Lačne mačke.

Vektorsko grafiko sem izdelala na tabličnem računalniku v programu Vector-ink, ki mi ga je priporočila sošolka, saj se mi je izdelovanje v le tem zdelo veliko bolj enostavno kot v programu Inkscape. Edina težava, ki se je pojavila pri tem programu je, da ob exportu končnega izdelka ta dobil watermark.

Za motiv sem izbrala mačke na oranžnem ozadju in ribo v kontrastni modri barvi, da ta izstopa.

ozadje by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Najprej sem izbrala velikost formata (800×800 px) in 600 DPI, nato pa sem izbrala oranžno barvo, določila njeno barvnost, nasičenost in svetlost.

prva mačka by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Prva forma, ki sem jo oblikovala je bila prva mačka, kjer sem obliko začela zdelovati s pomočjo point tool-a in pen tool-a.

nadaljnjo oblikovanje mačke by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ko sem dobila želeno obliko sem formo popravila s pomočjo point tool-a, da so vozlišča pridobila rezultat, ki sem si ga zamislila. Na takšen način sem ustvarila tudi ostale forme mačk. Pri tem sem pazila, da so vozlišča omogočila izgled gladke forme in ne brazdastega izgleda.

urejanje mačk by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ko sem ustvarila vse mačke sem njihovo velikost in položaj spreminjala z selection tool-om, da sem pridobila zaželeno kompozicijo.

končna forma by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ustvarjeno kompozicijo sem nato označila s selection tool-om in jih združila v group.

riba by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ker so se mi samo mačke zdele dolgočasne sem poskusila dodati dinamičnost skozi kontrastno modro barvo motiva pojedene ribe. Pri oblikovanju ribe sem uporabila draw tool poleg že omenjenih point, selection in pen tool-ov. Obliko sem prilagajala dokler z njo nisem bila zadovoljna.

ribin rep by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Na koncu sem na enak način ustvarila tudi ribin rep.

ribje oko by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Na koncu sem vsem mačkam in ribi dodala tudi oči. Sprva sem oblikovala formo kroga, temu pa v notranjost dodala tudi zenico, ki sem jo ustvarila z draw tool-om. Ko sem bila s posameznim očesom zadovoljna sem oko podvojila (duplicate) in jih umestila na mačko. Proces sem ponovila pri vsaki mački in na koncu tudi na ribi, kjer sem zadnjo zenico naredila okroglo, da izgleda prestrašeno.

Vse oblike in forme sem nato združila v skupen group in dobila končni izdelek.

lačne mačke by Suli is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Moj motiv je primeren za izdelavo z vektorskim urejevalnikom saj je ustvarjen iz jasnih oblik, ki so formirane z vozlišči.

REFLEKSIJA

Osebno sem se z ustvarjanjem vektorske grafike srečala prvič, zato sem se s programom na začetku lovila, a sem ga proti koncu precej dobro usvojila. Delo se je od prejšnje naloge ustvarjanja rastrske grafike precej razlikovalo, zato sem izvedela veliko novih ključnih informacij o vektorski grafiki, se jo naučila prepoznati in ločiti razlike med omenjenima grafikama.

Če bi imela več časa bi si zadala še večji izziv in izbrala težji motiv, a sem mnenja, da sem za prvo izdelavo vektorske grafike nalogo dobro oblikovala.

Največ časa sem vložila v oblikovanje likov, saj sem si želela, da bi bili vsi natančno izdelani, kar je dalo sliki čist in dovršen videz. Največ truda sem vložila v izdelavo ribjega okostja, saj je to imelo veliko form, v katra sem potrebovala vpeljati različna vozlišča, jih med seboj uskladiti in združiti v eno estetsko celoto.  

S končnim izdelkom sem zadovoljna glede na to gre za moje prvo ustvarjanje v vektorskem programu. Zdi se mi, da delo izgleda urejeno, estetsko privlačno in vključuje vse ključne elemente vektorske grafike.

Zdi se mi je digitalno oblikovanje zelo uporabno za ustvarjanje v lastni režiji, izdelavo izdelkov za študij ter za spreminjanje ideje na papirju v digitalni izdelek. Celoten postopek predstavlja inovativen način likovnega izražanja in nudi širok spekter možnosti za kreativnost. Glede na to, da je tehnologija danes mladim zelo blizu, menim, da je poznavanje digitalnega ustvarjanja pomembna spretnost, ki bi jo v prihodnosti rada vključila pri poučevanju likovne umetnosti.

Pri kreiranju mi je bila ponovno najbolj všeč svobodna izbira motiva, ki sem ga lahko ustvarila. Del, ki mi ni bil najbolj všeč je bilo ustvarjanje nove spletne objave, a le zato ker mi je vzel dosti časa.

Menim, da je naloga smiselno zastavljena, zato ne bi spreminjala nič bistvenega. Ustvarjanje vektorske grafike je bila zame popolnoma nova izkušnja, zato upam, da bom lahko znanje, ki sem ga pridobila na vajah ponovno uporabila v prihodnosti.  

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost