Rastrska Grafika

Digital Sadness © 2023 by Symmetrical Murder is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Digitalno ustvarjam precej redko, zato je bil to zame nek nov izziv. Delo sem ustvarila na prenosnem računalniku s pomočjo neke zelo stare grafične tablice, ki je skoraj nikoli ne uporabljam, pri tem projektu pa je služila svojemu namenu. Inspiracijo za delo sem črpala iz svojega počutja in odnosa do digitalne umetnosti.

1DS © 2023 by Symmetrical Murder is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Začela sem s tem, da sem z orodjem za polnjenje pobarvala celotno površino z lila barvo. Nato sem dodala svetlejše odtenke lila barve najprej s čopičem, ki imitira akvarel, potem pa še s čopičem z efektom pravokotnikov. Najbolj zanimiv čopič, ki sem ga našla se imenuje “Skiciranje-1, krom, tanko” in sem ga prav tako uporabila za večji občutek dinamičnosti v ozadju.

2DS © 2023 by Symmetrical Murder is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Nadaljevala sem s tem, da sem ustvarila nov sloj na katerega sem naredila hitro skico s čopičem, ki imitira svinčnik.

3DS © 2023 by Symmetrical Murder is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Nato sem ustvarila še en sloj na katerem sem začela risati portret. Prejšnji sloj na katerem je bila skica sem pustila viden, na tem novem sloju pa sem znižala prekrivnost, da je bila spodaj še vedno vidna skica in tako sem nadaljevala delo do konca projekta.

4DS © 2023 by Symmetrical Murder is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Z zelo majhnim čopičem sem dodajala čim več linij na laseh, da sem ustvarila občutek teksture las. Začela sem risati oblačila z istim čopičem.

5DS © 2023 by Symmetrical Murder is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Dokončala sem z risanjem oblačil. Nato se mi je ozadje zdelo še malo pomanjkljivo in sem se zato vrnila nazaj na prvi sloj in dodala še nekaj “čačk”, tokrat v črni barvi. Ko sem bila zadovoljna s končnim izgledom sem svojo digitalno umetnino izvozila v JPG format in jo objavila na spletno stran.

Refleksija

Glede na to da zelo malo ustvarjam digitalno se mi zdi, da sem se kar dobro odrezala. Že dolgo časa sem si želela poskusiti ustvarjati digitalno, zato sem tudi kupila tisto staro grafično tablico, ampak me je vedno odbijalo to, da so bili vsi programi tako zapleteni in sem obupala, ker se nisem znašla med vsemi orodji. Ker smo Krito obravnavali pri seminarjih IKT sem se veliko naučila že samo s poslušanjem razlage. Ko pa sem pogledala še nekaj dodatnih informativnih videov mi ni bilo več tako strašno. Naučila sem se uporabljati sloje, različne čopiče z različnimi efekti in pa tudi izvoz datotek glede na namen uporabe dela. Zadovoljna sem s končnim izdelkom in ga ne bi spremenila tudi če bi imela več časa. K večjem bi mogoče rajši začela ustvarjati nov digitalni projekt.

Največ časa sem definitivno porabila pri laseh in ustvarjanju teksture, saj sem uporabljala res zelo majhen čopič in tri različne barve, ki se prekrivajo. Za moje prvo dokončano digitalno delo se mi zdi, da mi je uspelo doseči to kar sem si zamislila.

Tekom študija in na poklicni poti bi pridobljeno znanje iz te naloge lahko uporabila pri morebitnih bodočih digitalnih projektih in če bi kadarkoli v vlogi pedagoga s svojimi učenci ustvarjala digitalno.

Pri projektu mi je bilo najbolj všeč to, da smo imeli popolno svobodo glede izbire motiva, saj se mi zdi pomembno, da se vsak od nas izraža na svoj način in da ustvari sebi ljub motiv. Zelo so mi bili všeč tudi različni čopiči, ki sem jih na novo preizkusila. V bistvu mi je bila naloga zelo všeč in nimam nobenih negativnih komentarjev. Tudi če bi lahko navodila za nalogo spremenila bi pustila tako kot je, ker se mi zdi ravno prav zahtevna naloga in je za umetnika tudi zanimiva zaradi svobode pri ustvarjanju.

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost