lama in lenivec

Imamo mačke Miki, Poli, Dolfi, Monti in psa Neli. Doma imamo tudi tri nove kozice. Rada slikam, hodim na sprehode in pečem slaščice. Večino časa me zebe, zato imam rajši poletje, vendar tudi zimo obožujem.

Lama in lenivec by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

pes Neli by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Janko, Metka in Cvetka by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

DIGITALNA TEHNOLOGIJA V MOJEM ŽIVLJENJU

V otroštvu sem zelo rada gledala animirane (sinhronizirane) filme (kakšnega pogledam tudi sedaj, saj s tem obujam otroške spomine). Veliko sem poslušala CD-je z glasbo zraven pa ustvarjala (to počnem še danes le, da uporabljam aplikacijo Spotify). Kot otrok sem doma redko uporabljala računalnik (zgolj enkrat na teden, saj je bil moj oče proti uporabi računalnika za video igrice). Čez nekaj let smo dobili tablico, na kateri sem na skrivaj igrala video igrice ter gledala You Tube za poslušanje glasbe. Starša sta mi kupila mp3, s katerim sem vsakodnevno poslušala glasbo ob dolgčasu. Klasični telefon na tipke sem dobila šele v petem razredu s katerim sem lahko le opravljala klice in pošiljala sporočila. V sedmem razredu pa sem prvič dobila pametni telefon na katerem sem imela naložen samo Messenger, saj sem ga potrebovala za razredno komuniciranje. Sedaj uporabljam tudi Facebook, Instagram in Snapchat. Družabna omrežja uporabljam predvsem za komuniciranje s prijatelji, za razredno skupino in objavljanje izsekov iz mojega življenja. Žal pa jih prevečkrat uporabljam tudi za pregon dolgčasa. V srednji šoli pa sem začela vsakodnevno uporabljati računalnik (sploh med epidemijo koronavirusa, ko smo bili v to prisiljeni). V srednji šoli in fakulteti uporabljam tudi Arnes spletne učilnice za oddajo domačih ali seminarskih nalog. V poklicu likovnega pedagoga želim uporabljati You Tube (za predvajanje glasbenih želja otrok, morda prikaz določenih likovnih tehnik), Easistent za vpis ocen, Slikarja za digitalno ustvarjanje (če bi bili otroci zelo spretni tudi že Krito). Želim pa, da otroci ne bodo preveč izkoriščali uporabo digitalne tehnologije, ampak, da bodo znali biti tudi unikatni in uporabljali lastne kompetence v umetnosti in se ne zanašali zgolj na digitalni svet.

Digitalna tehnologija zame pomeni nov širok svet, ki me popolnoma prevzame in ˝zasvoji˝. Seveda sem vsakodnevno obdana s tovrstno tehnologijo, da jo je včasih že preveč. Zato se včasih oddaljim od nje s tem, da grem na sprehod brez telefona, ali pa ugasnem internet oziroma izklopim obvestila, da me ne motijo v vsakdanjem življenju. Digitalna tehnologija ima zame tudi pozitivne posledice, saj z njo lahko enostavno komuniciram s prijatelji ter sledim novicam v svetu. Bojim pa se, da je digitalna tehnologija že skoraj preveč vključena v naša vsakdanja življenja in brez nje ne bomo znali več živeti.

REFLEKSIJA

V izdelovanju projekta kreiram splet sem ugotovila, da ustvarjanje spletne vsebine le ni tak ˝bav bav˝. Novo naučeno znanjem bom z lahkoto uporabila tudi v prihodnosti in zagotovo delila in objavila novo spletno objavo. Tako bo moje ustvarjanje lahko bilo objavljeno tudi na drugih spletnih mestih, poleg že uporabljenega socialnega omrežja Instagram. Naučila sem se kako ustvariti varno spletno objavo in jo zaščititi z ustreznimi avtorskimi pravicami. Pri tem pa ljudje lahko enostavno občudujejo objavljena umetniška dela. Naučeno znanje podajanja ustreznih licenc bom zagotovo vestno uporabljala.

Če bi pri kreiranju spleta imela več časa bi zagotovo bolj poglobljeno razmislila o svojih začetnih predstavitvenih stavkih, ki bi bolj opisali mene kot osebo in moje hobije. Če bi imela več časa bi zagotovo dodala še kakšno sliko in opis mojega vsakdanjega življenja. Ampak na vsezadnje sem zelo zadovoljna s svojim delom.

Največ časa sem posvetila sestavljanju začetnih stavkov, saj sem želela, da bi na koncu izpadli popolno. Vseeno sem zadovoljna, da sem v svoj opis vključila moje domače živali. Največ časa sem posvetila tudi licencam pod sliko, ker sem to počela prvič, vendar mi je uspelo ob pomoči video vodiča.

Svoje delo glede na kriterij ocenjevanja ocenjujem, kar solidno saj, kar dobro sledim navodilom in preizkušam nove tehnologije. Svoje pridobljeno znanje bom uporabila tekom študija v ustvarjanju novih digitalnih umetniških vsebin, saj jih želim deliti z drugim ljudmi. Na svoji poklicni poti pa bom pomagala otrokom na enostaven način predstaviti pozitivno stran uporabe tehnologije in opozorila na zlorabe avtorskih pravic.

Pri kreiranju spletnega mesta mi je bilo najbolj všeč raziskovanje nečesa novega in dodajanje aktivne povezave, ki te vodi na drugo spletno mesto, saj je to zelo enostavno in uporabno. Najljubši del mi je bil tudi dodajanje slike, saj sem lahko prikazala del mojega sveta. Najmanj mi je bilo všeč dodajanje licenc pod sliko, ker sem to počela prvič. Vendar sem s pomočjo video vodiča to enostavno uredila.

Pri projektni nalogi ne bi spremenila ničesar. No, morda le to, da bi ustvarili še bolj živahno objavo, da bi bolj pritegnila pozornost obiskovalcev. Za konec mi je bila nova izkušnja zelo zanimiva in uporabna, zato ničesar ne obžalujem.

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost