Rastrska grafika

Ker sem oseba, katera se zelo težko odloči za motiv, sem rastersko grafiko začel risati tako, da sem si izbral pozo lika in nato sproti ugotavljal, kaj si želim prikazati. Na koncu sem se odločil za motiv osebe, katera pri drevesu razmišlja o življenju s fiktivnim bitjem. S tem motivom sem lahko uporabil različne funkcije Procreata.

Za risanje sem uporabljal iPad z apple svinčnikom, ter program Procreate saj ga uporabljam že od začetka srednje šole.

Postopek dela

1. Najprej sem v Procreatu ustvaril novo datoteko velikosti 2480x3508px na 300dpi, ter na prvem layerju oz. plasti narisal začetno skico motiva. Za to skico sem uporabil spectra brush, v črni barvi kateri sem zmanjšal opacity oz. vidljivost na 40%.

Prva skica by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. Nato sem z enakim brushom narisal malo bolj natančno skico, v modri barvi, kateri sem opacity znižal na 50%.

Druga skica by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

3. Naslednji korak je bil line art oz. obroba dela. Tukaj sem na novem layerju uporabil 6B pencil, nato pa s pomočjo alpha locka obrobo prebarval, glede na to, kakšne barve sem uporabil za lik.

lineart by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

4. Po dokončani obrobi sem dodal layer pod layerjom za obrobo, kjer sem liku določil osnovne barve, spremenil pa sem tudi barvo ozadja.

osnovne barve by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5. Na naslednjem layerju sem s spectra brushom dodal osnovne sence, katere sem zabrisal z GvW STRATMORE 3.0 brushom (brush je naložen in ni originalno vključen v Procreatu)

osnovne sence by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

6. Na naslednjem layerju sem dodal dodatne sence, ter osvetljene dele lika z enakimi brushi kot v prejšnjem koraku.

dodatne sence by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

7. Osnovno ozadje sem narisal na enem layerju, saj sem želel da obdrži organski občutek. Zanj sem uporabil spectra brush.

osnovno ozadje by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

8. Na naslednjem layerju sem dodal še nekaj detajlov ozadja.

detajl v ozadju by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

9. Nato sem s pomočjo Hue, Saturation, Brightness opcije izbral del ozadja in ga potemnil, dodal pa sem tudi še nekaj elementov s spectra in 6B pencil brushi

dodajanje temnine by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

10. Za konec sem dodal še vilinca ter njegov sij, efekt sija pa sem dobil tako, da sem layer spremenil v Add opcijo, katera naredi barve zelo svetle.

zadnji dodatki by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Končni rezultat

Spomini by Theo is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija dela

V tem projektu se nisem naučil nič novega, saj digitalno rišem že od malih nog, v osnovni šoli sem uporabljal programe kot so Gimp in Krita, v srednji šoli pa Photoshop in Procreate. Procreate zdaj že toliko časa uporabljam, da poznam večino njegovih funkcij. Pri tej nalogi sem le nekoliko drugače pristopil do dela, saj po navadi uporabim maksimalno 3 layerje, tu, pa sem uporabil čim več funkcij in layerjev.

Zdi se mi, da sem za nalogo imel dovolj časa in sem zato posledično zadovoljen z rezultatom in zdi se mi, da na delu ne bi ničesar spremenil, mogoče bi le dodal še kakšen efekt in uporabil še kakšen dodaten brush.

Največ časa sem posvetil barvam, viziji in občutju dela, saj se nisem mogel odločiti, ali želim prikazati vesele, ali drugačne občutke, zato sem se z barvami kar nekaj časa igral, dokler nisem bil zadovoljen z izbiro.

Zdi se mi, da sem glede na kriterije ustvaril dobro rastersko grafiko, katera dobro prikazuje moj stil digitalnega risanja. Sledil sem navodilom in ustvaril dodelano risbo.

Svoje znanje lahko na poklicni poti uporabim v šolskem okolišu za pomoč pri učenju učenem, mogoče lahko celo nudim kakšne delavnice. Ker pa že od vedno rad ilustriram, upam, da bom svoje znanje, ko ga dovolj izpopolnim lahko uporabil za ilustracijo knjig.

Pri projektu mi je bilo najljubše ustvarjanje svojega motiva, v tehniki, katera mi je že znana in v kateri uživam, naloga pa je bila tudi spodbuda, da nekaj novega ustvarim. Pri nalogi ni bilo ničesar, kar mi ne bi bilo všeč, mogoče le to da sem uporabljal veliko več layerjev, kot po navadi in sem občasno porabil več minut le za to, da sem našel pravi layer za kaj popraviti.

Zdi se mi, da je naloga zelo dobro zastavljena, zato na njej ne bi ničesar spreminjal. Zdi se mi primerna tako za začetnike, kot tiste, kateri programe že znamo uporabljati. Všeč mi je prosta izbira motiva, ter programa.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost