Vektorska grafika – FOX

Pri vaji vektorska grafika sem se odločil, da bom narisal poenostavljeno sliko lisice.

Print screen_1 by mfranzutti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dela sem se lotil tako, da sem prvotno poiskal sliko lisice, ki mi je bil všeč in jo postavil na svojo plast v programu Inkscape.

Print screen_2 by mfranzutti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem preko obraza lsice začel postavljati osnovne oblike s pomočjo peresa in postavljal vozlišča. Popravljam sem vozlišča dokler nisem dosegel željenih oblik. Ko je bila oblika urejena sem prilagodil še barvo.

Print screen_3 by mfranzutti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po urejenih osnovnih oblikah so prišli na vrsto detajli in s tem tudi prikazovanje oblike s pomočjo senčenja. Prilagajanje barv sem urejal na barvem kolesu.

Print screen_4 by mfranzutti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V ozadje sem si želel dodati krožno zaporedje listja, zato sem uporabil funkcijo vzorec vzdolž zarisane poti. Funkcija pa deluje tako, izbrano obliko ponovi toliko krat dokler ne zapolne celotne zarisane poti.

Print screen_5 by mfranzutti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na zgornji sliki si lahko ogledamo nekaj možnosti prilagajanja vzorca. Ko izberemo obliko, ki bi želeli ponavljat v krogu lahko določima na kakšen način bo program bral obliko in ali bo s spremembo osnovnega predmeta tudi uredil končni vzorec. Prilagaja se lahko tudi razmak, širino in zamik končnega zaporedja.

Print screen_6 by mfranzutti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sliko sem nato končal tako, da sem jo izvozil v PNG formatu. Na zgornji sliki lahko vidimo, da sem za končni izdelek izbral samo narisane elemente in izključil prazne prosore.

Fox by mfranzutti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Tehniko sem izbral zaradi poenostavljenih končnih oblik, ter zato, da lahko sliko povečam ali pomanjšam in bo slika vedno jasna. če bi želel sliko postaviti na plakat bi lahko bila uporabljena kot grb ali kot ozadje plakata.

Pri vaji sem se naučil uporabe funkcije za ustvarjanje vzorcev. Funkciji sem tudi posvetil največ časa, saj sem potreboval nekja časa za preizkušanje in testiranje predno sem se lotil končnega dela. Če bi imel kaj več časa bi najverjetneje če kaj dodal k vzorcu. Kljub temu mislim, da mi je kar dobro uspelo opraviti vajo.

Tehniko bi lahko uporabil pri lustraciji kakšnih Power Point prezentacij ali pa ilustriranih navodil za delo ali red pri pouku, saj so takšne ilustracije zelo enostavno berljive, poleg tega pa dodajajo fleksibilnost pri spreminmjanju merila ali formata plakata.

Izdelava ilustracij je zelo enostavna in zelo zabavna. Ko osvojiš postopek urejanja vozlišč je delo zelo hitro in enostavno.

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost