Retro futurism

Za ustvarjanje sem uporabljal iPad pro 12.9, na katerem imam naložen program Procreate (5.3.6) in risal sem z Apple pencil. Mislim da je izbran motiv zelo primeren za rastersko grafiko, saj uporablja različne brushe, za doseganje različnih tekstur, senc in highlightov.

POSTOPEK

V programu Procreate sem ustvaril nov projekt v velikosti ekrana (2048×2732). Ozadje sem pobarval z sivo barvo, ki sem je imel v že naprej pripravljeni paleti za ta projekt. Dodal sem učinek šuma, tako da sem šel v adjustments, izbral možnost noise in prilagodil nastavitve.

Nad ozdjem sem dodal novo plast. Imel sem tudi že v naprej pripravljen nabor brushov. Izbral sem brush, ki ponazarja silhueto glave in nastavil velikost na 50% in jo nacentriral na sredino platna. Vidnost silhuete sm skril tako, da sem njeno prosojnost nastavil na 0. Obliko sm izbral z možnostjo select in dodal novo plast nad njo. Spremenil sem barvo in uporabil brush Dispersion, da sem dodal teksturo in senčenje silhueti. Prilahodil sem velikost brusha in izpopolnil robove za dodaten učinek dimenzije. Na nastavitev blanding mode sem pa spremenil na Color dodge za osvetlitveni učinek.

Nad to plastjo sem spet dodal novo plast in uporabil možnost clipping mask. Uporabil sem airbrush z novo barvo in ustvaril mehek prehod na določenih mestih. Med obema plastema sem dodal novo stran in uporabil belo barvo za poudarjanje določenih območij. Spet sem uporabil Dispersion brush za dodajanje volumna in dimenzije in pri tem prilagajal velikost in prosojnost. Postopek sem ponovil na različnih delih silhuete, pri čemer sem prilagajal barve in pudarke.

Dodal sem novo plast, spremenil barvo brusha in narisal pravokotnike čez silhueto glave. Nato sem prilagodil položaj in velikost. Počistil sem območje zunaj silhuete, da sem ustvaril želene oblike. Blending mode plasti sem nastavil na način Divide za izrazit barvni učinek. Uporabil sem orodje Liquefy, da sem izkrivil in izboljšal oblike.

Nad oblikami sem dodal novo plast za osvetljenje določenih delov. Spet sem uporabil dispersion brush z črno barvo, saj je balnding mode spodnje plasti Divide.

Na koncu sem dodal več oblik z različnimi barvami in teksturami. Z čopičem Dispersion sem tudi dodal sence in highlighte.

video

Retro futurism by him is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA

Glede na to, da največkrat ustvarjam digitalno, se pri tem projektu nisem naučil veliko novega. Program Procreate uporabljam že skoraj 10 let in mislim, da sem kar spreten pru uporabljanju le tega. Po večini poznam vse funkcije, ki jih program ponuja. Za prikaz procesa dela sem uporabil funkcijo screen record in videu spremenil hitrost v programu Adobe Premiere Pro, ki ga tudi že znam zadostno uporabljati.

Časa mislim da sem imel več kot dovolj, saj mi je zaradi predhodnega znanja risanje šlo precej hitro. Zato tudi ne bi izboljšal nič in sem z končanim delom zelo zadovoljen. Mislim da dobro prikazuje moje znaje o rasterski grafiki in o uporabi programa Procreate.

Največ časa sem posvetil dodajanju teksture vsem motivom na sliki. Hotel sem da barve, sence in highlighti dobro prikažejo dimenzijo predmetov in da so barve za vsak objekt čim bolj skladne ali v harmonične ali pa kontrastene.

Svoje delo bi ocenil odlično, saj mislim da je narejeno zelo dosledno in prikazuje moje znaje rasterske grafike. Vedno bi lahko bilo delo boljše, ampak menim da je vseeno končan izdelek na dovolj visokem nivoju, ki je pričakovan za odlično oceno.

Znanje mi bo prišlo zelo prav, saj menim da bo vedno več digitalizacije v svetu, S tem da ne smemo nikoli pozabiti začetkov ustvarjanja, kot so svinčnik, barvice, čopič … Pridobljeno znanje bom uporabljal za ustvarjanje digitalnega portfolija. Zelo rad bi se ukvarjal z grafičnim oblikovanje, pri katerem mi bo to znanje prišlo zelo prav.

Projek mi je bil nasploh zelo pri srcu, tako da nimam neke stavri, ki mi ne bi bila všeč. Nasploh mi je pa bilo najljubše samo ustvarjanje nasploh, saj zelo rad ustvarjam na tabličnem računalniku in programu Procreate, ki je zelo dobro zasnovan za umetnike.

Sama definicija naloge mi je bila zelo všeč. Meni bi načeloma bilo bolj všeč to, da bi se učili v programu Photoshop, ker bi se rad več naučil kako ga boljše uporabljati (ampak to lahko lahko naredim sam v prostem času),  se mi pa zdi prav to, da se uporablja program Krita, saj je dostopen vsem. 

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost