Bali maska (vektorska grafika)

Antique Balinese Mask with Distorted Face. (b.d.). https://indigoarts.com/antique-balinese-mask-distorted-face

Za osnovo pri tem projektu sem si izbrala fotografijo ročno izdelane maske iz Balija. Fotografijo sem uvozila v vektorski program inkscape, tako, da sem kliknila ‘Datoteka’ in ‘Uvozi’.

This work is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Z gumbom označenim z rdečo puščico sem na grobo obklikala obliko povsod, kjer pride do spremembe smeri ali naklona obrisa. Zadnji klik se mora ujemati s prvim, da sklenemo zaprt lik. Nato sem z gumbom označenim z vijolično puščico ravne črte povlekla, da so postale zaobljene in da so sledile obrisu lika. Kadar sem se zmotila, sem kliknila ‘Uredi’ in ‘Razveljavi’. Kadar sem želela zgladiti prehod med dvema črtama sem za točko, ki ju povezuje, uporabila gumb v zgornji vrstici (tega gumba sicer nisem veliko uporabljala, ker mi je ponavadi deformiral obris). Tam, kamor kaže turkizna puščica sem kliknila, da mi je odprlo barvno kolo.

This work is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Zgornja slika prikazuje napredovanje dela, poklikanih in obkroženih je že več oblik. Na desni strani, kjer lahko določamo barvo črte in polnila, sem tudi odebelila črte, da sem jih bolje videla.

This work is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Preizkušala sem različne barve in stopnje prosojnosti v meniju in koleščku na desni. (Kot rečeno, kliknemo kamor kaže roza puščica, da se nam ta meni odpre.)

This work is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Tam, kamor kaže vijolična puščica se nahaja pipeta s katero lahko kopiramo barve iz ene ploskve in jih prenesemo na drugo. Uporabljala sem jo predvsem, ko sem želela uskladiti barvo obrobnih črt z barvo polnila. Barve sem večinoma namešala sama in niso realistične. Zelena puščica kaže na gumb z navadno črno puščico s katerim ob končanem delu kliknemo na fotografijo v ozadju in jo nato izbrišemo z gumbom ‘delete’. Ko sem zaključila z delom, sem izvozila sliko v formatu png.

Bali maska by Kristina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

To je končna slika Bali maske. Sliko se lahko pomanjšuje in povečuje brez izgube natančnosti, saj je izdelana vektorsko. Izdelana je iz ploskovitih barvnih območij brez nians z ostrimi mejami med ploskvicami. Vektorsko grafiko se sicer bolj uporablja za logotipe, piktograme in simbole.

REFLEKSIJA

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu (vsebina, izvedba oziroma način dela, osebno)?
Program inkscape sem uporabljala prvič, zato sem spoznala način dela v takšnem programu. Ker v tem programu v bistvu ne rišeš, ampak le klikaš, grafična tablica ni potrebna za dober rezultat. Uporabila sem bolj ali manj le tiste funkcije, ki sem jih potrebovala. Ker je bila moja podlaga fotografija, nisem uporabljala funkcij preseka, unije in podobno. Tudi nisem uporabila načina preko spremembe predmeta v pot.


Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Kako?
Če bi imela več časa, bi preizkusila še druge načina oblikovanja v inkscape-u, ampak v tem primeru bi bilo bolje, da za podlago ne bi izbrala fotografije. Mislim, da bi bilo zanimivo ustvariti svojo tipografijo, saj je vektorski program primeren za takšne čiste oblike.


Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?
Največ časa sem posvetila usklajevanju barvnih odtenkov med sabo, saj sem morala nekako nakazati, kje je maska osenčena in kje je osvetljena. Pri tem sem najprej pobarvala like v prosojnih različicah barv, šele na koncu sem jih nasičila.


Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?
Moje delo je verjetno izpolnilo večino osnovnih kriterijev, vendar bi z vajo lahko sčasoma postala boljša.


Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?
Pridobljeno znanje bi lahko uporabila pri oblikovanju svojega logotipa, ki bi ga na spletu uporabljala kot nekakšen podpis. V šoli bi lahko otroci ustvarjali v inkscape-u, ker za ta program ne potrebuješ toliko risarskega znanja, da vseeno dobiš dober rezultat. Prednost je tudi, da otroci ne potrebujejo grafične tablice.


Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj (vsebina, izvedba, osebno)?
Najljubše mi je bilo iskanje fotografije za projekt in primerjava končnega izdelka z originalom. Najmanj mi je bilo všeč to, da so se pojavile kakšne težave, ki jih nisem znala rešiti (npr. kako zgladiti prehode, ki se stikajo v točki, ne da bi se obris oblike popačil).


Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?
Projekt bi lahko razdelili na par podnalog, npr. pretvorba rastrske slike oziroma fotografije v vektorsko, ustvarjanje po domišljiji ali pa ustvarjanje vzorca za tapeto ali ustvarjanje logotipa. Ampak to bi vzelo že več časa kot ga urnik dopušča, zato te spremembe niso tako smiselne. Sicer mislim, da definiciji projekta nič ne manjka.

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost