Rastrska grafika – tihožitje

V tej projektni nalogi sem izbral sliko “Tihožitje”, velikega francoskega impresionističnega slikarja 19.stoletja ( Paul Cezanne ), in jo skušal predstaviti kot digitalno rastrsko grafiko.
Zdelo se mi je zanimivo povezati dva različna slikarska izraza, sliko v olju iz 19.stoletja, ter digitalno grafiko iz 21. stoletja. Motiv se mi zdi primeren za rastrsko grafiko ker je originalna slika narejena v oljni tehniki, v kateri prevladujejo teksture in barve.

Potek dela

sl.1 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V programu “Krita” sem kreiral novi dokument velikosti formata A4 v ležeči obliki.

sl.2 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Potem sem uvezel sliko Tihožitje na kreirani dokument, z ukazom ” Import animation frames “.

sl.3 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker je uvezena slika bila manjša od kreiranega formata sem sliko povečal z ukazom ” Transform a layer or a selection “.

sl.4 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem celotno sliko obrezal z ukazom ” Crop the image to an area “.

sl.5 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem uredil postavitev in velikost slike, sem preimenoval obstoječe plasti ( Layer ) in ustvaril nove plasti z ukazom ” Add paint layer “, ter jih tudi preimenoval. Naredil sem pet novih plasti skozi katere bom prikazal celotno sliko, vsaka plast bo predstavljala določeni segment slike, za lažje delo in editiranje slike.

sl.6 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Izbral sem tip čopiča ” Pencil – 6, quick shade “, da dobim čim bolj impresionistični videz poteze čopiča.

sl.7 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Začel sem obdelovati plast ” sadje v krožniku “. Z ukazom ” Sample a colour from the image or current layer ” sem določil ( kopiral ) barvo ki sa nahaja na določenem delu slike, ter z izbranim čopičem začel prekrivati izbrani del slike.

sl.8 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po medsebojnem kopiranju barv in prekrivanju določenega dela slike z čopičem, je dovršena prva plast ” sadje v krožniku “.

sl.9 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na isti način so obdelane ostale plasti, kot je na primer naslednja plast ” sadje do krožnika “.

sl.10 by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dodal sem še en tip čopiča ” Texture Big “, za urejevanje še mehkejših prehodov na sliki, ter korekturo barv.

Tihožitje by Lukej is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po izrisovanju vseh plasti je nastal končni izdelek ” Tihožitje” , ki je ohranil izvirni impresionistčni stil na novi, digitalni način, z uporabo rastrske grafike.

Refleksija

Veliko novih stvari sem se naučil v tej projektni nalogi, predvsem pa risanja, ter drugih uporabnih funkcij v programu ” Krita “, ki ga do sedaj nisem uporabljal.
Posebej me je veselilo učenje in delo na grafični tablici, s katero sem prvič risal in ustvaril svoj prvi digitalni rastrski izdelek.
Pri končnem delu bi se vsekakor lahko še izboljšale nekatere stvari, kot je npr. bolj kontrastno ozadje. Največ časa pri tem izdelku sem porabil pri kopiranju barv na originalni sliki, ter nanašanju kopiranih barv na določene dele slike. Glede na to da sem šele začetnik v digitalni rastrski grafiki, sem z narejenim izdelkom zadovoljen, svoje delo bi ocenil kot solidno. Pri projektu so mi vsi koraki izdelave bili zanimivi, posebej mi je bilo všeč, da smo imeli maksimalno svobodo pri izbiri vsebine dela, motiva, ter postopka obdelave rastrske grafike. Pridobljeno znanje mi bo vsekakor koristilo v nadaljnjem delu pri novih projektnih nalogah, ter na moji poklicni poti likovnega pedagoga. Otrokom bi pomagal v pridobivanju risarskega znanja, ter podpiral njihovo kreativnost v digitalnem okolju. Naloga se mi zdi kvalitetno zasnovana z vsemi smislenimi zahtevami, zato v tej nalogi ne bi spreminjal ničesar.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost