Rastrska grafika – Moon’s swing

Rastrsko grafiko sem izdelovala v programu Krita. Risala sem s pomočjo grafičnega zaslona, ki se priklopi na računalnik. Inspiracija za to delo, mi je bila slika, ki sem jo naredila na platno za prijateljico, saj je želela nekaj umirjenega in barvitega za svojo sobo. Mislim, da je za ta motiv primeren program Krita, saj rastrska grafika omogoča bolj naravne prehode, da slika izgleda naslikana in ne “plastična”. Stvari in objekte se lahko ustvari bolj realistično.

Začela sem s tem, da sem z ravnilom označila kje približno bodo potekali oblaki. Oblačke sem skicirala z orodjem Svinčnik – 1, trdi. Nato sem dodala novo plast in z orodjem za elipse narisala dva kroga, da sem dobila bolj natančno obliko lune.

MS 1 © 2023 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Nato sem dodala novo plast in začela risati oblake. Uporabila sem čopič Akvarel, tekstura. Začela sem s temnejšim spodnjim delom oblaka in nato posvetlila odtenek, da sem dobila neko senčenje. Za vsako novo vrsto oblakov sem naredila novo plast, da sem lahko naredila kasneje popravke na določenem oblaku, če je bilo potrebno.

MS 2 © 2023 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Ko so bili vsi oblaki narisani, sem s čopičem Mešalnik, zabrisano (Blender Blur), še malo zasenčila oblake, da so zbledele intenzivnosti prejšnjega čopiča na določenih mestih.

MS 3 © 2023 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Nato sem se posvetila luni. Zgornje plasti oblakov sem zakrila oz. označila da se ne vidijo. Za luno sem uporabila čopič Kreda, zrnato. Prav tako sem dodala novo plast.

MS 4 © 2023 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Za vrvi sem uporabila Svinčnik 1 skica, nato še orodje mešalnik, da so bili lepši prehodi.

MS 5 © 2023 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Najmanjše podrobnosti na vrveh in luni sem naredila s Kredo, podrobnosti.

MS 6 © 2023 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

S pogleda sem odstranila vse plasti razen ozadja. Različne odtenke modre in vijolične sem naredila s Ščetine 3, veliko gladko. Z žigom, iskrice sem na koncu dodala še zvezde na nebu.

MS 7 © 2023 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Končni izdelek:

Moon’s swing © 2023 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Refleksija

Pri tem projektnem delu, sem se naučila uporabljati program Krita, saj prej nisem imela izkušenj z njim. Če bi imela več časa, bi lahko dodala še nekaj podrobnosti na luni, zdi se mi malo nedodelana ampak nisem še dovolj vešča z orodji v tem programu.

Največ časa sem posvetila oblakom, saj sem morala poiskati veliko odtenkov in poskušala narediti lepe prehode med njimi, prav tako je na sliki tudi veliko oblakov. Na začetku sem tudi iskala, katero bi bilo najprimernejše orodje za izdelavo določenih delov slike, da bi čim boljše izgledalo. Veliko časa sem porabila, ko sem se samo igrala s čopiči in ugotavljala, kakšno sled kateri naredi.

Glede na dan kriterij, bi svoje delo ocenila povprečno, glede na to, da sem prvič delala v kriti se mi ne zdi tako slabo. Tekom študija bi lahko uporabila program krito za skiciranje katerih stvari, npr. za kakšne druge projekte, saj lahko enostavno zbrišeš in dodaš elemente.

Kot likovna pedagoginja, bi lahko z otroki delala v programu, seveda s starejšimi. Program se mi zdi bolj primeren za srednjo šolo, saj je več orodji in bi mlajše lahko zmedlo…

Najbolj všeč mi je bilo to, da je hitrejše narejeno v primerjavi s fizičnim slikanjem risanjem, veliko korakov si lahko poenostaviš. Najbolj me je motilo to, da nisem bila navajena risati v programu in sem sama sebi komplicirala življenje, da sem si pozabila povečati sliko, kjer bi lahko naredila podrobnosti, saj sem navajena papirja in platna. Ko sem se enkrat navadila na to, se mi je zdelo vse bolj enostavno, saj lahko bolj natančno slikaš kot s pravim čopičem, lahko spreminjaš sam debelino. Všeč mi je, saj ne porabiš toliko časa, da bi namešal odtenke, preprosto klikneš na barvo, ki jo želiš.

Pri poteku projektne naloge ne bi spremenila ničesar, profesorica je podala jasna in smiselna navodila, če smo imeli težave smo si seveda lahko pomagali s spletno učilnico.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost