah in sem z delom zavlačevala, dokler nismo tega delali skupinsko v razredu. Zaradi preprostosti dela, bi si dala nekoliko povprečno oceno, vseeno pa mislim, da sem vložila kar nekaj truda in prihajala na ure ko skoraj noben drug ni. Ocenila bi se s 7, a bi si najbrž želela 8.
Veselim se, da bom lahko to znanje uporabila v prihodnosti, predvsem si predstavljam, da bo zase lahko nardila spodoben logo ali digitalni podpis in pa tudi v bodoče v osnovnih ali srednjih šolah, s tem kako se tehnologija razvija, bi to lahko tudi učila druge uporabljat.
Pri delu sem najbolj uživala v delu grafike, učenju postopka in s končnim produktom. Vesela sem, da se lahko učimo uporabne stvari, ki mi bodo v prihodnosti lahko koristile. Najmanj pa uživam v pisanju reflekcije in postopka. Ampak tudi razumem, zakaj to delamo.
Spremenila bi le to, da bi prej jemali to snov, ker se mi zdi, da je nekako zmanjkalo časa, vsaj meni.

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost